Kotimaa

Poliisi epäilee: United Brotherhoodin johtajana pidetty mies hankki huumeilla yli 500 000 euron rikoshyödyn, rahoja pestiin rakennuttamalla kaksi omakotitaloa

UB:n johtajana pidetty mies vangittiin syksyllä useista rikoksista epäiltynä. Diaaritietojen mukaan häntä on epäilty ainakin neljästä törkeästä huumerikoksesta, törkeästä ampuma-aserikoksesta, törkeästä rahanpesusta ja järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

rac
Poliisi on saanut valmiiksi päätutkintansa rikollisjengi United Brotherhoodista. Tutkinta koskee muun muassa miestä, jota poliisi pitää koko United Brotherhoodin (UB) johtajana.

”Krp:n esitutkinta on kohdistunut pääasiassa UB:n Helsingin pääosaston jäseniin ja erityisesti koko rikollisjärjestön johtajaksi epäiltyyn henkilöön”, poliisi sanoo.

Valmistunut tutkinta on osa tutkintojen sarjaa, josta poliisi kertoi syksyllä. Krp:n mukaan noin kaksi vuotta kestäneen operaation aikana on saatu turvattua rikoshyötyä noin 2,7 miljoonan euron edestä.

Lue lisää: Poliisi iski kovaa United Brotherhoodia vastaan – krp:n mukaan vapaana on enää joitakin kymmeniä UB:n jäseniä, mutta ”tyhjiö täyttyy tietysti”


UB:n johtajana pidetty Tero Holopainen vangittiin syksyllä useista rikoksista epäiltynä.

Diaaritietojen mukaan häntä on epäilty ainakin neljästä törkeästä huumerikoksesta, törkeästä ampuma-aserikoksesta, törkeästä rahanpesusta ja järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Poliisin tiedotteen mukaan miestä epäillään myös useista törkeistä ampuma-aserikoksista, törkeästä pahoinpitelystä, ryöstöstä, törkeästä petoksesta ja petoksesta.

Poliisin tutkinnan mukaan Holopainen on ollut vuonna 2010 perustamassa rikollisorganisaatiota ja toiminut vuodesta 2016 alkaen sen ainoana johtajana. Hänen epäillään muun muassa organisoineen UB:n rikollista toimintaa ja päättäneen jäsenten siirroista ja erottamisista.

”Lisäksi esitutkinnassa epäillään, että epäilty on kontrolloinut jengin jäsenten huumausaineiden käyttöä, ohjeistanut jäseniä viranomaisten kanssa asioimisessa ja ollut tosiasiallinen rikoshyödyn saaja rikollisjärjestön tekemiksi epäillyissä rikoksissa. Hänen epäillään myös pahoinpidelleen törkeästi järjestön jäsenen tämän puheiden vuoksi”, sanoo tutkinnanjohtaja Kimmo Sainio keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Rikoshyötyä Holopaisen epäillään kätkeneen kiinteistön rakennuttamisen yhteydessä. Epäilynä on, että hän osti monimutkaisen bulvaanijärjestelyn kautta kiinteistön Porvoosta vuonna 2010 ja rakennutti sinne myöhemmin kaksi omakotitaloa ja autotallin.

”Esitutkinnan perusteella kiinteistön hankintaan ja talojen rakennuttamiseen on kulunut noin 700 000 euroa, ja varoista valtaosan epäillään olleen rikoksella hankittuja”, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Samalla ajanjaksolla, vuosina 2010–2019, Holopaisen henkilökohtaisten pankkitilien kautta on kulkenut rahaa yli 330 000 euron arvosta ja hänen hallussaan epäillään olleen noin 100 000 euron käteisvarat. Siitä poliisin takavarikossa on 26 000 euroa.

Holopaisen muun muassa epäillään välittäneen eri puolelle Suomea noin 30 kiloa amfetamiinia, josta poliisi on takavarikoinut yhteensä 4 kiloa. Lisäksi hänen epäillään syyllistyneen yli tuhannen ekstaasitabletin hallussapitoon ja levitykseen.

Kaikkiaan poliisi epäilee Holopaisen hankkineen huumausaineilla yli 500 000 euron rikoshyödyn. Holopaista epäillään myös 60 aseen hallussapidosta. Niistä 55 on poliisin takavarikossa.

Holopaisen nettotulot ovat poliisin selvityksen mukaan olleet samalla ajalla vain 40 000 euroa.

”Epäilemme, että useat henkilöt ovat osallistuneet sen peittämiseen, mistä rahat kiinteistön hankintaan ja rakennustöihin on saatu, sekä sen häivyttämiseen, kuka kiinteistön tosiasiallinen omistaja oli. Pääepäillyn lisäksi kaikkiaan 15 ihmisen epäillään syyllistyneen asiassa törkeään rahanpesuun tai rahanpesuun sekä törkeään petokseen tai petokseen”, Sainio kertoo.

Käräjäoikeuden diaaritietojen perusteella vangitsemisvaatimuksessa epäiltyjen rikosten epäillään tapahtuneen vuosina 2018–2019 lukuun ottamatta törkeää rahanpesua. Sen epäillään alkaneen jo vuonna 2010 ja jatkuneen aina syksyyn 2019.

Holopainen on vastaajana myös Poliisihallituksen ja syyttäjän kanteessa, jossa koko jengiä ja sen alajengiä Bad Unionia vaaditaan lakkautettavaksi. Holopainen itse kiistää enää kuuluvansa jengiin, mutta vastustaa lakkauttamista.

Juuri ennen kanteen käsittelyä jengi ilmoitti HS:lle ja MTV:lle tiedotteella, että United Brotherhood on lakkauttanut itsensä. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus kuitenkin päätti käsitellä asian.

Lue lisää: Suomen pahamaineisimman liivijengin yritys lopettaa lakkautuskäräjät lyhyeen epäonnistui
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Sähköautojen hintojen on pakko tulla alas, ja nyt tiedetään, miten se onnistuu – parin vuoden päästä sähköauton voi saada 12 000 eurolla

  3. 3

   Vakuutus ei välttämättä korvaa Tampereella romahtavaa asuintaloa, joka asetettiin tänään asumiskieltoon

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Yli vuoden merellä ajelehtinut 77-metrinen aavelaiva huuhtoutui Irlannin rannikolle Dennis-myrskyn jäljiltä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  5. 5

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää