Kotimaa

McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

Lajittelua on kokeiltu monessa pikaruokaravintolassa vaihtelevin tuloksin.

Pikaruokaravintoloiden konsepti on tuttu ja yksinkertainen: hampurilainen naamaan, roskat pönttöön ja kohti seuraavaa määränpäätä. Helppoa, halpaa ja nopeaa.

Viime vuosina pikaruokaketjut ovat tosin alkaneet puhua myös vastuullisuudesta. Muovipillit ovat kadonneet tiskin taakse ja Mäkkäri ja Hese kilpailevat soijapihveillään vegaanien euroista.

Kestävä jätteidenkäsittely näyttäisi kuitenkin olevan ravintoloissa vielä alkutekijöissään. Hampurilaiskääreet, servietit, mukit ja pillit kipataan ravintolasalissa samaan molokin kitaan niin Hesburgerissa, McDonald’sissa, Burger Kingissä kuin useimmissa Subway-ravintoloissakin. Vain juomatta jääneelle limsalle on yleensä oma nestesäiliönsä.

Miksei pikaruokaravintoloissa lajitella?

Vaikuttaa siltä, että osittain syynä ovat asiakkaat. Sekä Hesburger että McDonald’s kertovat kokeilleensa lajittelua ainakin osassa ravintoloistaan, mutta koko ravintolaketjussa siihen ei ole ryhdytty.

”Jäte ei ollut tarpeeksi puhdasta hyötykäyttöön”, toteaa Suomen McDonald’sin viestintäjohtaja Heli Ryhänen.

”Toivomme kokeilujen avulla löytävämme toimivan lajittelukäytännön, jonka voisimme laajentaa”, sanoo Hesburgerin viestintäpäällikkö Heini Santos.

Toisin sanoen kun lajittelumahdollisuus on annettu asiakkaille, sitä ei ole aina käytetty hyödyksi. Asiakaspuolella suurin osa jätteestä on pahvia ja kartonkia, kuten mukeja, rasioita ja kääreitä. Lisäksi kertyy pienempää muoviroskaa kuten pillejä ja juomien kansia sekä tietysti biojätettä. Suuri osa jätteestä syntyy keittiön puolella, McDonald’sin Ryhänen kertoo. Siellä myös lajitellaan tarkemmin, koska työntekijät voi velvoittaa yhteisiin sääntöihin.

”Asiakasta ei voi käskeä. Voidaan antaa vain mahdollisuus lajitella”, Ryhänen sanoo.

Salin puolella McDonald’seissa on kokeiltu ainakin biojäte- ja kartonkikeräystä. Kumpaankin astiaan kulkeutui niihin kuulumattomia asioita. Biojätteestä luovuttiin siksikin, että sitä syntyi yllättävän vähän. Kun ihminen tilaa isot ranskikset, ihminen myös syö isot ranskikset.

”Kaikki asiakkaat lähestulkoon tietävät meidän ateriakokomme, ja sen voi säätää itse tarkasti tilatessa. Ihmiset myös maksavat erikseen jokaisesta asiasta, jonka tilaavat.”

Subwayn uusissa ravintoloissa sekaroskisten rinnalle on juuri lisätty lajitteluastiat muoville ja paperille, kertoo kaksi Subwayta Helsingissä omistava Jarmo Saloranta. Asiakkaat ovat aina vain valveutuneempia, Saloranta sanoo, mutta kaikilta lajittelu ei suju.

”Isoin haaste on saada asiakkaat ymmärtämään, että mitä pitää laittaa mihinkin.”


Vaikka ketju on hankkinut lajitteluroskikset, kaikki Subway-yrittäjät eivät ole lähteneet mukaan uudistukseen. Se on johtanut tilanteeseen, jossa ravintolassa saattaa olla lajitteluastiat, mutta kaikki roskat viedään niistä samaan sekaroskikseen. Asiakkaalle tästä ei ilmoiteta.

”Siihen ei missään tapauksessa pyritä, että johdetaan kuluttajaa harhaan”, kommentoi Subwayn Suomen-maajohtaja Petteri Lehtimäki Subwayn viestintää hoitavan konsultin Janne Malisen mukaan.

Lehtimäen mukaan ”prosessi on vielä kesken” ja yrittäjiä koulutetaan.

Burger Kingissä on tähän asti käytetty pelkkiä sekaroskiksia, mutta ketjujohtaja Siru Kalpio arvelee, että aika alkaisi olla kypsä muutokselle. Burger King aloittaa kevään aikana Turun-ravintoloissaan kokeilun, jossa asiakaspuolella otetaan käyttöön lajitteluastiat.

”Vastuullisuus on erittäin tärkeä asia. Aika voi olla sopiva pilotille, sillä ihmiset lajittelevat jo tarkkaan kodeissa ja esimerkiksi henkilöstöravintoloissa. Se on jokapäiväistä”, Kalpio sanoo.

Burger Kingin lopullinen tavoite olisi kuitenkin, että materiaalikehityksen myötä lajittelua ei tarvita lainkaan. Kalpion mukaan koko kansainvälinen Burger King -ketju etsii parhaillaan uusia, maatuvia materiaaleja kaikkiin pakkauksiinsa. Monet hampurilaiskääreet ovat jo maatuvia, mutta muovipintaisille mukeille pitäisi löytää toimiva korvaaja.

”Varmasti paras tilanne olisi, että kaikki tuotteet ovat maatuvia.”

Samanlaisia suunnitelmia on muillakin ketjuilla: esimerkiksi Subwayssa on luovuttu tarjottimien mainospapereista ja Hesburgerissa ohennettu pakkausmateriaaleja.

McDonald’sissa aamupuuron muovikuppi ja McFlurry-pirtelön muovinen kansi on vaihdettu kartonkisiin astioihin.

”Se voi kuulostaa pieneltä asialta, mutta meillä on yli 60 ravintolaa, ja McFlurryjä myydään paljon”, Heli Ryhänen sanoo.

Oikaisu 21.1 kello 20.00: Tarkennettu Subwayn viestintää koskevaa kohtaa. Subwayn kommentit antoi Suomen-maajohtaja Petteri Lehtimäki.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää