Kotimaa

Murhasta epäilty Jari Aarnio HS:lle: ”Kukaan ei voi huhujen perusteella arvailla toteutuuko uhattu rikos vai ei”

Ruotsalaispoliisi kertoi HS:lle, että Aarnio antoi tietoa palkkamurhan juonesta ja ainakin yhdestä tekijästä jo ennen kuin Volkan Ünsal kuristettiin Vuosaaressa vuonna 2003. Aarnion mukaan yksityiskohtaista tietoa ei ole ollut. Syyttäjä harkitsee parhaillaan, oliko Aarniolla tietoa ja velvollisuus estää teko ennalta.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio kommentoi HS:lle sähköpostitse vanhaa Vuosaaren palkkamurhajuttua, jossa hän on nyt itse epäiltynä. Aarnio pysyy kannassaan, että hänellä ei ollut yksityiskohtaista tietoa murhasta.

Aarniota epäillään ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin murhasta sillä perusteella, että hän olisi tiennyt juonesta ja jättänyt sen silti poliisina estämättä.

HS:lle lähetetyssä sähköpostissa Aarnio viittaa siihen, että poliisin ennakkotiedot olivat huhun tasolla.

”Poliisilla ei ollut ennakolta yksityiskohtaista tietoa siitä missä, milloin ja miten sekä keiden toimesta epäilty henkirikos tehtäisiin. Kukaan ei voi huhujen perusteella arvailla toteutuuko uhattu rikos vai ei. Ennustajiksi poliisit eivät ryhdy. Uhria oli varoitettu useasti uhasta etukäteen”, Aarnion sähköpostiviestissä sanotaan.

Aikoinaan ruotsinturkkilaisen rikollisen kuolema toi elinkautiset neljälle miehelle, mutta nyt tutkinnassa ovat olleet Aarnion ja entisen rikollispomon Keijo Vilhusen tiedot ja tekemiset. Myös Vilhunen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Lauantaina HS uutisoi eläköityneen ruotsalaispoliisin Ali Lindholmin tiedoista, joita ei ole aiemmin ollut julkisuudessa. Lindholm sanoi, että sai Aarniolta kuukausia ennen tekoa tietoa juonesta sekä ainakin murhasta tuomitun Janne Ranisen nimen.

”Tästä on 15–16 vuotta aikaa. Muistelen, että Aarnio olisi maininnut ainakin Ranisen nimen”, Lindholm kertoi.

Murhan ensimmäisen esitutkinnan perusteella Ruotsin poliisi oli varoittanut salajuonesta Ünsalia, joka ehti irroittautua todistelunsuojeluohjelmasta kaksi kertaa ennen kuolemaansa. Vihje ilmeisesti eteni Ali Lindholmilta Ruotsin todistajansuojelulle, mutta Ünsal ei halunnut uskoa, että lapsuudenystävä voisi pettää hänet.

Ünsal murhattiin Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003.

Suomen poliisissa ainoastaan Aarnion epäillään tienneen murhahankkeesta ennakolta. Muun muassa tämän merkitystä oikeus joutunee arvioimaan, jos juttu etenee tuomioistuimen käsittelyyn.

Aarnion sähköpostiviestissä myös huomautetaan, että henkirikoksen valmistelu ei ollut noihin aikoihin rikos. Viestin mukaan poliisi saa neuvoa ihmistä pysymään rikoksettomalla tiellä, mutta velvollisuutta ottaa yhteyttä rikollisiin ennakolta ei Aarnion mukaan voi poliisilain pykälistä seurata.

”[N]imenomaista velvollisuutta ottaa yhteyttä rikosta suunnittelevaan ei ole, eikä yhteydenoton laiminlyönti voi olla rangaistavaa virkavelvollisuuden rikkomista”, viestissä perustellaan.

Aarnion rikosjutun tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto on jo aiemmin kertonut kannakseen, että Aarniolla olisi ollut velvollisuus estää rikos tavalla tai toisella huolimatta siitä, että henkirikoksen valmistelu ei ollut tuolloin rikollista.

”En ymmärrä, miksi pitää antaa jonkun kuolla sen takia, että murhan valmistelu ei ole rikos”, Haavisto kommentoi HS:lle toukokuussa.

Juridinen termi Aarnion rikosepäilyn taustalla on epävarsinainen laiminlyönti. Käytännössä kyse on siitä, että ihmisellä voi syntyä vastuuasemansa vuoksi velvollisuus estää ennalta rikos tai tapaturma. Jos hän ei näin tee, hän voi olla osallinen rikokseen.

Aiemmin vastuuseen on joutunut esimerkiksi opettaja, joka ei huolehtinut oppilaistaan uimahallissa. Niin ikään syylliseksi katsottiin sotilaslääkäri, joka jätti tarkastamatta alokkaan terveydentilan.

Oikeuskäytäntöä tahallisesta laiminlyönnistä on kuitenkin vähän, jos lainkaan. Lisäksi Aarnio vetoaa siihen, että nykyiseen muotoonsa luokiteltuna ja kirjattuna epävarsinainen laiminlyöntirikos on ollut rikoslaissa vasta vuodesta 2004.

”[L]aiminlyöntirikos ei ollut lain tasoisesti säädeltyä vuonna 2003”, Aarnion sähköpostiviestissä lukee.

Käytännössä asia on mutkikkaampi, koska jo useita vuosikymmeniä ennen vuotta 2004 on ollut oikeustapauksia, joissa vastuuasemasta on syntynyt velvollisuus estää asioita ennalta. Sähköpostin kohta kuitenkin on jonkinlainen avain siihen, miltä keskustelu oikeussalissa voi myöhemmin näyttää.

Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että juttu ylipäätään etenee saliin. Tällä hetkellä apulaisvaltakunnansyyttäjä harkitsee, nostaako se murhasyytettä vai ei.

Aarnio lähetti sähköpostinsa ensimmäisen kerran HS:lle jo perjantaina. Mailissa kerrotaan, että hän lähettää viestin ”mutkan kautta sähköpostilla”, koska ei pääse soittamaan.

Vankilasta ei pitäisi päästä lähettämään myöskään sähköpostia, mutta viestin allekirjoittajana on silti ainoastaan Jari Aarnio. Myös Gmail-osoitteessa näkyy Aarnion nimi.

HS:n tiedossa ei ole, kuinka Aarnio on saanut välitettyä viestin vankilasta välikädelle, jos hän ei pääse soittamaan Helsingin Sanomien toimitukseen. Maanantaina Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi vahvisti kuitenkin viestin oikeaksi ja kertoo, että kuuli Aarnion lähettävän sähköpostia jonkun välikäden kautta.

Sähköpostin todellista lähettäjää Gmailista ei voi selvittää.

Aarnion ensimmäinen sähköposti tuli ennen jutun julkaisua, mutta viesti jäi HS:ltä huomaamatta. Aarnion asianajaja ilmoitti puhelimitse perjantaina, että Aarnio ei aio vastata HS:n soittopyyntöön, eikä sähköpostiviestiä osattu odottaa.

Aarnio on aiemmin tuomittu lainvoimaisesti yhteensä 13 vuoden vankeuteen törkeistä huume- ja virkarikoksista. Entinen rikollispomo Keijo Vilhunen tuomittiin samassa huumerikosjutussa 10 vuoden vankeuteen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan yksi epäilty ampuja on kuollut

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Jatkuva nahistelu miehistä, naisista ja sukupuolirooleista alkaa uhata uskottavuuttani kasvattajana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää