Kotimaa

Varusmiesliitto kannattaa sekä miehille että naisille suunnattuja pakollisia kutsuntoja

Liitto pitää puolustusministeri Antti Kaikkosen ehdotusta tervetulleena avauksena. ”Kevennetty kansalaispalvelus” sen sijaan ei saa kannatusta.

Varusmiesliitto kannattaa kaikille suomalaisille, niin miehille kuin naisillekin, suunnattavia kutsuntoja. Ne olisivat liiton mielestä askel kohti nykyistä tasa-arvoisempaa varusmiespalvelusta.

”Tämä olisi oikeansuuntainen toimi lähteä nostamaan maanpuolustustahtoa”, sanoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Topi Korpinen.

Kutsuntaprosessin ulottamista koko ikäluokkaan esitti puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) MTV Uutisten haastattelussa sunnuntaina.

Järjestelmän uudistamisella voisi Kaikkosen mielestä olla positiivinen vaikutus suomalaisten maanpuolustustahtoon, mutta ennen kaikkea se lisäisi asepalveluksen suorittavien naisten määrää.

Varusmiesliitto on samaa mieltä Kaikkosen esittämistä yhteisistä tavoitteista.

”Paras keino kehittää naisten asemaa armeijassa on saada lisää naisia asepalvelukseen, ja ensimmäinen askel siihen olisivat kaikkia velvoittavat kutsunnat. Sukupuolesta riippumattomat velvollisuudet edistävät sekä naisten asemaa että ilmapiiriä, jossa myös naiset ovat haluttuja suorittamaan asepalveluksen”, sanoo liiton hallituksen jäsen Iina Palonen tiedotteessa.

Kutsuntojen lisäksi Kaikkosen haastattelussa nousi esille yleisen asevelvollisuuden kehittämiseen pyrkivä parlamentaarinen komitea, joka aloittaa työnsä lähiaikoina.

Komitean on määrä miettiä asevelvollisuuden kehittämistä laajasti siviilipalvelus mukaan lukien.

Kaikkosen mielestä niin sanottu kansalaispalvelus voisi kuroa kiinni naisten ja miesten välistä tasa-arvoeroa. Naisille Kaikkonen ehdottaa kevennettyä 2–3 kuukauden kansalaispalvelua.

Kansalaispalvelusta Varusmiesliitto ei kannata. Korpisen mukaan siihen ei ole tarvetta eikä resursseja.

”Nykyinen järjestelmä on hyvä. Sen rinnalle ei ole tarvetta luoda uutta ja raskasta järjestelmää. Toivon parlamentaarisen työryhmän keskittyvän siihen, miten yksilön tiedot ja taidot saadaan hyödynnettyä nykyistä paremmin varusmiespalveluksessa ja siviilipalveluksessa hyödyttäen samalla yhteiskuntaa. Koko ikäluokkaa koskevat kutsunnat ja maanpuolustusrekisteri ovat oikea askel tähän suuntaan”, Korpinen toteaa.

”Valikoiva malli voisi olla toimiva. Silloin kutsunnoissa valikoitaisiin tarpeisiin parhaiten soveltuvat henkilöt. Se olisi myös tasavertaista.”

Kaikkonen on väläytellyt julkisuudessa aiemminkin haluaan tarkastella kansalaispalveluksen mallia, jossa naisillakin olisi jonkinlainen palvelusvelvollisuus.

”Yhä useampi nuori nainen ja mies kokee, ettei ole ihan reilua, että vain toisella sukupuolella on tämä velvollisuus ja toinen voi itse valita sen. Ja kyllähän tässä kritiikissä on totuuden siemen. Että voisiko tätä tasa-arvoeroa, jos nyt ei kuroa kiinni, niin ainakin kaventaa. Se on hyvä ja selvittämisen arvoinen kysymys”, Kaikkonen pohti HS:n haastattelussa viime marraskuussa.

Lue lisää: Voisiko naisillakin olla ”jonkinlainen palvelusvelvollisuus”, kysyy puolustusministeri Kaikkonen

Itse asepalveluksen tekemistä myös naisia velvoittavaksi tuskin pohditaan, sillä järjestelmä vaatisi paljon resursseja ja rahaa.

Kaikkonen puhui naisten vapaaehtoisen asepalveluksen lisäämisestä ja kansalaispalveluksesta myös maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä maanantaina.

”Pidän tärkeänä, että selvitämme niin sanotun kansalaispalvelusmallin toteuttamismahdollisuudet. Kansalaispalvelusta on syytä tarkastella asepalvelusta täydentävänä mallina”, Kaikkonen sanoi.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara ei lähde spekuloimaan puolustusministeri Kaikkosen ajatuksia siitä, pitäisikö pakolliset kutsunnat ulottaa kaikkiin suomalaisiin. Hän ei ota kantaa myöskään mahdolliseen kansalaispalvelukseen.

Maarianvaara muistuttaa, että tasa-arvolain mukaan syrjintää ei ole se, että asevelvollisuus on säädetty koskemaan vain miehiä.

”Perustuslain mukaan maanpuolustusvelvollisuus on kaikilla, asevelvollisuutta sen sijaan ei. Parlamentaarinen komitea aloittaa työnsä pian. Se ilmeisesti miettii myös kansalaispalvelukseen liittyviä asioita. On kiinnostavaa nähdä, mitä komitea kenties asiasta päättää.”

Suomalaiset ovat joulukuussa julkistetun HS-gallupin mukaan tyytyväisiä nykymalliin. Joka toinen kyselyyn vastanneista katsoi, että asevelvollisuuden tulisi säilyä entisellään.

Kovin suoraviivaista tulkintaa kyselyn tuloksista ei toki voi tehdä, sillä tiedossa ei esimerkiksi ole tarkasti, minkälainen mahdollinen kansalaispalvelusmalli voisi olla.

Lue lisää: Joka toinen säilyttäisi asevelvollisuuden nykymuodossaan

Julkisessa keskustelussa on viime vuosina ollut esillä erilaisia avauksia asepalveluksen tulevaisuudesta.

Yksi huomiota saaneista ehdotuksista on entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin ajatushautomon Bank of Ideasin toukokuussa 2018 esittämä ratkaisu. Siinä jokaiselle suomalaiselle tarkoitetun kansalaispalveluksen voisi suorittaa osallistumalla joko asepalvelukseen tai uudenlaiseen varautumispalvelukseen.

Varautumispalvelus korvaisi siviilipalveluksen ja keskittyisi esimerkiksi pelastustoimintaan, väestönhallintaan, huoltovarmuuteen ja ympäristönsuojeluun. Palveluksesta kieltäytyminen tarkoittaisi suurempaa verotaakkaa.

Lue lisää: Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumispalvelu – puolustusministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

Varusmiespalvelukseen tulleiden miesten määrä vaihtelee pääasiassa ikäluokan koon mukaan. Määrä on vähentynyt 2000-luvulla muun muassa ikäluokan koon pienentymisen sekä tiukentuneiden ennakko- ja kutsuntalääkärintarkastusten seurauksena.

Kun vuonna 2014 varusmiespalveluksen suoritti noin 21 400 miestä, vuonna 2018 määrä oli noin 20 150 miestä.

Palveluksenaikainen keskeyttäminen on alkanut viime vuosina vähentyä.

Joulukuun 2019 kutsunnoissa varusmiespalvelukseen määrättiin lähes 22 200 miestä. Tämä on noin 73 prosenttia ikäluokasta eli vuonna 2001 syntyneistä.

Vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeneiden naisten määrä on kasvanut. Kolmen viime vuoden aikana hakeneita on ollut noin 1 100–1 500, kun määrä oli vuosituhannen alussa noin 500.

Loppuun saakka asepalveluksen suorittaa 400–600 naista vuodessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Välillä tulee kuningasideoita”, hymähtää Kimi Räikkönen, jonka jatkosuunnitelmat ovat yhä arvoitus

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää