Kotimaa

Suomi havahtui sars-kuumeeseen vuonna 2003, kun suomalaismies kuoli virukseen Pekingissä

Koronaviruksen kohdalla tiedonkulku on ollut paljon nopeampaa kuin 2000-luvun alussa. Tärkeintä on mahdollisen tartunnan nopea diagnosointi.

Kiinassa leviävä uusi koronavirus kuuluu samaan sukuun kuin 2000-luvun alussa yli 8 000 ihmistä sairastuttanut ja yli 800 tappanut sars (severe acute respiratory syndrome).

Suomessa sars-kuume oli vuoden 2003 puhutuin infektio, vaikka yhtään varmistettua tartuntatapausta ei ilmennytkään. Epidemiaan herättiin, kun kansainvälisen työjärjestön ILO:n suomalainen asiantuntija kuoli tautiin vuoden 2003 huhtikuussa Pekingissä. Hän oli saanut tartunnan istuttuaan tartunnan saaneen miehen vieressä lentokoneessa.

Ennen vuotta 2003 viruksen ei tiedetty aiheuttavan ihmiselle vaarallisia infektioita.

Epidemian ydinalueet sijaitsivat Kaakkois-Aasiassa ja Kanadassa, ja Euroopassa todettiin vain muutama laboratoriotutkimuksilla varmistettu tartunta. Siitä huolimatta epidemia työllisti runsaasti tartuntatautien torjunnasta vastaavia myös Suomessa.

Sairaaloiden ja terveydenhoidon henkilökuntaa ohjeistettiin potilaiden hoidossa tarkasti. Omat ohjeensa laadittiin hoitajien suojautumista, vierailuja, näytteenottoja ja laboratoriotutkimuksia sekä potilasta ja hänen lähipiiriään varten.

Ohjeita laadittiin myös majoitusliikkeille, laivahenkilökunnalle ja poliiseille. Lentoasemilla oli omat varotoimensa.

Ambulansseja varusteltiin infektioambulansseiksi. Sairaaloissa laadittiin valmiussuunnitelmia, nostettiin valmiustilaa ja lisättiin varallaoloa.

Mahdolliset tartunnan saaneet ohjattiin normaalista poikkeavalle reitille heti ensimmäisestä puhelinsoitosta lähtien ja varustettiin hengityssuojaimella. Ensisijainen hoitopaikka oli ohjeiden mukaan erityshuone, jossa on niin sanottu ilmaeristys. Myös lähipiirin kartoitusta ja seurantaa korostettiin.

Sars liitettiin vuoden 2003 huhtikuussa yleisvaarallisten tautien luetteloon. Luokittelu mahdollisti myös tahdonvastaisen eristyksen sekä turvasi sairastuneen etuudet eristämisen ajalta.

Uudellamaalla ensisijainen hoitopaikka oli tuolloin Auroran sairaala, jossa oli mahdollisuus alipaineistettuun eristykseen. Nykyisin eristystä vaativat infektiopotilaat ohjataan muun muassa Meilahden sairaalaan, jonne Auroran infektiosairauksien osastot siirrettiin vuonna 2018.

Heinäkuussa 2003 selvisi, että Suomen sars-epäilyt olivat aiheettomia. Ainoa todennäköiseksi tartunnaksi luokiteltu tauti paljastui aivan muuksi taudiksi. Kaikkiaan noin 20 potilaan oli epäilty saaneen tartunnan.

Sars-epäilyt kuitenkin nostivat suomalaissairaaloiden valmiutta hoitaa eristystä vaativia potilaita.

Vaikka sars tai myöhemmätkään epidemiat, esimerkiksi lintuinfluenssa ja sikainfluenssa, eivät levinneet pelätyllä tavalla, ne ovat muistutuksia siitä, että epidemiat leviävät laajalle alueelle.

Edellisten epidemioiden yhteydessä tehdyt toimenpidemallit antavat pohjan tuleville.

Tiedonkulku on parantunut sarsin ajoista, ja Suomen sairaaloissa on hyvä valmius hoitaa koronavirusinfektioita erityisoloissa, sanoo johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

”Tilannekuva tarkentuu koko ajan, kun viruksesta tulee vahvistettuja tietoja maailmalta”, Sane kertoo.

Kiina on jakanut koronaviruksen perimän terveysviranomaisille ympäri maailman, joten se voidaan tunnistaa laboratoriossa pikavauhtia. Tämä mahdollisti diagnosoivien testien kehittämisen nopeasti.

Sanen mukaan tärkein varautumiskeino on, että täällä ollaan valmiita diagnosoimaan mahdollinen tartunta nopeasti.

Suomessa seurataan silti tarkasti viruksen etenemistä ja pidetään kentällä toimijat, esimerkiksi lentoasemat, tietoisina tilanteesta.Mahdollisen tartunnan kohdalla perustoimet ovat samat kuin muissakin epidemioissa.

Lievätkin tartuntatapaukset ohjattaisiin Sanen mukaan todennäköisesti myös uuden koronaviruksen kohdalla sairaalan eristykseen varmuuden vuoksi. On varmistettava, ettei tule uusia tartuntoja. Lisäksi tilanteesta halutaan oppia.

Tapausten todennäköisyys on kuitenkin THL:n mukaan Suomessa hyvin pieni.

Eniten koronaviruksen aiheuttamia hengitystieinfektioita on toistaiseksi vahvistettu Kiinan Wuhanissa. Tartuntoja on ollut myös Thaimaassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Suomessa tartuntariskiä pienentää Sanen mukaan se, että Helsinki-Vantaan lentoasemalle ei tule suoria lentoja Wuhanista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Itävallassa, Kroatiassa ja Sveitsissä ensimmäiset tauti­tapaukset, tv:ssä hikoilevana esiintynyt Iranin apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  5. 5

   Fasismipuheillaan huomiota herättänyt Ps-nuorten Toni Jalonen eroaa tehtävästään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  5. 5

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää