Kotimaa

Sairaanhoitajan työ Suomessa on kaoottista ja ”eettisesti kestämätöntä”, sanoo Tanja Jeppesen, ja vain ihme saisi hänet palaamaan entiseen ammattiinsa

Tanja Jeppesenin mielestä palkka on vain yksi sairaanhoitajan työn ongelmista. Hän lähti opiskelemaan toista alaa, koska ei kestänyt sitä, ettei voinut tehdä enää laadukasta ja eettisen tarkastelun kestävää hoitotyötä.

Ehdinkö lääkitä kuolevaa potilasta riittävästi, vai menehtyykö hän kivuissaan? Kykeninkö auttamaan ihmistä pahimman hädän hetkellä?

Nämä ovat kysymyksiä, joita sairaanhoitajana kymmenen vuotta työskennellyt Tanja Jeppesen, 34, mietti vielä töistä kotiin palattuaan. Ne ovat myös yksi syy siihen, miksi hän päätti vaihtaa alaa.

”Eettinen kuormitus” rasittaa Jeppesenin mukaan hoitajia tavalla, jota on vaikea kuvailla. Se vaikuttaa ystävyyssuhteisiin, vapaa-aikaan ja siihen, että kotona lapsille on vaikea olla läsnä.

”Lähdin alalle sillä mentaliteetilla, että saan tehdä laadukasta ja eettisen tarkastelun kestävää hoitotyötä. Koen hyvin vahvasti, että se on nykyään mahdotonta.”

Hoitajien työn ahdinko on herättänyt viime viikkoina keskustelua samalla kun kunta-alan neuvotteluja työehtosopimuksista on odotettu alkavaksi.

Hoitajat vaativat neuvotteluissa alan palkkojen korjaamista, mutta kuntien mielestä siihen ei ole varaa. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on väläytellyt, että Suomen terveydenhuolto joutuu kriisiin, koska hoitajat haluavat lähteä alalta.

Tehyn teettämän tutkimuksen mukaan peräti 85 prosenttia erikoissairaanhoidossa työskentelevistä hoitajista on miettinyt siirtymistä sote-alalta töihin jollekin muulle alalle.

Heistä 41 prosenttia on harkinnut alan vaihtoa vuosittain tai harvemmin, 21 prosenttia kuukausittain, 14 prosenttia viikoittain ja 9 prosenttia päivittäin.

Myös nimimerkki Väsynyt hoitaja kirjoitti HS:ssa tiistaina julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että aikoo lähteä alalta, sillä ”ei ole mitään järkeä tehdä näin vastuullista työtä näin säälittävällä korvauksella”.

Samalla on arvioitu, että sote-alalle tarvitaan seuraavien viidentoista vuoden aikana lähes 200 000 uutta työntekijää. Arvio perustuu siihen, että nykyiset työntekijät jäävät eläkkeelle ja hoidon tarve kasvaa väestön ikääntyessä.

Sairaanhoitajan palkka ei ole kohtuullinen myöskään erikoissairaanhoidossa työskennelleen Jeppesenin mielestä. Se ei hänen mukaansa nouse ”millään ilveellä” – kokemuslisät ovat standardoituja, ja henkilökohtaisissa lisissä puhutaan muutamista kympeistä tai satasesta.

Jeppesenin peruskuukausipalkka oli bruttona noin 2 600 euroa ilman lisiä. Silti häntä harmittaa, että palkoista puhutaan niin paljon, koska ne ovat ”ehkä neljäsosa kakusta”.

”Työolot ovat menneet niin huonoiksi, etten usko, että muutaman kympin korotukset saavat muuttamaan niiden mieltä, jotka ovat jo päättäneet lähteä alalta”, hän sanoo.

”Monet sanovat, että rakastavat tätä työtä mutta eivät rakasta näitä olosuhteita. Niin minäkin ajattelen.”

Opintovapaalle jäänyt Jeppesen julkaisi viime viikolla Facebook-sivuillaan videon, jossa hän kertoo tunnelmistaan ennen viimeistä iltavuoroaan. Siinä hän pohtii, miten ikävä ristiriita on, että hyvinvoinnin tekijät voivat itse niin huonosti.


Video alkoi levitä netissä, ja Jeppesen sai paljon palautetta samoin ajattelevilta tutuilta ja tuntemattomilta kollegoilta.

”En koe elämäntehtäväkseni jäädä odottamaan, että muutosta tapahtuisi tai menettäisin fyysisen ja henkisen kunnon sekä mielenterveyteni. Lisäksi joudun jatkuvasti toimimaan omaa etiikkaa ja moraaliani vastaan”, Jeppesen sanoo videolla.

Eettiset ongelmat ja potilasturvallisuus ovatkin tabuja, joista ei saisi puhua, Jeppesen uskoo. Kaikki me haluamme mennä sairaalaan hoidettavaksi sillä mielellä, että sairaalassa annettuun hoitoon voi luottaa.

Ongelmat kulminoituvat Jeppesenin mukaan resursseihin ja hoitajien työmäärään, joka on kasvanut hänen mielestään niin kovaksi, että potilasturvallisuus uhkaa vaarantua. Monessa sairaanhoitopiirissä on käyty viime aikoina yt-neuvotteluja, lomautettu ja irtisanottu työntekijöitä sekä haettu miljoonien eurojen säästöjä.

Jeppesenin mukaan resurssien puute lisää henkilökunnalla toivottomuuden tunnetta ja näkyy käytännön potilastyössä.

Hoitaja voi joutua esimerkiksi pohtimaan, kenet ehtii auttamaan sängystä ylös tai viemään suihkuun. Liian pitkään verisuonessa kiinni ollut kanyyli voi aiheuttaa infektioita, mutta tippaa ei ehdi ottaa aina pois potilaalta oikeaan aikaan.

”Kun tietää, ettei ehdi hoitaa kaikkea, joutuu jatkuvasti valikoimaan, mitä tekee kenenkin hyväksi”, Jeppesen sanoo.

”Potilaista on lähes jatkuva huoli. Vaikka olisi kuinka fiksu, nopea ja skarppi, pelkää, ettei ehdi reagoida tilanteisiin tai tekee virheitä.”

Tilanne on mennyt Jeppesenin mielestä hänen uransa varrella huonompaan suuntaan. Hoitajien työaikaa kuluu erilaiseen mittaamiseen, kirjaamiseen ja raportointiin sekä toisaalta tukipalveluiden vähentyessä esimerkiksi ruoan jakeluun ja ajanvaraustyöhön.

”Ohjaustyö esimerkiksi potilaan sitouttamisessa lääkehoitoon olisi sairaanhoitajien työn ydintä, mutta sellainen voi jäädä monien muiden työtehtävien alle.”

Monilla hoitajilla olisi Jeppesenin mukaan halua kouluttautua, mutta sitä joutuu tekemään omalla ajalla, eikä osaaminen pääse esille sairaalan vanhanaikaisen byrokraattisessa työyhteisössä.

Potilaat ovat Jeppesenin arvion mukaan nykyään vaikeampia hoidettavia ja monisairaita, jolloin heidän hoitoonsa pitäisi olla enemmän aikaa perehtyä. Osa on päihdeongelmaisia, aggressiivisia ja levottomia, mikä vie paljon resursseja.

Potilaat – ja omaiset – ovat myös muuttuneet aiempaa vaativimmiksi. He kyseenalaistavat enemmän terveydenhuollon ammattilaisia ja pitävät huolta eduistaan.

”Pidän sitä hyvänäkin asiana. Itse tekisin potilaana varmaan aivan samoin”, Jeppesen sanoo.

Jeppesenin mielestä on huolestuttavaa, että monet nuoretkin ammattiin valmistuneet haluavat vaihtaa alaa. Vuoden 2018 sairaanhoitajabarometrin mukaan tyytymättömimpiä työhönsä ovat 26–45-vuotiaat.

Kritiikkiä barometrin vastaajilta saavat palkan lisäksi muun muassa henkilöstömäärän vastaavuus työn vaativuuteen nähden, työnohjauksen puute ja päätöksenteon läpinäkyvyys.

Nuoret olisivat Jeppesenin havaintojen mukaan halukkaampia parempaan urakehitykseen kuin on tarjolla. He ovat myös tietoisia omista oikeuksistaan, kuten lakisääteisistä tauoista.

Kaikki eivät jaksa odottaa, kun työhön perehdyttämiseen ei jää aikaa, vaan ajattelevat, että helpommallakin voisi elämässä päästä, hän sanoo.

Kolmi–nelikymppiset taas pohtivat helposti, jaksavatko tehdä työtään eläkeikään asti. Jeppesen ei jaksanut.

Hän teki päätöksen myös perheensä takia ja alkoi opiskella kansainvälistä kauppaa. Haaveissa on, että hän voisi tulevaisuudessa hyödyntää molempia tutkintojaan ja työskennellä esimerkiksi terveydenhuoltoalan palveluita, kuten robotiikkaa, tarjoavassa yrityksessä.

”Minulla on mahtava elämäntilanne, hyvä henkinen ja fyysinen kunto ja parisuhde, eivätkä lapseni enää herättele öisin. Jos minullekin tuli väsymys, miten jaksavat ne, joilla asiat eivät ole yhtä hyvin?”

Työstä pitäisi Jeppesenin mielestä saada iloa, voimaa ja onnistumisen tunteita. Eniten niitä on tullut ihmiskontakteista: silloin kun on voinut tukea potilaita suruissa ja iloissa sekä ehtinyt kuunnella heidän elämäntarinoitaan.

”Mutta jos työ on enää pelkkää selviytymistä, se ei palvele työntekijää, asiakasta eikä yhteiskuntaa.”

Mitä pitäisi tapahtua, että hän palaisi sairaanhoitajaksi?

”Ihme. Pitäisi olla rauha tehdä työtä hyvin. Se on kaikista tärkeintä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

  4. 4

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  5. 5

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  6. 6

   Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

  7. 7

   Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

   Tilaajille
  8. 8

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  9. 9

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  10. 10

   Vuonna 1938 Suomi käännytti laivallisen Hitlerin vainoja paenneita juutalaisia takaisin natsi-Saksaan – Pauli Riihilahti päätti eläkepäivillään selvittää, mitä heille todella tapahtui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  9. 9

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  10. 10

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää