Kotimaa

Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

Thaimaalaisen vaimonsa kanssa yhtiötään pyörittävä suomalaismies sanoo, että epäonnistuneiden suomalais-thaimaalaisten liittojen takana on usein "kahden viikon miljonääri" -ilmiö.

Internet on muuttanut seuranhakua roimasti, myös suomalaisten ja thaimaalaisten liitoissa. Merkittävässä roolissa ovat olleet erilaiset deittisovellukset, ja lisäksi kymmenien thainaisten perustamat Youtube-kanavat, joista HS kertoi lauantaina.

Youtuben videokursseilla opastetaan thaimaalaisia naisia, miten tutustua ulkomaisiin miehiin ja miten perustaa heidän kanssaan onnistunut parisuhde.

Lue myös: Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

Suomalaisten ja thaimaalaisten välisistä liitoista on hyvin perillä 15 vuotta Thaimaassa asunut Juhana Keronen. Hän on nähnyt sellaisia vuosien varrella lukuisia.

Paljon on myös vuosien varrella muuttunut, Kerosen mukaan terveempään suuntaan.

”Takavuosina kuvio oli usein sellainen, että suomalainen tuli Thaimaahan ja ensimmäisenä iltana tapasi baaritytön, joka oli aika paljon nuorempi. Yhteisen yön jälkeen mies on täysin lätkässä ja suurin piirtein avaa yhteisen pankkitilin, hankkii asunnot ja mopot. Kun mies on kuiviin lypsetty, nainen katoaa kuviosta.”

”Nyt on tultu internetin aikakaudelle, on kaikenlaisia Tindereitä ja Badoota. Miehet tulevat enemmänkin tapaamaan niitä naisia, jotka ovat tavanneet internetissä”, Keronen sanoo.

”Baarityttöily on vähentynyt hirveästi. Ei enää kuule Bangkokissakaan 'hello sexy man' -huutoja”, Keronen sanoo.

Hän kuvaa internetiä ”jonkinlaiseksi esiliinaksi”.

”Nyt thaimaalaiset seuraa etsivät naiset eivät välttämättä enää ole mistään riisipellolta pakoon lähteneitä. Tänä päivänä he voivat olla ihan mitä tahansa. Kilttejä perhetyttöjä, töissä kaupassa tai pesulassa.

”Useimmat hakevat ennen kaikkea taloudellista turvallisuutta. Mehän asumme maassa, jossa järjestetyt avioliitot ovat perinne. Kaikkialla Aasiassa ne ovat perinteisesti enemmän sääntö kuin poikkeus”, hän sanoo.

Keronen on nähnyt asiaa eri näkökulmista, myös thaimaalaisen naisen aviomiehenä ja liikekumppanina. Hän julkaisee vaimonsa, thaimaalaisen Luck Kerosen kanssa Pattayan Suomalainen-, Hua Hinin Suomalainen- ja Thaimaan Suomalainen -lehtiä.

Toinen puoli on tullut tutuksi hänen nähtyään asuinpaikassaan Pattayalla monenlaista parinmuodostusta.

Lisäksi Keronen on kääntänyt suomeksi australialaisen Neil Hutchinsonin kirjan Money No. 1, joka käsittelee thaimaalaisten naisten ja länsimaalaisten miesten suhteita Pattayalla viime vuosikymmenillä. Suomeksi teos on Rahasta Lähimmäistäsi.

Rakkaus tulee Kerosen mukaan Thaimaassa usein mukaan suhteeseen ajan myötä.

”Täällä uskotaan siihen, että avioliitto on ensisijaisesti taloudellinen turva itselle ja perheelle. Kasvetaan yhteen niin sanotusti.”

Eroon päättyvät liitot johtuvat Kerosen mukaan hyvin usein ”kahden viikon miljonäärit” -ilmiöstä.

”Thaimaassa ollessaan heillä näyttäisi olevan koko ajan rajattomasti rahaa. Syödään hienoissa ravintoloissa, ajellaan taksilla. Kun nainen tulee Suomeen, hän huomaakin, että miehellä on esimerkiksi lähiössä pieni vuokrakaksio ja parin viikon jälkeen tämä lähtee patotyömaalle johonkin rytökoskelle.”

Raha vaikuttaa Thaimaassa usein parisuhteen perustamiseen, muttei suinkaan aina. Esimerkiksi Keroset ovat taloudellisesti tasavertaisia ja hoitavat yhteistä julkaisubisnestä.

Luck Keronen oli aiemmin suuren olut- ja juomavesiyhtiö Singhan aluemyyntipäällikkö. Nyt hän omistaa taksiyhtiön, jolla on 14 autoa ja kuljettajaa. Keroset tapasivat toisensa työn merkeissä, ja Luck on Kerosten MaijaGizmo-julkaisuyhtiön toimitusjohtaja.

Kulttuurierot voivat aiheuttaa ristiriitoja. Keroset sopivat muutamista asioista ennen naimisiinmenoa, vaikka pari oli seurustellut tuolloin jo pitkään.

”Kun ostettiin asunto, niin ennen kuin alettiin kalustamaan, sovittiin että minä en laita ristiä seinälle eikä hän perusta Buddhan alttaria mihinkään nurkkaan. Toinen sopimus oli, että me olemme naimisissa keskenämme. Minä en ole naimisissa hänen sukunsa kanssa eikä hän minun.”

Hän toivoo suomalaisten ymmärtävän, kuinka vaikea thaimaalaisen naisen voi olla sopeutua suomalaiseen kulttuuriin. Jo seuran puute voi olla musertavaa.

”Suomalainen on tottunut mököttämään metsässä yksin. Thaimaalaiset on hyvin yhteisöllisiä, ja on hyvin tärkeää, että he löytävät paikkansa suomalaisessa thaiyhteisössä. Jos sellaista ei ole, herranjestas, se on itkun paikka näille ihmisille.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   Suositun brittijuontajan kuolemaa pidetään jo nyt mediahistorian käännekohtana: Missä kulkee raja, johon asti julkisuuden henkilöä voi kritisoida?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää