Kotimaa

Selvitys: Useat kunnat lintsaavat opiskelijoiden seksuaaliterveyden ja hampaiden hoidosta

Opiskelupaikkakunnan kuuluisi järjestää opiskelijoiden terveydenhuolto kokonaisuutena, mutta käytännössä palvelut ovat usein pirstaleisia.

Opiskeluterveydenhuolto ei täytä kaikilta osin lainsäädännön vaatimuksia. Näin linjaa tuore aluehallintovirastojen ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviranomaisen Valviran selvitys.

Lain mukaan kunnan on järjestettävä alueellaan sijaitsevien lukioiden, ammattioppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden terveydenhuolto.

Opiskelukuntien kuuluisi järjestää opiskeluterveydenhuolto omana kokonaisuutenaan. Näin ei tapahdu kaikkalla.

Selvityksen mukaan joka kymmenes kunta ohjaa opiskelijat yhä hakemaan joitain opiskeluterveydenhuollon palveluita kotikunnastaan. Opiskelijat ohjataan kotikuntaan etenkin seksuaaliterveyden ja ehkäisyn sekä suun terveydenhuollon palveluissa.

Lähes puolet kunnista tuotti opiskelijoiden palvelut osana perusterveydenhuoltoa, vaikka opiskeluterveydenhuollon kuuluisi olla oma kokonaisuutensa. Kunnat myös laskuttavat palveluista kotikuntaa lain vastaisesti.

Opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvat mielenterveys- ja päihdepalvelut, seksuaaliterveyden edistäminen, suun terveydenhuolto ja muut terveyden- ja sairaanhoidon palvelut.

”Erityisen huolissamme olemme opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden pirstaleisuudesta. Mielenterveyspalveluiden hajanaisuus vaikeuttaa hoitoon hakeutumista ja siihen sitoutumista. Lisäksi se hankaloittaa palveluiden saatavuuden seurantaa ja potilasturvallisuuden arviointia”, kertoo Valviran ylitarkastaja Irja Hemmilä tiedotteessa.

Jos kunnassa tuotetaan opiskelijoiden terveydenhuolto hajanaisesti, niitä ei myöskään tilastoida yhtenäisenä kokonaisuutena. Se hankaloittaa opiskeluterveydenhuollon palveluiden käytön, kustannusten ja opiskelijoiden hoitoon pääsyn seurantaa.

”Se hankaloittaa meidän tiedonsaantia ja kunnan itsensä tiedonsaantia. Kunnan pitäisi tehdä omavalvontaa. Kunta ei saa tietoa, jos opiskelijat on väärin kirjattu järjestelmään”, sanoo tiedotteessa aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen Lapin aluehallintovirastosta.

Valviran ja aluehallintovirastojen selvitys on osa viime vuonna tehtyä suunnitelmallista sote-valvontaa.

Yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuollosta huolehtii Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS. Vuoden 2021 alusta lähtien YTHS alkaa huolehtia myös ammattikorkeakouluopiskelijoiden perusterveydenhuollon palveluista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Vantaan Peltolan koulussa on todettu tuberkuloositapaus

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Suomalainen ex-työntekijä kertoo HS:lle, mitä Peter Nygårdin kodeissa ja ”hemmottelu­juhlissa” tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Linda Lampeniusta turhauttaa, miten Suomessa häntä ei arvosteta, vaikka esiintyy huippuorkestereissa maailmalla: ”Monet suhtautuvat kuin olisin ollut pornoleffassa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää