Kotimaa

Haamuhuutajat nostivat Jari Aarnion talon hintaa huutokaupassa, lopullisesta kauppasummasta on sulamassa kolmannes

Talon ostaa kiinteistöalan yhtiö. Se saa talon joulukuussa päättyneen huutokaupan korkeinta tarjousta halvemmalla hinnalla.

Haamuhuutajat nostattivat törkeistä huumerikoksista tuomitun Jari Aarnion talon hintaa joulukuun puolivälissä päättyneessä huutokaupassa.

Porvoossa sijaitseva, hieman keskeneräinen omakotitalo myydään nyt 200 000 eurolla. Huutokaupassa korkein tarjous oli 300 000 euroa.

Ostaja on kiinteistöalan yhtiö. 20 000 euron käsiraha on maksettu, ja lopullinen kauppakirja allekirjoitetaan lähiviikkoina. Aikatauluun vaikuttavat Aarnion lähipiirin tarpeet järjestellä omaisuuttaan pois tontilta.

Talokauppaa hallinnoivan rikosylitarkastajan Juha Henttalan mukaan ostajalla näyttää olevan rahoitus ja taustat kunnossa. Kaupalle ei siis ole ilmennyt esteitä.

Itse huutokauppa ei sen sijaan sujunut normaalisti, Henttala kertoo. Huutokaupan päätyttyä selvisi, että hintaa oli vedättämässä useita huutajia. Vedättämistä harrastaneilla huutajilla ei ollut pienintäkään aikomusta tai edes mahdollisuutta ostaa taloa.

Korkeimmat tarjoukset tehtiin yllättävästi jo huutokauppa-ajan alkuvaiheessa.

”Yleensä huutokaupassa korkein tarjous hyväksytään, mutta nyt oli useita haamuhuutajia, joilla ei ollut tarkoitustakaan ostaa taloa”, Henttala sanoo.

Poliisi ei toistaiseksi ole selvitellyt haamuhuutajien motiiveja tarkemmin.

”Ehkä siinä oli haluja sotkea huutokauppaa tai vedättää hintaa ylöspäin”, Henttala toteaa.

Haamuhuutajien taustoja ei myöskään ole kovin tarkkaan tutkittu. Nopealla tarkastelulla ei ole tullut esiin haamuhuutajien yhteyksiä Aarnioon.

Henttalan mukaan huutokaupan omituisuudet huomattiin, kun tarjouskilpailu oli vielä käynnissä. Hinta nousi jo marraskuun lopussa niin korkealle, että kiinteistövälittäjätkin totesivat summan ylittäneen markkinahinnat.

Yleensä huutokaupoissa hinta alkaa nousta vasta huutokaupan viimeisinä päivinä tai jopa viimeisinä tunteina.

Henttala pitää haamuhuutajien toimintaa vahingollisena, koska he pudottivat kisasta useita tosimielellä liikkeellä olleita ostajaehdokkaita. Kun nämä huomasivat, että heidän tarjouksensa oli ylitetty viikkoja aiemmin, he alkoivat tehdä muita suunnitelmia eivätkä enää olleet kiinnostuneita talosta.

Kaikesta huolimatta Henttala pitää talosta saatavaa hintaa hyvänä, ja se on linjassa muutamien kiinteistönvälittäjien arvioiden kanssa. Kuntotarkastuksessa ilmeni, että rakennus on vielä osittain keskeneräinen, joten ostajalle tulee tästä kustannuksia.

Huutokaupat.comin markkinointipäällikkö Antti Herrala sanoo HS:lle tiistaina lähettämässään sähköpostissa, ettei yhtiön huutokauppoihin voi osallistua ilman todellisia ostoaikeita.

”Huutokauppaan osallistuakseen täytyy ensinnäkin tunnistautua pankkitunnuksilla eli mitenkään anonyymisti tarjouksia ei voi jättää. Toisekseen huudot ovat sitovia, joten ilman oikeita ostoaikeita tarjouksia ei kannata jättää”, Herrala kirjoittaa.

”Mikäli huutokaupan voittaja ei haluakaan maksaa voittamaansa kohdetta, niin silloin häneltä peritään kohteen myyntiehtoihin perustuva korvaussumma. Tarvittaessa Huutokaupat.com myös estää käyttäjän tunnukset palvelusta, mikäli yhteistyötä korvaussumman maksuun ei löydy.”

Herrala kertoo, että kyseisessä tapauksessa korvausten maksamisesta neuvotellaan kohteen ilmoittajan eli Itä-Uudenmaan poliisin kanssa.

”Toistaiseksi korkeimman tarjouksen tehnyt käyttäjä on estettynä palvelusta”, Herrala kertoo.

Aarnion talo pantiin myyntiin sen jälkeen, kun Helsingin hovioikeus tuomitsi hänet menettämään sen valtiolle rikoshyötynä.

Aarnio on tuomittu lainvoimaisella tuomiolla yhteensä 13 vuodeksi vankeuteen muun muassa törkeistä huumerikoksista.

Juttua muokattu 21.1. klo 17.14: Juttuun lisätty Huutokauppa.comin kommentit.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää