Kotimaa

Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

Dassault Rafale -hävittäjä lentää tämän viikon testeissä Pirkkalassa. 2000-luvun alussa käyttöön otetulla koneella saatetaan lentää Ranskassa vielä 2060-luvulla.

Sanapari ”taistelussa koeteltu” kuultiin toistuvasti Pirkkalan lentokentällä tiistaina, kun esillä oli toinen viidestä Suomen hävittäjäehdokkaasta, lentokonevalmistaja Dassault’n Rafale-hävittäjä.

Niin Ranskan valtion kuin aseteollisuudenkin edustajat muistivat mainita, että Rafale (suomeksi tuulenpuuska) on lentänyt tositoimissa kaikissa viime vuosien kriisipesäkkeissä Afganistanista Irakiin. Tämä on hävittäjälobbareiden mielestä vain yksi syy, miksi Suomen kannattaisi valita Rafale Hornetien seuraajaksi.


Suomi tekee ensi vuonna päätöksen noin 10 miljardin euron hävittäjähankinnasta. Hankinta on yksi Suomen suurimmista julkisista hankinnoista. Hävittäjähankinnan vaatimalla rahamäärällä pyörittäisi esimerkiksi kaksi vuotta Helsingin kaupungin toimintaa.

HS esittelee seuraavien viikkojen aikana jokaisen hävittäjäehdokkaan. Rafalea ennen on esitelty yksi hävittäjä.

Lue lisää: Onko tässä Suomen seuraava hävittäjä? ”Luftwaffen selkärankana” toimivaa Eurofighteria kehumaan tuotiin neljän maan suurlähettiläät

Rafale on viisikosta ehkä vähiten Suomessa tunnettu tapaus. Yhtiö esitteli tiistain mediatilaisuudessa videota, jossa konetta operoitiin hiekkatukikohdista ja lentotukialuksilta mutta myös Lapin pakkasista vuosi sitten, kun kone oli siellä kylmätesteissä.


Suomeen tarkoitettuun markkinointimateriaaliin oli saatu ujutettua jopa revontulet ja Kalevala-pätkä, jossa lintu iskee tulta. Niin kone kaiken aseistusesittelyn perusteella varmaan myös tekee, voihan sen siipien alle ripustaa Ranskassa jopa ydinaseen.

Ranskan suurlähettiläs Serge Tomasi kertoi, että Ranskalla on taustallaan pitkä yhteistyö Suomen ilmavoimien kanssa, koska sen ensimmäinenkin lentokone yli sata vuotta sitten oli ranskalainen. Tomasin mukaan Ranska olisi hävittäjäkaupoissa Suomelle muutenkin turvallinen ja luotettava kumppani, jonka tarjoamalla konetyypillä on taisteltu muun muassa Isis-terroristeja vastaan.


Rafale on nimenomaisesti ranskalaiskone. Sen valmistaja Dassault erosi 1980-luvulla Eurofighter-yhteenliittymästä erimielisyyksien jälkeen ja halusi tehdä koneen omin voimin ja omiin tarkoituksiinsa. Se korvasi tuolloin seitsemän eri konemallia ja on nyt valmistajan mukaan suvereeni Ranskan ilmavoimien selkäranka.

Pirkkalassa kuultiin, että kaksimoottorisella, 2000-luvun alussa käyttöön otetulla koneella lennettäneen Ranskassa vielä 2060-luvulla.

Dassault myisi Suomeen mielellään 64 konetta, mutta sen toistaiseksi merkittävimpiin kuuluvat Rafale-kaupat syntyivät Intian kanssa. Intia osti 36 konetta ja on saanut jo ensimmäisensä. Myös Egypti ja Qatar ovat hankkineet niitä.

Moni muukin maa on Suomen tavoin kilpailuttanut Rafaleja 2000-luvun aikana mutta sittemmin valinnut jonkin toisen. Esimerkiksi Belgia valitsi F-35:n syksyllä 2018, mitä ei katsottu Ranskassa hyvällä.

Ranskalaiset painottivat Pirkkalassa useita syitä, miksi monen roolin kone sopisi Suomeen. Se rakentuu moduuleista, joita on helppo ja nopea vaihtaa vaikeissakin paikoissa. Suomi pystyisi myös rakentamaan Rafalesta täysin omavaraisen järjestelmän ja voisi osallistua kaikkeen tiedonvaihtoon, jota koneen kehitys tuo tullessaan seuraavina vuosikymmeninä.

Jos hävittäjien yhteydessä voi puhua taloudellisuudesta, yksi mainosmateriaalin esimerkki on kiinnostava: valmistajan mukaan koneella voisi lentää ilman välitankkausta esimerkiksi Pakistaniin asti.

Sillä voidaan lentää myös lentotukialuksilta, mikä tarkoittaa lyhyttä kiitotievaatimusta eli mahdollisesti sopivuutta suomalaisiin maantietukikohtiin.


Taistelulentojakin Rafalella lentänyt komentaja Clément Amagat taas kertoi, että kone toimii ketterästi ja joustavasti kaikissa oloissa, myös pakkasissa. Hänkin kehui koneen taloudellisuutta ja nopeaa liikkeellelähtökykyä, joka on havaittu esimerkiksi Baltian ilmatilan valvonnassa.

Kun Pirkkalassa on nyt kuultu kaksi viidestä esittelypäivästä, on selvää, että Suomen ilmavoimilla on edessään iso urakka. Testeissä pitää saada koneiden suorituskyvystä esiin monenlaisia asioita.

Aiemmin tammikuussa Pirkkalassa kävi viikon testauslennoilla yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, josta HS tuolloin kirjoitti. Seuraavaksi Pirkkalaan saapuu Ruotsin Saab Gripen E tammikuun lopussa. Helmikuussa ovat vuorossa amerikkalaiset Super Hornet ja F-35.

Valtioneuvosto päättää Hornetien seuraajasta ensi vuonna.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Hävittäjätarjokkaiden esittelyaikataulu


 Eurofighter Typhoon 9.–17.1.2020

 Dassault Rafale 20.–28.1.2020

 Saab Gripen 29.1.–6.2.2020

 Lockheed Martin F-35 7.–17.2.2020

 Boeing F/A-18 Super Hornet 18.–26.2.2020

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää