Kotimaa |HS seuraa

Ensimmäisiä testituloksia Ivalon korona­virus­epäilyistä odotetaan vielä perjantai-iltana – tämä tilanteesta tiedetään nyt

Wuhanista kotoisin olevat matkailijat hakeutuivat Ivalon terveyskeskukseen torstain ja perjantain välisenä yönä hengitystieoireiden takia. Heidät on eristetty terveyskeskukseen odottamaan koronavirustestin tuloksien valmistumista. Alustavat tulokset on määrä kertoa alkuillasta perjantaina.

Tämän jutun päivittäminen on päättynyt. Tuoreimmat tiedot löydät tästä: Ivalon tautiepäilyt eivät ole ”missään tapauksessa” koronavirusta

Lapissa tutkitaan kahta koronavirusepäilyä. Kaksi Kiinan Wuhanista kotoisin olevaa henkilöä on hakeutunut perjantain vastaisena yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi.

HS kokosi vastaukset oleellisiin kysymyksiin tartuntaepäilyistä.

Mitä sairastuneiksi epäillyistä tiedetään?

Kiinalaisturistit ovat saapuneet Lappiin Norjan kautta. Ivalon johtava lääkäri Outi Liisanantti kertoo HS:lle, että heidän reittinsä on kulkenut Pariisista Oslon Gardermoenin lentokentälle. Oslosta turistit ovat lentäneet edelleen Norjan Kirkkoniemeen, josta he ovat saapuneet ryhmäbussilla Suomeen.

Hoitoon hakeu­tuneet ovat isä ja poika, Liisan­antti kertoi STT:lle. Hän ei tarken­tanut, minkä ikäisistä kiina­laisista on kyse, mutta sanoi heidän olevan ”terveitä, hyvä­kuntoisia nuoria ihmisiä”.

Potilaat on eristetty Ivalon terveys­keskukseen. Eristys jatkuu ainakin siihen saakka, kunnes näytteet ovat osoittautuneet negatiivisiksi. Myös perheen äiti on varotoimena terveyskeskuksessa karanteenissa.

Tiedossa ei ole, millaisella ryhmäbussilla perhe Suomeen saapui tai kuinka monta ihmistä bussissa on matkustanut. Liisanantin mukaan tarkkaa reittiä päivämäärineen selvitetään.

Potilaista on otettu Ivalossa koronavirusnäytteet, jotka on lähetetty Helsinkiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) asiantuntijamikrobiologian yksikköön analysoitaviksi.

”Henkilöt ovat hyväkuntoisia. Toisella on lievää flunssanoiretta, ja toinen kokee väsymystä ja sairaudentuntoa. Ja vaikka he ovat Wuhanista, taustalla on tietysti leegio tavallisia tauteja”, sanoi Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas.

Kiinan keskiosassa sijaitseva Wuhan on kaupunki, jossa koronaviruksen uudentyyppinen, ärhäkkä muoto alkoi levitä joulukuussa.

Milloin varmistuu, onko kyseessä koronavirus?

Koronavirustestien alustavien tulosten odotetaan selviävän perjantaina alkuillasta. Virallinen vahvistus saatetaan saada kuitenkin vasta viikonlopun jälkeen. Tämä johtuu siitä, että yksi negatiivinen tulos ei ole riittävä tartunnan poissulkemiseen, vaan tämä vaatii negatiiviset tulokset kahtena peräkkäisinä päivinä otetuista näytteistä.

Mahdollisuus, että kyseessä on koronavirus, on ”yksi miljoonasta”, totesi Ivalon johtavan lääkäri Outi Liisanantti perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Viittaako koronavirukseen mikään muu kuin sairastuneiden kotipaikka?

”Ei ole mitään muuta syytä epäillä koronavirusta. Tämä voisi hyvin olla tavallinen rs-virus”, Liisanantti totesi HS:lle perjantaina iltapäivällä.


Liisanantin mukaan Wuhanista Norjan kautta Suomeen saapuneet turistit tiesivät korona-viruksen leviämisestä. He ottivat itse asian esille tullessaan terveyskeskukseen.

Koronavirusten aiheuttamien tautien itämisaika tartunnan saamisesta on 2–14 vuorokautta.

”Koronaviruksen todennäköisyys on kaiken kaikkiaan kohtalaisen pieni. Koko Kiinassa tartuntoja on todettu maan kokoon nähden vähän, ja Kiinan ulkopuolella tartuntoja on ollut alle kymmenen. Yhtään jatkotartuntaa Kiinan ulkopuolella ei ole todettu”, Salminen toteaa HS:lle.

”Potilaiden hoidossa toimitaan koronavirusepäilyä koskevan varotoimikäytännön mukaisesti. Lähtökohtana ovat oleskelu Kiinan Wuhanissa ja flunssaoireet. Potilaat on eristetty, ja heistä on otettu näytteet”, kertoo Broas Lapin keskussairaalasta.


Entä jos tartunta vahvistuu koronavirukseksi?

Jos potilaiden oireiden syy varmistuisi koronavirukseksi, terveysviranomaiset ryhtyvät selvittämään tarkkaan sairastuneiden liikkeitä ja lähipiiriä sekä muita mahdollisesti taudille altistuneita.

”Silloin selvitetään tarkasti, keiden kanssa sairastuneet ovat olleet läheisessä kontaktissa, ja etsitä nämä henkilöt”, Broas sanoo.

Tarpeen vaatiessa koronavirustesti tehdään myös matkatovereille.

THL:n mukaan mahdolliset tartunnat tutkitaan ja hoidetaan Suomessa matalalla kynnyksellä.

Broas toppuuttelee panikointia tapaukseen liittyen. Hänen mukaansa suomalaisten ei missään nimessä tarvitse olla huolissaan.

”Tämä on normaali toimintaohje, että jos henkilöllä on Wuhan-historia parin viikon sisällä, ja heillä on hengitysinfektio-oireita, silloin otetaan näytteet ja arvioidaan, voiko olla kyseessä koronavirus. Todennäköisesti taustalla on joku muu normaali tauti”, Broas sanoo.

”Ensinnäkin nämä ohjeistukset toimivat erittäin hyvin kaikissa sairaanhoitopiireissä eli uutta koronavirustakin ajatellen ohjeistukset ovat olleet käytettävissä kaikissa terveyskeskuksissa ja yksityisillä terveysasemilla. Meillä on myös THL:n toimesta olemassa virukseen liittyvä laboratoriodiagnostiikka.”

Onko muita tautiepäilyjä tiedossa?

Ainakaan tällä hetkellä muita virusepäilyjä Suomessa ei tiettävästi ole.

Lapissa matkailusesonki on kiihkeimmillään, ja nyt vietettävä kiinalainen uusivuosi näkyy pohjoisessa vilkkautena.

STT:n mukaan lentokentille ei ole annettu erillisohjeita turistien tarkastuksiin.

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine ei perjantaiaamuna tiennyt tarkemmin kiinalaispotilaiden liikkeistä Lapissa. ”Meillä on Ivalossa ympärivuorokautinen päivystys, joten matkailijat saattavat olla Ivalon tai Inarinkin ulkopuolelta.”

Hänen mukaansa Inarin alueella on paljon matkailijoita, mutta asia otetaan ”nyt ihan rauhallisesti”.


”Meillä on ollut täällä nyt tavallistakin influenssaa liikkeellä”, Laine muistutti.

Toimittaja Tuija Sorjanen kertoi HS:lle perjantaina aamupäivällä Ivalon terveys­asemalta, että tunnelma oli rauhallinen.

”Sisään tullessa tarjolla oli sekä käsidesiä että hengityssuojaimia”, sanoo Ivalossa asuva Sorjanen.

Lue lisää: Ivalon terveyskeskuksen tunnelma pysyi rauhallisena koronavirusepäilyistä huolimatta: ”Tarttuu, jos tarttuu”

Niitä on ollut tarjolla aikaisemmin, mutta nyt ne ovat keskellä terveysaseman aulaa aiempaa näkyvämmällä paikalla. Kyltissä kehotettiin hengitystieinfektio-oireista kärsiviä käyttämään käsidesiä ja suusuojaimia.

”Ihmiset käyttävät nyt käsidesiä kyllä todella ahkerasti”, Sorjanen sanoo.


Lisäksi vuodeosaston ovella oli kyltti, jossa kehotettiin välttämään vierailuja koronavirusepäilyjen vuoksi.

Suomalaisissa korkeakouluissakin seurataan tarkasti koronavirustilanteen kehitystä. Erityisesti ammattikorkeakouluissa on paljon yhteyksiä Kiinaan, ja Suomessa on runsaasti aasialaisia vaihto-opiskelijoita, myös wuhanilaisia.

Wuhan on esimerkiksi Vaasan ammattikorkeakoulun yksi kohde, ja Vaasassa on parhaillaankin vaihto-opiskelijoita Wuhanista.

Ammattikorkeakoulu on kutsunut neljä vaihto-opiskelijaa varotoimenpiteenä terveystarkastukseen. Opiskelijat ovat käyneet hiljattain Wuhanissa, jossa on todettu koronaviruksen aiheuttamia keuhkokuumetapauksia.

Koulun tiedotteen mukaan opiskelijaterveydenhuolto on ollut yhteydessä infektiolääkäriin, jolta saatujen ohjeiden mukaan tilannetta nyt seurataan.

Miten Suomi on varautunut virukseen?

Korona­virusepäilyjä osattiin Suomessakin odottaa, sanoo johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvin­voinnin laitokselta (THL).

”Tähän on varauduttu ja pidetty todennäköisenä, että epäilyjä tulee. Ihan senkin takia, että nyt testataan aika matalalla kynnyksellä niitä, jotka täyttävät epäilyn kriteerit”, Sane sanoi HS:lle perjantaiaamuna.

”Näitä epäilyjä varmasti tulee useampi. Monissa maissa on ollut epäilyjä, jotka sitten ovat osoittautuneet negatiivisiksi.”

Sanen mukaan Suomessa on luotu ohjeita ja laboratoriokapasiteettia, jossa pystytään tekemään tarvittavaa diagnostiikkaa. Terveydenhuoltoa on ohjeistettu, miten toimitaan.

Myös Sane muistuttaa, että on hyvin mahdollista, ettei kyse ole koronaviruksesta vaan esimerkiksi tavallisesta influenssasta. Erilaisia hengitystieinfektioita esiintyy tällä hetkellä runsaasti.

”Mahdollisten tartuntatapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tehokkailla torjuntatoimimilla voidaan vähentää mahdollisia joukkotartuntojen riskiä”, Sane sanoo.

Mitä taudista maailmalla tiedetään nyt?

Suurin osa tapauksista on todettu Wuhanissa, ja lisäksi Wuhaniin liittyviä tapauksia on todettu Kiinan muissa osissa kuten Pekingissä ja Guangdongissa. Lisäksi yksittäisiä matkailuun liittyviä tapauksia on todettu pääosin Aasian maissa.

Manner-Kiinan lisäksi tautia on tavattu ainakin Thaimaassa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Singaporessa, Vietnamissa, Taiwanissa ja Yhdysvalloissa, jossa vahvistui perjantaina ABC Newsin mukaan maan toinen koronavirustapaus.

Koronavirus aiheuttaa hengitystietulehduksia ja voi aiheuttaa keuhkokuumetta. Oireita ovat kuume, yskä ja hengitysvaikeudet.

Perjantaiaamuun mennessä koronavirukseen oli kiinalaisviranomaisten mukaan kuollut 26 ihmistä Hubein maakunnassa, yksi Hebein maakunnassa, joka ympäröi pääkaupunki Pekingiä ja yksi Heilonjiangin maakunnassa, joka on Kiinan pohjoisin maakunta. Vahvistettuja tartunnan saaneita on uutistoimisto Reutersin mukaan jo yli 800.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tapauksista suurin osa on keski-ikäisiä tai iäkkäitä. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus.

Suomen tautiepäilyistä kertoi ensimmäisenä Svenska Yle.

Oikaisu 24.11 kello 13.00: Toni K. Laine on Inarin kunnanjohtaja, ei Ivalon kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin. HS-työryhmä: Anniina Rimpiläinen HS, Päivi Paulavaara HS, Minna Pölkki HS, Heli Saavalainen HS, Sara Vainio HS, STT

HS seurasi hetki hetkeltä tiedotustilaisuutta Ivalon terveyskeskuksesta:

Tulokset tulevat noin kello 18, toistaa Liisanantti. Tiedotustilaisuus päättyy.

"Emme jaa täältä mitään suojaimia paikallisille", sanoo Liisanantti. Käsipesu ja hihaan yskiminen ovat normaalit suojautumiskeinot. Jos Wuhanin alueelta on muita matkustajia, joilla on oireita, heille on omat ohjeet, joiden mukaan toimitaan.

Tässä vaiheessa on vielä turha spekuloida, koska on epätodennäköistä, että kyseessä koronavirus, sanoo Inarin kunnanjohtaja Laine. Matkailuun hän ei usko virusepäilyn vaikuttavan.

"Tänne on turvallista tulla. Heti on lähtenyt tieto ja prosessi käyntiin. Viranomaiset ovat hyvin valmiudessa."

Yhteydenottoja koronavirukseen liittyvistä huolista oli tullut jo etukäteen matkanjärjestäjiltä. "Eilen päivällä laitoin tiedotteen siitä, miten täällä ollaan varauduttu ja onneksi laitoin", sanoo lääkäri Liisanantti.

Matkanjärjestäjät tietävät olla yhteydessä viranomaisiin, mikäli Wuhanin alueelta saapuvalla matkustajalla esiintyy flunssaoireita, sanoo Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine.

Mahdollisuus siihen, että infektio paljastuu koronavirukseksi on "yksi miljoonasta", sanoo lääkäri.

Lääkäri toivoo "normaaleja terveen järjen varokeinoja" sairastuneiden suhteen. Hän kehottaa toimimaan kuten normaaleissakin influenssatapauksissa: esimerkiksi huolehtimaan käsihygieniasta ja yskimään hihaan.

Kiinalaisturistit ovat terveyskeskuksessa, kunnes vastaus näytteestä saadaan. Jos tulos on positiivinen, otetaan yhteys THL:ään ja Meilahden infektio-osastoon.

Kuume normaalilla matkailijalla ei ole syy hakeutua hoitoon, sanoo Liisanantti.

Lääkäri ei katso tarpeelliseksi paljastaa kiinalaisturistien tarkempaa matkareittiä tai esimerkiksi lentoaikoja, koska kyseessä on vasta epäily ja ihmisten yksityisyyttä halutaan suojella.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lappi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää