Pelko tuhkarokosta herätti pohjalaiset, ja rokotteita on käyty jopa hakemassa itse - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Pelko tuhkarokosta herätti pohjalaiset, ja rokotteita on käyty jopa hakemassa itse

Tuorein tuhkarokkotapaus todettiin tiistaina Huittisissa, jossa rokottamattoman 12-vuotiaan lapsen epäillään saaneen tartunnan Lapin-matkaltaan.

MPR-rokotetta annetaan yksivuotiaalle. Kuva: Jussi Helttunen

Julkaistu: 16.1. 11:12

Tuhkarokkoon sairastumisen pelko on nostanut lasten rokotuskattavuutta myös niissä Pohjanmaan kunnissa, joissa on oltu kaukana laumasuojan rajasta.

Viimeksi Pietarsaaren alueella Luodon kunnassa koettiin vuoden 2018 lopulla epidemian uhka, kun perheensä kanssa epidemia-alueella matkaillut rokottamaton lapsi sai tuhkarokkotartunnan.

Lasten rokotuskattavuus on Pohjanmaan rannikolla ollut jo vuosia matalampi kuin Suomessa keskimäärin. Nyt tilanteessa näkyy kuitenkin muutos.

Luodon kunnassa vuonna 2013 syntyneiden MPR- eli tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokotteen kattavuus oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan 66,4 prosenttia, kun taas vuonna 2017 syntyneillä se oli jo 86,1 prosenttia.

Pedersöressä MPR-rokotteen saaneiden lasten osuus oli vuonna 2013 syntyneillä lapsilla 87,9 prosenttia ja vuonna 2017 syntyneillä lapsilla 93,2 prosenttia.

Luoto ja Pedersöre ovat pieniä kuntia, joissa alle 15-vuotiaiden lasten osuus on suuri. Luodossa on runsaat 5 000 asukasta ja Pedersöressä 11 000. Luodossa syntyy vuosittain noin 100 lasta, Pedersöressä 150.

Rokotekattavuus ei vielä aivan riitä niin kutsuttuun laumasuojaan, jonka rajana pidetään tuhkarokon osalta 95:tä prosenttia. Kun näin suuri osuus ihmisistä on rokotettu, rokotettujen määrä riittää pysäyttämään tartuntaketjut ja estämään isommat epidemiat.

 ”Ihmisiltä unohtuu, kuinka vakava tauti tuhkarokko on.”

”Pietarsaaren alueella on tehty paljon työtä asian eteen. Kun sairastumisen ja epidemian uhka konkretisoitui ja tuli lähemmäksi, rokotteita käytiin myös aktiivisesti hakemassa. Muuten oltiin ehkä ajateltu, ettei asia koske meitä”, THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio arvioi.

THL on aiemmin arvioinut, että lasten rokottamatta jättämisen taustalla voi olla Pohjanmaalla tietynlainen maailmankatsomus, muun muassa pelkoja mahdollisista haitoista tai ajatus luonnonmukaisuudesta.

”Ihmisiltä unohtuu, kuinka vakava tauti tuhkarokko on. Kun siihen saa ymmärrystä, se vaikuttaa toimintaan”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Maan tuorein tuhkarokkotapaus todettiin tiistaina Huittisissa, jossa 12-vuotias rokottamaton lapsi sai tartunnan todennäköisesti lomamatkalla Lapissa.

Muita sairastumisia ei ole torstaiaamuun mennessä todettu, kertoo ylilääkäri, tartuntatautien ja sairaalahygienian vastuualuejohtaja Raija Uusitalo-Seppälä Satakunnan sairaanhoitopiiristä.

Tuhkarokon saanut lapsi on tällä hetkellä sairaalahoidossa ja hänen rokottamaton sisarensa kotikaranteenissa.

”Kyse ei ole laajemmasta epidemiasta. Mutta kun kyseessä on helposti tarttuva tauti, on hyvin tärkeää, että sairastuneen kanssa kontaktissa olleet tavoitetaan ja varmistetaan, että heillä on rokotussuoja tai sairastetun taudin pohjalta tullut immuniteetti”, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Satasairaalan lasten päivystyksessä maanantai-iltapäivänä altistuneet lapset saattajineen on jo tavoitettu. Lisäksi muita, jotka ovat saattaneet käydä poliklinikan tiloissa, tavoitellaan.

”Toistaiseksi on ollut vain muutamia, jotka ovat tarvinneet lisärokotuksia. Valtaosalla rokotukset ovat olleet kunnossa.”

Suomalaisten rokotekattavuus on THL:n Nohynekin mukaan tuhkarokon osalta hyvä. Sitä vastaan rokotettujen lasten osuus on noussut koko maassa 96,1 prosenttiin.

”Meillä on silti alueellisia taskuja, joissa kattavuus jää alle 95 prosentin rajan”, Nohynek sanoo.

MPR-rokote annetaan tavallisesti lapselle noin vuoden ikäisenä ja tehosterokote kuuden vuoden iässä. Jotkut vanhemmat rokotuttavat lapsensa tavallista vanhempana, ja lopulta vain hyvin harva lapsi jää kokonaan rokottamatta.

Suomalaisilla on suurin riski saada tuhkarokko matkustaessaan ulkomailla. Tuhkarokkoepidemiat ovat kuitenkin nyt hiipumassa Euroopassa, Kontio kertoo.

 ”Influenssakin on lähtenyt leviämään usein Lapista, jossa ulkomaiset turistit tuovat mukanaan infektioita.”

Vuoden alussa EU:n alueella on todettu 200–300 tapausta kuukaudessa, kun viime vuoden alkupuolella tapauksia oli yli 2 000 kuukaudessa. Eniten sairastumisia todetaan esimerkiksi Ranskassa ja Romaniassa, mutta sielläkin käydessä riski sairastua on todella pieni.

”Sen sijaan Kaukoidässä, kuten Thaimassa, Vietnamissa, Filippiineillä ja Intiassa, jonne suomalaisetkin matkustavat paljon, todennäköisyys sairastua on paljon suurempi”, Kontio sanoo.

Tartunnan voi kuitenkin saada hyvin myös Suomessa esimerkiksi paikoissa, jossa vierailee paljon ulkomaalaisia turisteja.

”Influenssakin on lähtenyt leviämään usein Lapista, jossa ulkomaiset turistit tuovat mukanaan infektioita. Vaikka asiat ovat täällä hyvin, emme me missään pullossa elä”, Nohynek sanoo.

Rokottamattomalla lapsella todettu tuhkarokko Huittisissa

Pikkulasten tuhkarokko­rokotukset yleistyivät

Rokotekattavuus tuhka­rokkoa vastaan on Luodon kunnassa kaukana lauma­suojan rajasta – Mistä rokote­vastaisuus Pohjan­maalla johtuu?

Seuraa uutisia tästä aiheesta