Kotimaa

Pikkulasten vanhemmat ovat muita tyytyväisempiä elämäänsä, puhe arjen raskaudesta ei saa tutkimuksesta tukea

Psyykkistä kuormittuneisuutta ja masennusta pikkulasten vanhemmilla on yhtä paljon kuin muilla samanikäisillä, kertoo Finterveys 2017 -tutkimus.

Suurin osa pikkulasten vanhemmista voi hyvin: he ovat tyytyväisempiä perhe-elämäänsä ja saavutuksiinsa elämässä kuin muut samanikäiset aikuiset.

Tämä selviää Finterveys 2017 -väestötutkimuksesta, jossa alle 7-vuotiaiden lasten vanhempien elintapoja ja hyvinvointia verrattiin 18–50-vuotiaisiin aikuisiin, joilla ei ollut pieniä lapsia. Kyselyyn vastasi lähes 800 pikkulapsen vanhempaa ja noin 1 800 samanikäistä aikuista.

”Aika usein mediasta välittyy kuva, että pikkulapsiperheen arki on kovin raskasta. On myös aikaisempia tutkimustuloksia, joiden mukaan onnellisuus tippuu lapsen synnyttyä ja kestää vuosia ennen kuin se palaa samalle tasolle”, sanoo erikoistutkija Annamari Lundqvist Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

”Tämä tutkimus kuitenkin puhuu sen puolesta, että pikkulasten vanhemmat ovat isoksi osaksi tyytyväisiä elämäänsä.”

Lähes 90 prosenttia pikkulasten vanhemmista kokee elämänlaatunsa hyväksi tai erittäin hyväksi. Pikkulasten äideistä 84 prosenttia ja isistä 87 prosenttia on tyytyväisiä perhe-elämäänsä, kun muiden naisten vastaavat osuudet ovat 76 prosenttia ja miesten 78 prosenttia.

Pikkulasten äideistä 82 prosenttia on tyytyväisiä saavutuksiinsa elämässä, kun muiden naisten osuus on 69 prosenttia. Pikkulasten isistä tyytyväisiä saavutuksiinsa on 78 prosenttia ja muista miehistä 58 prosenttia.


Vanhempien kokemissa ongelmissa ei ole silti kyse pelkästään ”negatiivisesta perhepuheesta”, vaan esimerkiksi uupumuksesta on myös tutkimusnäyttöä. Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisvanhemmista kokee, että uupumus ja väsymys on vaikuttanut heidän toiveisiinsa hankkia lisää lapsia.

Äidit ovat tutkimuksen mukaan uupuneempia kuin isät ja nuoremmat vanhemmat uupuneempia kuin iäkkäämmät. Uupumusta ennustaa myös esimerkiksi heikompi tulotaso ja työttömyys, mutta eniten se johtuu vanhempien kokemasta perfektionismista.

Finterveys-tutkimuksen myönteisiä tuloksia selittää Lundqvistin mukaan se, että lapset tuovat elämään sekä iloa että huolta, mutta positiivisia asioita näyttää olevan negatiivisia enemmän. Tutkimuksessa ei tarkasteltu vain pienimpien lasten vanhempia, vaan kaikkia alle 7-vuotiaiden äitejä ja isiä.

Vanhempien psyykkinen kuormitus ja masennus tulivat silti myös tässä tutkimuksessa esille.

”Vajaa kymmenen prosenttia vanhemmista on psyykkisesti kuormittuneita. Kun tarkastellaan psyykkistä kuormittuneisuutta mittarilla, joka painottaa ajankohtaisista huolista ja tehtävistä selviämistä, saadaan huomattavasti suurempia lukuja”, Lundqvist kertoo.

Joka neljäs pienen lapsen äiti ja joka seitsemäs isä kokee tutkimuksen mukaan merkittävää ajankohtaista kuormitusta. Masennusoireita on 12 prosentilla äideistä ja 6 prosentilla isistä. Psyykkinen kuormittuneisuus ja masennus ovat kuitenkin muilla samanikäisillä suunnitelleen yhtä yleisiä.

”On tärkeää, että nämä vanhemmat saavat tarvitsemansa avun ja tuen, sillä hyvinvoiva lapsi tarvitsee rinnalleen hyvinvoivat vanhemmat. Neuvola on tässä avainasemassa, sillä se tavoittaa käytännössä kaikki perheet ja toimii maailman mittakaavassa varsin hyvin”, Lundqvist sanoo.

Taloudelliseen tilanteeseensa pikkulasten vanhemmat ovat Lundqvistin mukaan yhtä tyytyväisiä tai tyytymättömiä. Sukupuolten välillä näkyy kuitenkin eroja.

Pikkulasten äidit ovat harvemmin tyytyväisiä taloudelliseen tilanteeseensa kuin muut naiset, kun taas pikkulasten isät ovat useammin tyytyväisiä kuin muut miehet. Lukuja voi selittää osaltaan se, että perhevapaat kasautuvat useimmiten äideille.

Tutkimuksessa selvitettiin myös pikkulasten vanhempien elintapoja. He elävät tutkimuksen mukaan osittain terveellisemmin kuin muut samanikäiset aikuiset.

He juovat harvemmin yli kuusi alkoholiannosta kerralla ja istuvat ruudun äärellä vapaa-ajallaan vähemmän kuin muut aikuiset.

”Se ei ole kovin yllättävää, että pikkulasten vanhemmat nukkuvat muita huonommin. On kuitenkin tärkeää, että perheen tukiverkosto on kunnossa, tarvittaessa saadaan hoitoapua ja vanhemmat voivat levätä”, Lundqvist sanoo.

Äideistä 64 prosenttia ja isistä 67 prosenttia kokee nukkuvansa riittävästi, kun muista naisista näin koko 76 prosenttia ja miehistä 77 prosenttia.

Syntyvyys pieneni Suomessa huomattavasti läpi viime vuosikymmenen. Vuonna 2018 kokonaishedelmällisyysluku oli 1,41 vauvaa yhtä synnytysikäistä naista kohti. Finterveys-tutkimuksessa ei selvinnyt, selittäisikö raskaaksi koettu elämä lapsen hankinnan lykkäystä ja siitä luopumista.

”Tulokset eivät tue sitä, että pikkulapsiarki olisi erityisen stressaavaa ja kuormittavaa”, Lundqvist sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koululaisten talviloma alkaa Etelä-Suomessa, jossa talvi on jättänyt tulematta: ”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut”

  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  4. 4

   Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

  5. 5

   Helsingin keskustakirjasto Oodissa välienselvittely, jossa käytettiin teräasetta – epäilty yhä karkuteillä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  4. 4

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardööri lähetti kolme toimittajaa tutkimaan venäläisiä palkka­sotilaita – toimittajat tapettiin, ja nyt virallisen totuuden takaa aukeaa hyytävä tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  3. 3

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää