Kotimaa

Elävien sinikettujen vientiaikeet Kiinaan kuohuttavat turkistarhaajia: ”Jos vie suomalaisen huippusiitos­uroksen Kiinaan, sillä voidaan tehdä jopa 300 pentua”

STT kertoi lauantaina poliisin vahvistaneen, että närää herättänyt kettukuljetus peruuntui viikonlopulta. Turkistarhaajien lisäksi myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja elinkeinoministeri Mika Lintilä kritisoivat julkisuudessa kettujen vientiä Kiinaan.

Kokkolassa Keski-Pohjanmaalla osoitettiin torstain ja perjantain ajan mieltä elävien sinikettujen Kiinaan kuljettamista vastaan. Mielenosoittajat olivat pääasiassa alueen turkistarhaajia, jotka ovat huolissaan elinkeinostaan. Lisäksi mukana oli muutamia turkistarhauksen vastustajia.

Siitoseläimiä oltiin viemässä Kiinaan kiinalaisomisteiselta turkistarhalta. Mielenosoittajien tietojen mukaan ketut oli ollut määrä viedä Helsinki-Vantaan lentoasemalle, mutta lauantaina he kertoivat kuljetusautojen lähteneen matkaan ilman eläimiä.

STT uutisoi lauantaina, että poliisi oli vahvistanut kuljetuksen peruuntuneen tältä viikonlopulta.

Sinikettujen vieminen ulkomaille ei sinänsä ole laitonta, ja vastaavanlaisia kuljetuksia Suomesta Kiinaan on vuosien mittaan ollut useita. Tällä kertaa tarhaajat ryhtyivät protestiin, koska kuljetuksesta saatiin ensimmäistä kertaa tietää etukäteen, kertoi mielenilmaukseen osallistunut turkistarhaaja Arto Isopahkala. Tieto tuli hänen mukaansa kuljetusyrityksiltä.

Isopahkala kertoi perjantaina HS:lle, että Kokkolassa sijaitsevalle tarhalle saapui aamupäivällä kuljetusautoja hakemaan kettuja. Tarhalle siirtyi tuolloin myös joukko mielenosoittajia, jotka olivat aiemmin päivystäneet läheisellä huoltoasemalla. Iltapäivällä heitä oli Isopahkalan arvion mukaan muutamia kymmeniä.

Turkistarhalta kutsuttiin perjantaina aamupäivällä paikalle poliisi, mutta komisario Vesa Ojanperän mukaan tarvetta erityisiin toimenpiteisiin ei ollut.

”Poliisi kävi paikalla puhuttamassa mielenilmaukseen osallistuneita henkilöitä ja turkistarhaajaa. Tilanne oli rauhallinen, eikä mitään poliisitoimenpiteitä suoritettu”, hän sanoi.

Mielenosoittajien näkyvyys autoille oli perjantaina huono, mutta heidän kuvaamillaan videoilla näkyi, kuinka eläimiä siirrettiin. Illalla Isopahkala kertoi mielenosoittajien nähneen, kuinka kertaalleen kuljetushäkkeihin siirretyt ketut vietiin takaisin tarhalle.

Yön aikana osa kuljetusautoista poistui tarhalta. Niissä ei ollut eläimiä. Pohjanmaan poliisista vahvistettiin lauantaina HS:lle, että poliisi pysäytti autot ja tarkasti niiden sisällön sen jälkeen, kun mieltään osoittaneet tarhaajat olivat ilmoittaneet olevansa huolissaan kuljetuksen laillisuudesta ja eläinten oloista.

Tarhaajien mukaan myös loput, huoltoasemalle pysäköidyt kuljetusautot poistuivat myöhemmin lauantaina ilman sinikettuja. STT:n mukaan poliisi kertoi lauantaina, että siltä oli pyydetty virka-apua kettujen siirtämisessä, mutta sittemmin kuljetus peruttiin viikonlopulta. Mahdollinen uusi kuljetusaika ei ollut tiedossa.

Turkisyritykselle oli aiemmin myönnetty eläinten lastaukseen tarvittava vientitodistus, eikä esiin tässä vaiheessa tullut mitään sellaista, mihin viranomaisten olisi pitänyt puuttua, terveysvalvonnan johtaja Andréas Smeds Keski-Pohjanmaan ympäristö­terveydenhuollosta kertoi perjantaina.

Perjantaina puoliltapäivin ympäristö­terveydenhuoltoon ei ollut tullut ilmoitusta lastauksen alkamisesta. Lastauksesta täytyy tehdä ilmoitus, koska kunnan valvontaeläinlääkärin on oltava paikalla valvomassa toimenpidettä.

Kuljetusta vastustavat tarhaajat epäilivät kettujen kuljetushäkkien olleen pienempiä kuin laki sallii. Smedsin mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, koska aiemmin voimassa ollut asetus häkkien senttimääräisistä vähimmäismitoista on kumottu.

”Tällä hetkellä kuljetushäkeillä ei ole lainsäädännössä tarkkoja mittoja”, Smeds sanoi.

STT:n mukaan tarhaajat ovat epäilleet puutteita myös karanteenin toteutuksessa.

HS ei perjantaina tavoittanut turkistarhan omistajia. Tarhan omistaja Pan Jian Ping korosti paikallisen Keskipohjanmaa-lehden perjantaina ilmestyneessä haastattelussa, että toiminta on laillista.

”Ymmärrän, että suomalaiset ovat vihaisia viennistä, mutta heidän pitäisi soittaa maa- ja metsätalousministeriöön”, hän kommentoi lehdelle.

Mielenosoituksilla tarhaajat ovat halunneet kiinnittää huomiota alan kilpailukykyyn sekä myös eläinten hyvinvointiin kuljetusten aikana ja kiinalaisilla tarhoilla.

”Kun markkinatilanteessa ei pelata samoilla pelisäännöillä, me, joilla on tiukemmat vaatimukset, olemme heikommassa asemassa”, Arto Isopahkala sanoo.

”Jos vie suomalaisen huippusiitos­uroksen Kiinaan, nykyaikaisella siemennystekniikalla sillä voidaan tehdä jopa 300 pentua. Saadaan toisen polven suomalaisia sinikettuja, jotka ovat laadullisesti huomattavasti parempia kuin heidän oma sinikettunsa.”

Sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) että elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ovat arvostelleet elävien kettujen vientiä Kiinaan. Leppä kertoi näkemyksistään Lännen Mediassa ja Lintilä Keskipohjanmaassa.

”Meillä on korkealuokkaista jalostusosaamista, jonka arvoa menetetään viemällä jalostuskettuja. Eläinten hyvinvoinnin ja alan itsensä kannalta Suomesta pitäisi viedä turkista, ei eläviä turkiseläimiä”, Leppä kommentoi Kainuun Sanomien mukaan.

Mielenosoitukset saivat poikkeuksellisesti turkistarhaajat ja tarhaamista vastustavat eläinoikeusaktivistit samalle puolelle, vaikka yhteistyö ei ollut tiivistä. Esimerkiksi Oikeutta eläimille -järjestö, joka on aiemmin muun muassa salakuvannut turkistarhojen oloja, on viestintä- ja kampanjavastaava Kristo Muurimaan mukaan ollut keskusteluyhteydessä tarhaajien kanssa.

”Me vastustamme eläinten pitämistä ahtaissa häkeissä ja tappamista turkin vuoksi, heillä kyse on taloudellisesta edusta. Mutta tässä asiassa meillä on tavallaan sama tavoite”, Muurimaa sanoo.

”Vaikka meidän motiivit poikkeavatkin, niin molemmat osapuolet ymmärtävät, että asioihin on helpompaa vaikuttaa meidän omalla maaperällä”, katsoo tarhaajia edustava Isopahkala.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää