Kotimaa

Sairaanhoitajan työ Suomessa on kaoottista ja ”eettisesti kestämätöntä”, sanoo Tanja Jeppesen, ja vain ihme saisi hänet palaamaan entiseen ammattiinsa

Tanja Jeppesenin mielestä palkka on vain yksi sairaanhoitajan työn ongelmista. Hän lähti opiskelemaan toista alaa, koska ei kestänyt sitä, ettei voinut tehdä enää laadukasta ja eettisen tarkastelun kestävää hoitotyötä.

Ehdinkö lääkitä kuolevaa potilasta riittävästi, vai menehtyykö hän kivuissaan? Kykeninkö auttamaan ihmistä pahimman hädän hetkellä?

Nämä ovat kysymyksiä, joita sairaanhoitajana kymmenen vuotta työskennellyt Tanja Jeppesen, 34, mietti vielä töistä kotiin palattuaan. Ne ovat myös yksi syy siihen, miksi hän päätti vaihtaa alaa.

”Eettinen kuormitus” rasittaa Jeppesenin mukaan hoitajia tavalla, jota on vaikea kuvailla. Se vaikuttaa ystävyyssuhteisiin, vapaa-aikaan ja siihen, että kotona lapsille on vaikea olla läsnä.

”Lähdin alalle sillä mentaliteetilla, että saan tehdä laadukasta ja eettisen tarkastelun kestävää hoitotyötä. Koen hyvin vahvasti, että se on nykyään mahdotonta.”

Hoitajien työn ahdinko on herättänyt viime viikkoina keskustelua samalla kun kunta-alan neuvotteluja työehtosopimuksista on odotettu alkavaksi.

Hoitajat vaativat neuvotteluissa alan palkkojen korjaamista, mutta kuntien mielestä siihen ei ole varaa. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on väläytellyt, että Suomen terveydenhuolto joutuu kriisiin, koska hoitajat haluavat lähteä alalta.

Tehyn teettämän tutkimuksen mukaan peräti 85 prosenttia erikoissairaanhoidossa työskentelevistä hoitajista on miettinyt siirtymistä sote-alalta töihin jollekin muulle alalle.

Heistä 41 prosenttia on harkinnut alan vaihtoa vuosittain tai harvemmin, 21 prosenttia kuukausittain, 14 prosenttia viikoittain ja 9 prosenttia päivittäin.

Myös nimimerkki Väsynyt hoitaja kirjoitti HS:ssa tiistaina julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että aikoo lähteä alalta, sillä ”ei ole mitään järkeä tehdä näin vastuullista työtä näin säälittävällä korvauksella”.

Samalla on arvioitu, että sote-alalle tarvitaan seuraavien viidentoista vuoden aikana lähes 200 000 uutta työntekijää. Arvio perustuu siihen, että nykyiset työntekijät jäävät eläkkeelle ja hoidon tarve kasvaa väestön ikääntyessä.

Sairaanhoitajan palkka ei ole kohtuullinen myöskään erikoissairaanhoidossa työskennelleen Jeppesenin mielestä. Se ei hänen mukaansa nouse ”millään ilveellä” – kokemuslisät ovat standardoituja, ja henkilökohtaisissa lisissä puhutaan muutamista kympeistä tai satasesta.

Jeppesenin peruskuukausipalkka oli bruttona noin 2 600 euroa ilman lisiä. Silti häntä harmittaa, että palkoista puhutaan niin paljon, koska ne ovat ”ehkä neljäsosa kakusta”.

”Työolot ovat menneet niin huonoiksi, etten usko, että muutaman kympin korotukset saavat muuttamaan niiden mieltä, jotka ovat jo päättäneet lähteä alalta”, hän sanoo.

”Monet sanovat, että rakastavat tätä työtä mutta eivät rakasta näitä olosuhteita. Niin minäkin ajattelen.”

Opintovapaalle jäänyt Jeppesen julkaisi viime viikolla Facebook-sivuillaan videon, jossa hän kertoo tunnelmistaan ennen viimeistä iltavuoroaan. Siinä hän pohtii, miten ikävä ristiriita on, että hyvinvoinnin tekijät voivat itse niin huonosti.


Video alkoi levitä netissä, ja Jeppesen sai paljon palautetta samoin ajattelevilta tutuilta ja tuntemattomilta kollegoilta.

”En koe elämäntehtäväkseni jäädä odottamaan, että muutosta tapahtuisi tai menettäisin fyysisen ja henkisen kunnon sekä mielenterveyteni. Lisäksi joudun jatkuvasti toimimaan omaa etiikkaa ja moraaliani vastaan”, Jeppesen sanoo videolla.

Eettiset ongelmat ja potilasturvallisuus ovatkin tabuja, joista ei saisi puhua, Jeppesen uskoo. Kaikki me haluamme mennä sairaalaan hoidettavaksi sillä mielellä, että sairaalassa annettuun hoitoon voi luottaa.

Ongelmat kulminoituvat Jeppesenin mukaan resursseihin ja hoitajien työmäärään, joka on kasvanut hänen mielestään niin kovaksi, että potilasturvallisuus uhkaa vaarantua. Monessa sairaanhoitopiirissä on käyty viime aikoina yt-neuvotteluja, lomautettu ja irtisanottu työntekijöitä sekä haettu miljoonien eurojen säästöjä.

Jeppesenin mukaan resurssien puute lisää henkilökunnalla toivottomuuden tunnetta ja näkyy käytännön potilastyössä.

Hoitaja voi joutua esimerkiksi pohtimaan, kenet ehtii auttamaan sängystä ylös tai viemään suihkuun. Liian pitkään verisuonessa kiinni ollut kanyyli voi aiheuttaa infektioita, mutta tippaa ei ehdi ottaa aina pois potilaalta oikeaan aikaan.

”Kun tietää, ettei ehdi hoitaa kaikkea, joutuu jatkuvasti valikoimaan, mitä tekee kenenkin hyväksi”, Jeppesen sanoo.

”Potilaista on lähes jatkuva huoli. Vaikka olisi kuinka fiksu, nopea ja skarppi, pelkää, ettei ehdi reagoida tilanteisiin tai tekee virheitä.”

Tilanne on mennyt Jeppesenin mielestä hänen uransa varrella huonompaan suuntaan. Hoitajien työaikaa kuluu erilaiseen mittaamiseen, kirjaamiseen ja raportointiin sekä toisaalta tukipalveluiden vähentyessä esimerkiksi ruoan jakeluun ja ajanvaraustyöhön.

”Ohjaustyö esimerkiksi potilaan sitouttamisessa lääkehoitoon olisi sairaanhoitajien työn ydintä, mutta sellainen voi jäädä monien muiden työtehtävien alle.”

Monilla hoitajilla olisi Jeppesenin mukaan halua kouluttautua, mutta sitä joutuu tekemään omalla ajalla, eikä osaaminen pääse esille sairaalan vanhanaikaisen byrokraattisessa työyhteisössä.

Potilaat ovat Jeppesenin arvion mukaan nykyään vaikeampia hoidettavia ja monisairaita, jolloin heidän hoitoonsa pitäisi olla enemmän aikaa perehtyä. Osa on päihdeongelmaisia, aggressiivisia ja levottomia, mikä vie paljon resursseja.

Potilaat – ja omaiset – ovat myös muuttuneet aiempaa vaativimmiksi. He kyseenalaistavat enemmän terveydenhuollon ammattilaisia ja pitävät huolta eduistaan.

”Pidän sitä hyvänäkin asiana. Itse tekisin potilaana varmaan aivan samoin”, Jeppesen sanoo.

Jeppesenin mielestä on huolestuttavaa, että monet nuoretkin ammattiin valmistuneet haluavat vaihtaa alaa. Vuoden 2018 sairaanhoitajabarometrin mukaan tyytymättömimpiä työhönsä ovat 26–45-vuotiaat.

Kritiikkiä barometrin vastaajilta saavat palkan lisäksi muun muassa henkilöstömäärän vastaavuus työn vaativuuteen nähden, työnohjauksen puute ja päätöksenteon läpinäkyvyys.

Nuoret olisivat Jeppesenin havaintojen mukaan halukkaampia parempaan urakehitykseen kuin on tarjolla. He ovat myös tietoisia omista oikeuksistaan, kuten lakisääteisistä tauoista.

Kaikki eivät jaksa odottaa, kun työhön perehdyttämiseen ei jää aikaa, vaan ajattelevat, että helpommallakin voisi elämässä päästä, hän sanoo.

Kolmi–nelikymppiset taas pohtivat helposti, jaksavatko tehdä työtään eläkeikään asti. Jeppesen ei jaksanut.

Hän teki päätöksen myös perheensä takia ja alkoi opiskella kansainvälistä kauppaa. Haaveissa on, että hän voisi tulevaisuudessa hyödyntää molempia tutkintojaan ja työskennellä esimerkiksi terveydenhuoltoalan palveluita, kuten robotiikkaa, tarjoavassa yrityksessä.

”Minulla on mahtava elämäntilanne, hyvä henkinen ja fyysinen kunto ja parisuhde, eivätkä lapseni enää herättele öisin. Jos minullekin tuli väsymys, miten jaksavat ne, joilla asiat eivät ole yhtä hyvin?”

Työstä pitäisi Jeppesenin mielestä saada iloa, voimaa ja onnistumisen tunteita. Eniten niitä on tullut ihmiskontakteista: silloin kun on voinut tukea potilaita suruissa ja iloissa sekä ehtinyt kuunnella heidän elämäntarinoitaan.

”Mutta jos työ on enää pelkkää selviytymistä, se ei palvele työntekijää, asiakasta eikä yhteiskuntaa.”

Mitä pitäisi tapahtua, että hän palaisi sairaanhoitajaksi?

”Ihme. Pitäisi olla rauha tehdä työtä hyvin. Se on kaikista tärkeintä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  3. 3

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  4. 4

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  5. 5

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  7. 7

   Taikinan vaivaaminen onkin turhaa: ilmava ja rapeakuorinen pataleipä valmistuu odottamalla

  8. 8

   HS-analyysi: Trumpin puolustuksen uusin kaksikko palauttaa amerikkalaisten mieliin Yhdys­valtain juridisen lähi­historian kauhu­gallerian

  9. 9

   Tuhannet rantaan ajautuneet kalat ihmetyttävät Porkkalan­niemellä

  10. 10

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  5. 5

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  6. 6

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  7. 7

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  10. 10

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  11. Näytä lisää