Kotimaa

Hoivakriisi on ajanut Suomen vanhukset ahdinkoon, eikä helpotusta näy – ”Meillä on vakavia haasteita”, sanoo Valviran ylijohtaja

Valviran ylijohtaja Markus Henrikssonin mukaan vanhupalveluiden tilanne on ristiriitainen. Joissain hoivakodeissa on hyviä merkkejä, mutta monessa paikassa tilanne ei vieläkään ole riittävän hyvä.

Vanhusten hoiva-alalla on nähtävissä myönteisiä merkkejä, mutta hoivakriisi ei ole suinkaan ohi. Näin sanoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

Hoivayhtiö Esperi Care julkaisi torstaina laatutyöryhmänsä raportin ja kertoi toimenpiteistään vanhusten hoivan parantamiseksi.

Henrikssonin mukaan se on hyvä merkki.

”On hyvä, että palveluntuottaja haluaa avoimesti ja näyttävästi viestiä siitä, että he ovat tunnistaneet ongelmia ja tekevät parantamistoimia. Hehän antavat silloin palvelulupauksen asiakkaille, omaisille ja meille kaikille.”

Henriksson ei halua vielä kommentoida tarkemmin raportin sisältöä, sillä hän haluaa perehtyä siihen kunnolla. Hän huomauttaa, että Valvirassa on tälläkin hetkellä keskeneräisiä valvonta-asioita koskien niin Esperiä kuin muitakin hoiva-alan yrityksiä ja kuntien yksiköitä.

”Luemme raportin huolella ja peilaamme selvityksiin, joita olemme saaneet heiltä. Peilaamme myös heidän kehittämis- ja parantamishankkeitaan havaintoihin, joita on saatu esimerkiksi tarkastuskäynneillä.”

Henrikssonin mukaan nyt on tärkeää seurata, onnistuuko Esperi toteuttamaan suunnitelmansa käytännössä. Siihen tarvitaan yrityksen omavalvontaa, palvelun järjestäjien eli kuntien tekemää valvontaa sekä valvontaviranomaisten eli aluehallintovirastojen ja Valviran valvontaa.

”Edessä on vuosien työ.”

Henrikssonin mukaan huoli vanhustenhoidon tilasta ei ole kuitenkaan hälvennyt. Hänen mukaansa tilannekuva on ristiriitainen.

”Olemme saaneet Valviraankin asti positiivista palautetta asiakkailta ja erityisesti heidän omaisiltaan, että juuri heidän toimintayksikössään on tehty korjauksia”, Henriksson sanoo.

”Mutta samaan aikaan on yhtä kiistatonta se, että meillä edelleenkin on useilla yrityksillä ja kunnilla sellaisia toimintayksiköitä, joiden tilanne ei ole niin hyvä kuin pitäisi olla.”

Vuosi sitten Valvira ja aluehallintovirastot keskeyttivät toiminnan useissa yksityisissä hoivakodeissa hoidon laiminlyöntien ja puutteiden vuoksi. Henrikssonin mukaan sen jälkeenkin joissain hoivakodeissa on ollut kiperiä tilanteita, mutta omavalvonta on reagoinut ongelmiin sen verran, ettei valvontaviranomaisten ole tarvinnut antaa keskeyttämismääräyksiä kevään 2019 jälkeen.

”Tilanne on edelleen päällä. Hoivapalvelukriisi alkoi ennen tammikuuta 2019 ja se ei ole vielä ohi”, Henriksson sanoo.

Henriksson on huolissaan etenkin kuntien taloustilanteesta. Millaisia hankintasopimuksia kunnilla on mahdollisuuksia tehdä nykyisessä taloustilanteessaan. Ja miten kunnat valvovat palveluita. Samaan aikaan vanhusväestö lisääntyy, ja hoitohenkilökunnasta on pulaa.

Henrikssonin mukaan sote-uudistusta tarvitaan kipeästi, jotta maakunta tai vastaava suurempi taho ottaa vastuun myös vanhusten hoidon järjestämisestä ja valvonnasta. Henriksson toivoo, että tulevan sote-uudistuksen painopiste on enemmän sosiaalihuollossa kuin se viime kerralla oli.

”Palvelun tarpeessa olevien ihmisten määrä kasvaa koko ajan. Samaan aikaan meillä on vakavia haasteita henkilöstön saatavuudessa ja rahoituksessa. Ei tätä voi sanoa helpoksi tilanteeksi”, hän sanoo.

”Mutta kyllä Suomen historian aikana vaikeampiakin aikoja on eletty, kyllähän tästäkin täytyy selvitä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää