Kotimaa

53:lle syytteet Janne Tranbergin ja Niko Ranta-ahon epäillyn huumeliigan massiivisessa rikosjutussa

Poliisi on kertonut aiemmin, että Espanjasta johdettu liiga toi Suomeen muun muassa 200 kiloa amfetamiinia ja 15 kiloa kokaiinia.

Syyttäjä on nostanut syytteitä 53 henkilölle satojen kilojen huume- ja dopingjutussa, jossa epäiltynä ovat muun muassa Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg.

Ranta-aholla on ollut Espanjassa muun muassa ravintola- ja kiinteistöbisnestä. Tranberg on puolestaan kuulunut aiemmin moottoripyöräjengi Cannonballin päällystöön. Hän jäi lokakuussa pitkän pakoilun päätteeksi kiinni Espanjassa.

Poliisi on kertonut aiemmin, että Espanjasta johdettu liiga toi Suomeen muun muassa 200 kiloa amfetamiinia, 15 kiloa kokaiinia, yli 100 000 ekstaasitabletteja, kaksi kiloa metamfetamiinia, yli 30 kiloa mdma:ta, yli 20 000 lsd-lappua, noin kaksi miljoonaa huumausaineeksi luokiteltua lääkepilleriä ja 60 kiloa hasista.

Oikeus määräsi heinäkuussa Niko Ranta-ahon omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta vakuustakavarikkoon, mikä sekin kertoo epäillyn huumekaupan mittakaavasta.

Alkujaan vyyhti alkoi purkautua julkisuuteen, koska Ranta-ahon puolisoa, fitnessmalli Sofia Belórfia, epäiltiin törkeästä rahanpesusta. Belórf kiistää rahanpesun, ja rikosnimike on sittemmin lieventynyt tuottamukselliseksi.

Belórf voitti vuonna 2015 bikini fitnessin maailmanmestaruuden. Laji eroaa fitnessin perusmuodosta siten, että urheilijan pitää näyttää bikinimallilta, jolla on urheilijan vartalo.

Belórfin ja Ranta-ahon elämää Espanjan Marbellassa on voinut seurata esimerkiksi Instagramista, jonne parin kuvia ilmestyi aiemmin tasaiseen tahtiin.

Julkisuuteen alkoi tulla syksyn edetessä tietoja siitä, että yhä useampi merkittävä rikosprosessi liittyy samaan rikosvyyhteen.

Esimerkiksi Tranbergin osuus tuli ilmi vasta jutun edetessä. Syyttäjä oli kaivannut häntä Suomeen vastaamaan syytteisiin veropetosjutussa, jonka pääarkkitehtina viranomaiset häntä pitävät.

Tranberg tunnusti viime viikolla 18 rikosta. Hän sai niistä kahden vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottoman vankeustuomion.

Käräjäoikeuden diaaritiedoista selviää, että huumevyyhdessä on saanut syytteen toinenkin Cannonballin aiempi päällikkö. Tranberg joutui jengissään huonoon valoon rahariitojen takia, ja hänen vanavedessään myös toinen pomo joutui jättämään jengin.

Joulukuussa kävi ilmi, että Tranbergin ja Ranta-ahon epäillyn liigan huumeita on myyty pimeässä verkossa Silkkitie-kauppapaikalla, joka toimi vuosia anonyymin huumekaupan keskuksena.

”Huumausaineita on levitetty sekä tukkuportaiden kautta perinteiseen katukauppaan että salatussa verkossa toimivien kauppapaikkojen, kuten Silkkitien, kautta. Tullin Silkkitietä koskeva esitutkinta-aineisto on tukenut myös tätä tutkintaa”, kertoi tutkinnanjohtaja Toni Uusikivi poliisin löydöksistä joulukuussa.

Tulli kertoi viime toukokuussa, että se on takavarikoinut Silkkitien palvelimen. Palvelimelta viranomaiset saivat haltuunsa tuhansia nimiä henkilöistä, jotka ovat eri rooleissa sotkeutuneet laittomien aineiden kauppaan.

Tranbergin ja Ranta-ahon lisäksi huumejutussa on ollut epäiltynä muun muassa Suomen Helvetin enkelien pomona pidetty mies. Hän oli aiemmin vangittuna, mutta hänet päästettiin vapaaksi tutkinnanjohtajan päätöksellä.

Diaaritietojen perusteella mies on saanut tästä huolimatta syytteen.

Oikeus katsoi viime vuosikymmenen alkupuolella, että vangittuna ollut jengipomo on vaikutusvaltaisin henkilö Suomen Helvetin enkeleissä. Tuolloin hän vapautui oikeudessa syytteistä, jotka koskivat noin kahden kilon kokaiinierää.

Mieheltä oli takavarikoitu runsaat 88 000 euroa ja runsaat 50 000 Ruotsin kruunua. Hän sai ne takaisin oikeuden vapauttavan päätöksen jälkeen. Rahoja oli löytynyt keittiön roskapöntöstä, moottoripyöräliivin taskusta, siivouskomerosta, urheilukassista ja märkäpuvun sisältä.

Sikäli kuin rikoksesta epäillyiltä on onnistuttu saamaan kommentteja, kaikki ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Yhteensä viisitoista henkeä on yhä vangittuina rikosepäilyjen takia.

Helsingin käräjäoikeus alkaa käsitellä juttua 30. tammikuuta. Syytteet koskevat törkeiden huume- ja dopingrikosten lisäksi muun muassa törkeää rahanpesua.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  2. 2

   Petteri Orpo myi 30 000 eurolla osakkeita, jotta voisi sijoittaa rahat osake­säästö­tilille – onko Orpo poikkeuksellisen huono sijoittaja vai yli-innokas veron­maksaja?

  3. 3

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  4. 4

   Hoitajaliittojen mukaan alaa uhkaa joukkopako, mutta Tilastokeskuksen tilastot kertovat muuta

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trump kutsui itseään paskiaiseksi ja kehui yliopistomestareiden pystyvän hoitelemaan terroristit

  9. 9

   Demokraattijohtaja Pelosi käytti useita kyniä Trumpin virkasyytteen allekirjoittamiseen, republikaanit ärsyyntyivät

  10. 10

   ”Saimaan suurin norppa” Viljo löytyi kuolleena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  2. 2

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  3. 3

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  5. 5

   Idyllissä Mannerheimintien kupeessa kuhisee Helsingin asuntomarkkinoiden himottu piste: Ei yhtään asuntoa myynnissä

  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Autoilija kaahasi harvinaista 236 kilometrin nopeutta ”superkameraan”: poliisin mukaan tunnistamisessa haasteita

  8. 8

   Maailma lämpenee nyt ennätys­vauhtia: ”Kiihtyvä lämpenemis­tahti on voimakas hälytys­signaali”

  9. 9

   Järeästi varustautuneet poliisit rynnivät turhaan omakotitaloon Vantaalla: Taustalla yleistyvä ilmiö, joka työllistää virkavaltaa

  10. 10

   Venla-gaalan voittajien valintatapa ärsyttää tv-alaa: ”Jotkut ihmiset ovat todella vihaisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Helsinki irtisanoi korkean johtajan – Vapaavuori: ”En voi hyväksyä, että kyvyttömyyttä katsotaan läpi sormien”

  6. 6

   Esa otti halvan pillerin ja tuhosi seksi­elämänsä – 500 suomalais­miestä kertoi HS:lle kaljuuntumisen seurauksista

   Tilaajille
  7. 7

   Iran myönsi ampuneensa ukrainalaisen matkustaja­koneen alas vahingossa: ”Iranin islamilainen tasavalta katuu syvästi tätä tuhoisaa virhettä”

  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   ”Mysteeriauto” puuttui poliisitehtävään: Hätävilkuin varustettu volkkari pysäytti bussipysäkin runnoneen sekavan kaksikon

  11. Näytä lisää