53:lle syytteet Janne Tranbergin ja Niko Ranta-ahon epäillyn huumeliigan massiivisessa rikosjutussa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

53:lle syytteet Janne Tranbergin ja Niko Ranta-ahon epäillyn huumeliigan massiivisessa rikosjutussa

Poliisi on kertonut aiemmin, että Espanjasta johdettu liiga toi Suomeen muun muassa 200 kiloa amfetamiinia ja 15 kiloa kokaiinia.

Janne Tranbergin ja Niko Ranta-ahon liigan rikosepäilyjen takia samaan vyyhteen ovat kytkeytyneet Instagram-julkkisten elämä Espanjan Marbellassa, useiden liivijengien entisiä tai nykyisiä pomoja, pimeän verkon Silkkitien huumekauppa ja neljän miljoonan euron arvoinen vakuustakavarikko. Kuva: HS

Julkaistu: 16.1. 13:05, Päivitetty 16.1. 15:51

Syyttäjä on nostanut syytteitä 53 henkilölle satojen kilojen huume- ja dopingjutussa, jossa epäiltynä ovat muun muassa Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg.

Ranta-aholla on ollut Espanjassa muun muassa ravintola- ja kiinteistöbisnestä. Tranberg on puolestaan kuulunut aiemmin moottoripyöräjengi Cannonballin päällystöön. Hän jäi lokakuussa pitkän pakoilun päätteeksi kiinni Espanjassa.

Poliisi on kertonut aiemmin, että Espanjasta johdettu liiga toi Suomeen muun muassa 200 kiloa amfetamiinia, 15 kiloa kokaiinia, yli 100 000 ekstaasitabletteja, kaksi kiloa metamfetamiinia, yli 30 kiloa mdma:ta, yli 20 000 lsd-lappua, noin kaksi miljoonaa huumausaineeksi luokiteltua lääkepilleriä ja 60 kiloa hasista.

Oikeus määräsi heinäkuussa Niko Ranta-ahon omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta vakuustakavarikkoon, mikä sekin kertoo epäillyn huumekaupan mittakaavasta.

Alkujaan vyyhti alkoi purkautua julkisuuteen, koska Ranta-ahon puolisoa, fitnessmalli Sofia Belórfia, epäiltiin törkeästä rahanpesusta. Belórf kiistää rahanpesun, ja rikosnimike on sittemmin lieventynyt tuottamukselliseksi.

Belórf voitti vuonna 2015 bikini fitnessin maailmanmestaruuden. Laji eroaa fitnessin perusmuodosta siten, että urheilijan pitää näyttää bikinimallilta, jolla on urheilijan vartalo.

Belórfin ja Ranta-ahon elämää Espanjan Marbellassa on voinut seurata esimerkiksi Instagramista, jonne parin kuvia ilmestyi aiemmin tasaiseen tahtiin.

Julkisuuteen alkoi tulla syksyn edetessä tietoja siitä, että yhä useampi merkittävä rikosprosessi liittyy samaan rikosvyyhteen.

Esimerkiksi Tranbergin osuus tuli ilmi vasta jutun edetessä. Syyttäjä oli kaivannut häntä Suomeen vastaamaan syytteisiin veropetosjutussa, jonka pääarkkitehtina viranomaiset häntä pitävät.

Tranberg tunnusti viime viikolla 18 rikosta. Hän sai niistä kahden vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottoman vankeustuomion.

Käräjäoikeuden diaaritiedoista selviää, että huumevyyhdessä on saanut syytteen toinenkin Cannonballin aiempi päällikkö. Tranberg joutui jengissään huonoon valoon rahariitojen takia, ja hänen vanavedessään myös toinen pomo joutui jättämään jengin.

Joulukuussa kävi ilmi, että Tranbergin ja Ranta-ahon epäillyn liigan huumeita on myyty pimeässä verkossa Silkkitie-kauppapaikalla, joka toimi vuosia anonyymin huumekaupan keskuksena.

”Huumausaineita on levitetty sekä tukkuportaiden kautta perinteiseen katukauppaan että salatussa verkossa toimivien kauppapaikkojen, kuten Silkkitien, kautta. Tullin Silkkitietä koskeva esitutkinta-aineisto on tukenut myös tätä tutkintaa”, kertoi tutkinnanjohtaja Toni Uusikivi poliisin löydöksistä joulukuussa.

Tulli kertoi viime toukokuussa, että se on takavarikoinut Silkkitien palvelimen. Palvelimelta viranomaiset saivat haltuunsa tuhansia nimiä henkilöistä, jotka ovat eri rooleissa sotkeutuneet laittomien aineiden kauppaan.

Tranbergin ja Ranta-ahon lisäksi huumejutussa on ollut epäiltynä muun muassa Suomen Helvetin enkelien pomona pidetty mies. Hän oli aiemmin vangittuna, mutta hänet päästettiin vapaaksi tutkinnanjohtajan päätöksellä.

Diaaritietojen perusteella mies on saanut tästä huolimatta syytteen.

Oikeus katsoi viime vuosikymmenen alkupuolella, että vangittuna ollut jengipomo on vaikutusvaltaisin henkilö Suomen Helvetin enkeleissä. Tuolloin hän vapautui oikeudessa syytteistä, jotka koskivat noin kahden kilon kokaiinierää.

Mieheltä oli takavarikoitu runsaat 88 000 euroa ja runsaat 50 000 Ruotsin kruunua. Hän sai ne takaisin oikeuden vapauttavan päätöksen jälkeen. Rahoja oli löytynyt keittiön roskapöntöstä, moottoripyöräliivin taskusta, siivouskomerosta, urheilukassista ja märkäpuvun sisältä.

Sikäli kuin rikoksesta epäillyiltä on onnistuttu saamaan kommentteja, kaikki ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Yhteensä viisitoista henkeä on yhä vangittuina rikosepäilyjen takia.

Helsingin käräjäoikeus alkaa käsitellä juttua 30. tammikuuta. Syytteet koskevat törkeiden huume- ja dopingrikosten lisäksi muun muassa törkeää rahanpesua.

Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

Poliisi epäilee Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin liigan salakuljettaneen Suomeen 200 kiloa amfetamiinia ja 15 kiloa kokaiinia – Aineita myytiin Silkkitiellä pimeässä verkossa