Kotimaa

Lappeenranta oli vuosien ajan suurimmista kunnista turvallisin, mutta nyt neljä kaupunkia meni vertailussa ohi – HS:n laskuri näyttää, kuinka turvallista kotikuntasi kaduilla on

Poliisin katuturvallisuusindeksin mukaan turvallisinta oli viime vuonna Espoossa, Joensuussa, Kouvolassa ja Hämeenlinnassa. Voit katsoa HS:n laskurista, kuinka turvallista kotikuntasi kaduilla on.

Poliisin katuturvallisuusindeksin mukaan Espoon, Joensuun ja Kouvolan julkisilla paikoilla oli viime vuonna turvallisempaa kuin muissa viidessätoista suurimmassa kaupungissa. Tulosta voi pitää yllättävänä, sillä kolmena aiempana vuotena turvallisin kaupunki oli Lappeenranta.

Lappeenranta sijoittui kaupunkivertailussa viidenneksi. Lappeenrannan ohi meni kärkikolmikon lisäksi myös Hämeenlinna.

Poliisi seuraa kuntien turvallisuustilanteen kehitystä katuturvallisuusindeksin perusteella. Indeksiluvussa huomioidaan sellaisia rikoksia, joita tehdään tyypillisesti julkisilla paikoilla.


Lappeenrannan indeksiluku laski viime vuonna poikkeuksellisen paljon, 124:stä 97:ään. Yhtä suurta pudotusta ei tapahtunut missään muussa viidestätoista suurimmasta kunnasta 2010-luvulla.

”Tavallisen kansalaisen ei tarvitse huolestua. Lappeenrannan katuturvallisuustilanne on edelleen hyvä”, sanoo ylikomisario Jukka Lankinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Lappeenrannan katuturvallisuusindeksin heikentymiselle löytyy selitys viime vuoden rikostilastoista. Etelä-Karjalan maakuntakeskuksessa tuli poliisin tietoon aiempaa enemmän rattijuopumuksia, pahoinpitelyjä yleisellä paikalla ja ryöstöjä.

”Rattijuopumusten lisääntyminen kertoo toisaalta siitä, että poliisi on suorittanut valvontaa aiempaa enemmän. On vähän hassua, että indeksi huononee, kun rattijuopumusten valvonta on tehokasta”, Lankinen sanoo.

Hänen mukaansa Lappeenrannan alueen poliiseja osallistui viime vuonna myös EU-puheenjohtajakauden tehtäviin.

”EU-puheenjohtajakausi sitoi resurssejamme ja saattoi siten vähentää rikoksia ennalta ehkäisevää valvontaa Lappeenrannassa. Se voi olla osasyy mutta ei suurin syy sille, miksi katuturvallisuusindeksi on laskenut”, Lankinen sanoo.

Helsingin Sanomat sai Poliisihallitukselta tiedot Suomen kuntien turvallisuustilanteesta vuosilta 2010–2019. Voit hakea tietoja kunnittain alta:Valtakunnallinen katuturvallisuusindeksi parani lähes koko 2010-luvun. Viime vuonna se jäi samalle tasolle kuin vuonna 2018 mutta oli silti parempi kuin minään muuna vuonna viime vuosikymmenellä.

Poliisin katuturvallisuusindeksin tuloksiin kannattaa suhtautua jossain määrin varauksella.

Indeksi kertoo rikostilanteen kehityksestä tiettyjen rikosten osalta, mutta osa turvallisuuteen vaikuttavista teoista jää sen ulkopuolelle.

Indeksissä on huomioitu muun muassa pahoinpitelyt, ryöstöt, rattijuopumukset ja vahingonteot.

Vakavat rikokset saavat lieviä tekoja suuremman painoarvon. Rikosten määrät on suhteutettu indeksissä kunkin kunnan asukaslukuun.

Henkirikokset ja seksuaalirikokset eivät vaikuta indeksiin. Poliisihallituksen mukaan nämä rikokset on aikoinaan päätetty jättää pois indeksistä, koska suuri osa niistä tapahtuu julkisten paikkojen sijasta yksityisissä tiloissa.


Suurimmista kunnista huonoin katuturvallisuus oli viime vuonna Helsingissä, Jyväskylässä ja Turussa. Myös Tampere ja Vantaa sijoittuivat vertailun häntäpäähän.

Helsinki menestyi suurimpien kaupunkien vertailussa huonoiten kaikkina vuosina 2010-luvulla. Viime vuonna pääkaupungin kaduilla oli indeksin mukaan silti turvallisempaa kuin kertaakaan aiemmin 2010-luvulla.

Poliisi on selittänyt Helsingin asemaa turvattomimpana kaupunkina sillä, että kaupungissa on useita ravintola- ja ostoskeskuskeskittymiä. Niihin tulee ihmisiä naapurikaupungeista ja muualta Suomesta.

Helsingissä järjestetään myös monia suuria yleisötapahtumia.

Katuturvallisuus heikkeni poliisin indeksin mukaan kymmenessä suuressa kaupungissa ja parani viidessä.

Tilanne heikkeni Espoossa, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Oulussa, Kuopiossa, Porissa, Lahdessa, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä.

Turvallisuus parani puolestaan Joensuussa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Vantaalla ja Helsingissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää