Kotimaa

Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

Taloyhtiö pohtii elementtitalon korvaamista sadan vuoden takaista tyyliä kantavalla uudisrakennuksella.

Tamperelainen asuntoyhtiö suunnittelee harvinaista temppua, jossa yhtiö purkaisi kokonaan Tuomiokirkonkadulla keskustan liepeillä sijaitsevan 1970-luvun elementtikerrostalon ja korvaisi sen talolla, jonka ulkoasu muistuttaa noin sadan vuoden takaista tyyliä.

Hanke tuli esiin torstaina erilaisissa Facebook-ryhmissä ja se sai pääosin kiittelevän, jopa ihastuneen vastaanoton kymmenissä kommenteissa. Moni ei ollut uskoa, että näin dramaattinen ja myönteisenä nähty muutos olisi edes mahdollinen.”Onko aprillipäivä?”, kysyi yksi Lisää kaupunki Tampereelle -ryhmässä.

”No nyt on kaunis! Jos tuon onnistuu virkamies kieltämään niin ei voi kuin hämmästellä”, kommentoi toinen.

”Näin naapuruston asukkaana kannatan. Kyllä tuo minun mielestäni näkymiä parantaisi, tuosta kulmikkaasta elementtitalosta ei kaunista saa kuin kaatamalla”, totesi kolmas.


Asunto-osakeyhtiö Säilänpuiston hallituksen puheenjohtaja Erkki Ottela sanoo, että hanke on ollut vireillä pari vuotta. Nyt se on kriittisessä vaiheessa, jossa ratkeaa sen lopullinen toteutuminen. Hän pahoittelee, että kuvat hankkeesta päätyivät Facebookiin hieman aiottua aiemmin.

Taloyhtiössä on 30 asuntoa ja ajatus on, että osakkaat pääosin myös siirtyisivät aikanaan uuteen taloon asumaan. Nykyisessä talossa remontoitavaa olisi paljon, joten osakkaat ovat tilanteessa, jossa pohditaan, korjataanko kovalla ja kalliilla kädellä vanhaa 1970-lukulaista kerrostaloa vai rakennetaanko arvokkaalle tontille kokonaan uusi.

Ottelan mukaan lähes kaikki siis ovat uuden kannalla. Siinä on hyödynnetty koko tontti, eli asuntoja on paljon enemmän.

Talossa pitäisi lähivuosina uusia muun muassa katto, putket ja sähköt, joiden kustannukseksi on arvioitu noin tuhat euroa neliöltä. Mutta paljon on vielä mutkia matkassa.

”Ensi viikolla käymme vielä loppuvaiheen neuvotteluja potentiaalisten rakentajien kanssa, niitä on pari kolme jäljellä. Jos rakentaja innostuu muustakin kuin pelkästä rahanteosta, niin tässä voi sitoutua ainutlaatuiseen hankkeeseen”, Ottela sanoo.

”Tässä on kerrankin sauma toteuttaa jotakin parempaa keskellä kaupunkia.”

Talo sijaitsee keskustan arvokkaissa pohjoispuolen kortteleissa, joissa on muun muassa Tuomiokirkko. Havainnekuvien uudisrakennus saattaisi olla paremmin linjassa ympäristön vanhojen talojen ja historiallisten korttelien kanssa kuin nykyinen elementtitalo. Siinä on kaksi erillistä taloa ja niiden keskelle jäävä sisäpiha.


Hanke on asemakaavamuutoksen hakemusvaiheessa. Rakennustarkastaja Eija Muttonen-Mattila ei näe periaatteellista syytä, miksei hanke voisi saada rakennuslupaa ja toteutua kaavan vahvistumisen jälkeen. Samalla hän arvelee, että kuvatunlaisen talon rakentaminen voi olla kallista.

”Rakennuslupavaiheessa kaupunkikuvatoimikunta ottaa kantaa hankkeeseen, mikä sopii kaupunkikuvaan ja mikä ei, kun tämä on aika merkittävässä paikassa. Tämä varmasti jakaa arkkitehtikunnan kahtia puolesta ja vastaan”, hän sanoo.

Hän muistuttaa, että vastaavia taloja on rakennettu paljonkin Etelä- ja Keski-Euroopassa ja varsinkin Virossa, jossa on sovellettu ja sovitettu samalla uutta ja modernia arkkitehtuuria, mutta myös vanhaa rakennustapaa, arkkitehtuuria ja mittakaavaa.

Uuden talon on piirtänyt virolainen arkkitehti Allan Strus, joka on tullut tunnetuksi suunnittelemistaan vanhaa tyyliä henkivistä taloista. HS kirjoitti hänestä keväällä 2018.

Strusin mukaan nykyisen talon tulevat remontit lähenevät kustannuksiltaan uuden rakennuksen kustannuksia, jos he hankkivat uuden vastaavan asunnon tulevassa uudisrakennuksessa. Hän ei näe nykyisellä talolla historiallista arvoa. Uusi rakennus taas toteuttaisi kaupungin aikomusta tiivistää kaupunkia ja hyödyntäisi tonttia paremmin.

”Tarkoituksena on toteuttaa rakennus, joka klassistisella tyylillään edustaa aivan uudentyyppistä rakentamista kantakaupungissa. Tätä tarkoitusta ovat innoittaneet muualla Euroopassa enenevässä määrin toteutettavat klassistiset upeat rakennukset”, Strus kertoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää