Kotimaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi liivijengi United Brotherhoodin väliaikaiseen toimintakieltoon: ”Toiminta ilmentää piittaamattomuutta lain pakottavista säädöksistä”

Oikeus käsittelee myöhemmin sitä, pitäisikö jengi lakkauttaa oikeuden päätöksellä kokonaan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on määrännyt liivijengi United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Unionin väliaikaiseen toimintakieltoon.

”Käräjäoikeus katsoo tässä vaiheessa riittävällä todennäköisyydellä näytetyksi, että kyse ei ole ollut yksittäisistä teoista, vaan jatkuvasta ja järjestelmällisestä toiminnasta, joka ilmentää piittaamattomuutta lain pakottavista säädöksistä”, oikeus perusteli ratkaisuaan.

Oikeuden mukaan jo viranomaisilta tulleet aisantuntijalausunnot osoittavat väliaikaiseen toimintakieltoon riittävällä varmuudella, että UB:n toiminanssa on tehty suuri määrä rikoksia, pyritty hallitsemaan muuta vankiyhteisöä ja hankkimaan jäsenille hyötyä laittomin keinoin. Asiantuntijalausunnon mukaan jengi on myös pyrkinyt painostamaan vankiloiden henkilökuntaa toimimaan UB:ta hyödyttävällä tavalla.

Oikeus käsittelee myöhemmin sitä, pitäisikö jengi lakkauttaa oikeuden päätöksellä kokonaan. United Brotherhoodin johtajaksi on kanteessa ilmoitettu Tero Holopainen, joka on kirjallisessa vastauksessaan vastustanut lakkauttamista.

Muutama päivä ennen oikeudenkäyntiä yksi United Brotherhoodin keskeisiin johtajiin kuuluneista miehistä lähetti HS:lle ja MTV:lle tiedotteen, jossa kertoi UB:n ja sen alajengin Bad Unionin lakkauttaneen itsensä jäsenten yksimielisellä päätöksellä. Viranomaiset tulkitsivat tämän tuoreeltaan peliliikkeeksi, jolla jengi halusi estää ennakkopäätöksen lakkauttamisesta.

Oikeus totesi kuitenkin, että United Brotherhoodin mahdollinen omaehtoinen lakkauttaminen käsitellään oikeusprosessin edetessä. Näin jengiläisten yritys lopettaa lakkautuskäräjät lyhyeen epäonnistui.

United Brotherhoodin lakkauttamispäätöksellä voisi olla huomattavia seurauksia UB:n ja sen alajengin lisäksi myös muille jengeille. Viranomaisnäkemysten mukaan muitakin jengejä voidaan vaatia lakkautettavaksi, jos kanne menestyy.

Vaikka United Brotherhood olisi jo lopettanut toimintansa, voisi muiden jengien halukkuus rekrytoida UB:n jäseniä vähentyä oikeuden lakkauttamispäätöksen jälkeen. Lakkautetusta jengistä siirtyneet jäsenet tarkoittaisivat todennäköisesti muille jengeille riskiä siitä, että viranomaisten katseet kääntyvät seuraavaksi niihin.

Poliisihallitus ja syyttäjä perustelevat kanteessaan lakkauttamisvaatimusta sillä, että United Brotherhood on järjestäytynyt sotilaalliseen tapaan ja sen tarkoituksena on hankkia taloudellista hyötyä rikosten avulla.

Jengi on kanteen mukaan keskittynyt erityisesti huumausaine- ja kiristysrikoksiin.

”United Brotherhood hyödyntää kaikessa toiminnassaan väkivaltaista mainettaan ja ulkoisia pelotevaikutuksen omaavia tunnuksiaan. United Brotherhood on ottanut osin hallintaansa myös Suomen vankilat, mikä on kiistatta viranomaisten oikeus ja velvollisuus”, kanteessa sanotaan.

Väliaikaista toimintakieltoa koskevan vaatimuksensa tueksi syyttäjä ja Poliisihallitus ovat listanneet pitkän sarjan United Brotherhoodia koskevia tuomioita. Yleensä vastapuoli on kommentoinut tuomioita joko liian vanhoiksi kuvaamaan yhdistyksen toimintaa tai vedonnut siihen, että kyseinen tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Holopainen on kiistänyt kirjallisessa vastauksessaan, että UB olisi lain tai hyvien tapojen vastainen. Hänen kantansa on, että UB:n toiminnan sijaan rikokset ovat olleet yksilöiden tekosia.

Vastauksessa Holopainen kiistää, että United Brotherhoodin tai Bad Unionin tarkoitus olisi tehdä rikoksia tai ne olisi järjestetty sotilaallisesti.

”Kumpikaan lakkautettavaksi vaadituista ei ole osinkaan sotilaallisesti järjestetty. Löydetyt ampuma-aseet liittyvät yksittäisiin rikosasioihin, joista tuomitut ovat kantaneet rikosoikeudellisen vastuun. Kanteessa kuvatuista rikosilmoituksissa nimetyistä henkilöistä valtaosa ei kuulu kumpaankaan lakkautettavaksi vaadittuun [kerhoon].”

Heti lakkautuskäräjien ensimmäisenä päivänä Holopainen kiisti, että kuuluu myöskään itse United Brotherhoodiin.

Holopainen on vedonnut myös perustuslakiin ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Ne turvaavat yhdistymisvapauden.

Holopainen on itse ollut viimeiset kuukaudet tutkintavankeudessa rikosepäilyjen takia. Maanantaina keskusrikospoliisi tiedotti, että se on tutkinnan kanssa loppusuoralla.

Holopaista on epäilty tutkinnassa ainakin neljästä törkeästä huumerikoksesta, törkeästä rahanpesusta ja järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Poliisin tiedotteen mukaan miestä epäillään myös useista törkeistä ampuma-aserikoksista, törkeästä pahoinpitelystä, ryöstöstä, törkeästä petoksesta ja petoksesta.

Poliisi kertoi epäilevänsä Holopaista muun muassa 60 aseen hallussapidosta, joista 55 on poliisin takavarikossa. MTV Uutisille tutkinnanjohtaja kertoi Holopaisen kiistäneen rikokset.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronavirusta, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten

  2. 2

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  3. 3

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  4. 4

   Jari Sillanpää oikeudessa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä: ”Syytekuvaus on aika raju, mutta tiedän mitä on tapahtunut”

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  5. 5

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää