Kotimaa

Vihreiden kuntapoliitikko väläyttää seksituntia keskelle työpäivää – ”Tällaisista ei ole olemassa tutkimustietoa”, sanoo tutkija seksitauoista

Lyhyetkin tauot antavat tutkijan mukaan aivoille tarpeellista lepoa kiireisen työpäivän keskellä ja auttavat jaksamaan. Sen sijaan ”seksitauoista ei ole tutkimustietoa”.

Kuormittava työelämä vaatii hengähdystaukoja, jotka katkaisevat kiireen ja antavat aivoille lepoa ja auttavat työntekijää jaksamaan. Työn tauottamisen eli huokoistamisen on todettu lisäävän paitsi jaksamista myös työn tuottavuutta.

Rovaniemellä vihreä valtuustoryhmä ja 16 muuta valtuutettua haluavat lisätä kaupunkilaisten työhyvinvointia ja auttaa työntekijöitä rytmittämään työpäiviään. He ovat tehneet valtuustoaloitteen työpäivien huokoistamisesta.

Huokoistamisella tarkoitetaan työnteon monipuolista tauottamista, esimerkiksi mahdollisuutta pitää epäsäännöllisiä taukoja, rytmittää vaikeita ja helppoja työtehtäviä sekä pitää ylityöt vapaina.

Kyseessä olisi rovaniemeläisvaltuutettujen mukaan kustannustehokas tapa ylläpitää työkykyä.

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Miikka Keränen ehdottaa yksityiskohtaisempaa uudistusta työelämään ja täsmätaukoja työpäiviin mielipidekirjoituksessaan sanomalehti Lapin Kansassa. Keräsen mielestä keskellä työpäivää voisi olla niin sanottu seksitunti, jonka työntekijä voisi käyttää puolisonsa kautta.

”Seksi on hyvä liikuntamuoto, se parantaa ihmisten parisuhteita, vähentää stressiä, parantaa unen laatua ja vahvistaa immuniteettia”, Keränen perustelee kirjoituksessaan.

”Toki työnantajalle ei varsinaisesti kuulu, miten työntekijä huokoistamiseen kuuluvan taukonsa käyttää. Mutta seksitunnin voisi mahdollistaa juuri tällainen toiminnallinen uudistus ja modernimpi katsaus työelämään, jota työpäivän huokoistaminen on.”

Aloitteesta uutisoi torstaina Ilta-Sanomat.

Työelämän huokoistaminen ei ole uusi idea.

Käsitteen on alun perin lanseerannut Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä, ja sillä tarkoitetaan työn tauottamista työkuorman tasaamiseksi, työtehoa kuitenkaan vähentämättä.

Lyhyidenkin taukojen pitäminen antaa Härmän mukaan aivoille tarpeellista lepoa kiireisen työpäivän keskellä ja auttaa jaksamaan.

Miikka Keräsen esittämiin seksitaukoihin Härmä ei ota kantaa. ”Tällaisista ei ole olemassa tutkimustietoa”, hän toteaa.

Huokoistamista sen sijaan tarvitaan, jotta työntekijän vireys säilyy. Hyvä tapa huokoistaa työtä on pitää muutaman minuutin taukoja. Lyhyetkin tauot, vaikkapa keskustelu kollegan kanssa, auttavat levähtämään hiukan.

Härmän mielestä työpaikoille tarvittaisiinkin välitunnit, jaloittelua intensiivisen työskentelyn vastapainoksi.

”Työpäivän lomaan tarvitaan mikrotaukoja, sillä keskittyminen heikentyy jo tunnin intensiivisen työnteon jälkeen”, Härmä sanoo.

Käytännössä välitunnit toteutuvatkin jo monella työpaikalla esimerkiksi toimistoissa kopiokoneella käynnin tai kahvin hakemisen kautta.

Elvyttävät tauot eivät ole työnantajalta pois, sillä ne lisäävät myös työn tuottavuutta. Työelämäänsä huokoistava työntekijä todennäköisesti viihtyy entistä paremmin työssään.

”Kaikissa töissä ne eivät kuitenkaan aina toteudu. Esimerkiksi sairaalatyössä intensiivisyys ei ole kiinni työpäivän pituudesta. Nimenomaan intensiivisyys väsyttää, ja siksi tarvitaan huokoistamista”, Härmä sanoo.

Mikrotauot voivat olla vain muutamia minuutteja mutta silti elvyttäviä.

”Osa tauoista perustuu tarpeeseen, kuten ruokailutauot. Sitä sen sijaan en tiedä, onko seksi välttämätön tarve työpaikalla. Eiköhän sen voi hoitaa kotona työpäivän jälkeenkin”, Härmä pohtii.

Työn tauotuksella on tutkimusten mukaan myönteinen vaikutus sekä työntekijän vireyteen että tuki- ja liikuntaelinten kuormittumiseen.

Nykypäivänä on yleistä monitehtäväsuoritus, jossa kiireen takia suoritetaan useaa tehtävää yhtä aikaa. Niissä suoriutumiseen vaikuttaa etenkin univaje.

”Monitehtävässä suoriutuminen on herkkä univajeelle”, Härmä kertoo.

Huonosti nukutut yöt ja väsymys heikentävät siten nopeasti usean tehtävän yhtäaikaista suorittamista.

”Siksi mikrotauot ovat nykyään entistä tärkeämpiä”, Härmä sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  3. 3

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  4. 4

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  5. 5

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää