Kotimaa

Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

Henkilökortilla voi matkustaa Euroopassa, mutta yksittäistapauksissa korttia ei ole kelpuutettu matkustusasiakirjaksi.

Suomalaiset intoutuivat hakemaan viime vuonna selvästi enemmän henkilökortteja kuin koskaan aikaisemmin. Poliisihallituksen mukaan henkilökorttien suosio johtuu osittain varsin yleisestä harhaluulosta, jonka mukaan ajokortilla ei voisi enää todistaa henkilöyttään juuri missään.

”Tämä virheellinen käsitys on varmasti yksi iso syy henkilökortin suosion kasvulle”, sanoo Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen.

Henkilökortit yleistyivät jo aiemmin vuosi vuodelta, mutta vuonna 2019 niiden määrä ponnahti ennennäkemättömään kasvuun. Poliisi myönsi viime vuonna yli 420 000 henkilökorttia.

Edellisenä vuotena määrä oli 256 000 ja sitä aiempina vuosina alle 200 000.”Henkilökortin suosio alkoi kasvaa voimakkaasti jo vuoden 2018 marraskuussa, eikä se ole päättynyt vieläkään. Syynä oli tunnistamislain muutos, joka tuli voimaan tammikuussa 2019”, Piipponen sanoo.

Hänen mukaansa osa suomalaisista luuli virheellisesti, ettei ajokortilla voi lakiuudistuksen jälkeen enää todistaa henkilöllisyyttä postissa tai juuri missään muuallakaan. Siksi he hankkivat viime vuonna itselleen henkilökortin.

Ajokortin asema tunnistamisasiakirjana heikkeni jossain määrin uudistuksen seurauksena, mutta lainmuutoksen vaikutukset olivat silti vähäisempiä kuin moni luuli.

Käytännössä ajokortti ei kelpaa tunnistamisvälineeksi silloin, kun henkilö hakee verkkopankkitunnuksia tai noutaa myönnetyn passin tai henkilökortin R-kioskilta. Ajokortti soveltuu tunnistamiseen edelleen posteissa ja monissa muissa paikoissa.

Muitakin syitä henkilökortin suosiolle löytyy.

Piipposen mukaan luottokortin kokoista henkilökorttia pidetään kätevänä tapana osoittaa henkilöllisyys. Lisäksi henkilökorttia voi käyttää matkustusasiakirjana Euroopassa.

Lue lisää: Ajokortti ei kelpaa kaikkialla henkilöllisyyden todistamiseen – Tällainen on vuodenvaihteen uudistus.

Poliisihallitus on tyytyväinen henkilökortin suosion kasvuun, vaikka se perustuukin osin yleiseen harhaluuloon.

”Olemme tietysti hirmu iloisia, että henkilökortti on lyönyt läpi. Se on luotettava todistus kortinhaltijan henkilöllisyydessä. Nyt olemme yhtäkkisellä rytäkällä saavuttaneet sen kasvun, jota on pitkään tavoiteltu”, Piipponen sanoo.

Henkilökorttien suosio ei ole johtanut passien määrän vähentymiseen, vaan myös passit yleistyvät yhä. Poliisi myönsi viime vuonna yli 820 000 passia, kun vuotta aiemmin määrä oli noin 760 000.

On varsin yleistä, että samalla henkilöllä on käytössään sekä passi että henkilökortti. Viime vuonna poliisi myönsi yli 160 000 henkilölle passin ja henkilökortin samalla kertaa.

Voimassa oleva passi tai henkilökortti löytyy 4,35 miljoonalta suomalaiselta. Henkilökortteja on voimassa 1,1 miljoonaa.

Passit ja henkilökortit ovat voimassa viisi vuotta.

Tavallista henkilökorttia on mahdollista käyttää passin korvaavana matkustusasiakirjana useissa Euroopan maissa.

Ulkoministeriön tietoon on edelleen tullut yksittäistapauksia, joissa ulkomaiden viranomainen tai lentoyhtiö ei ole kelpuuttanut suomalaista henkilökorttia matkustusasiakirjaksi, vaikka niin pitäisi tehdä.

Ministeriön passiasioiden yksikön päällikön Leena Ritolan mukaan on epäselvää, ovatko tapaukset johtuneet työntekijän tietämättömyydestä vai oliko korteissa sittenkin esimerkiksi voimassaoloaika umpeutunut.

Tapaukset ovat joka tapauksessa harvinaisia. Viime vuonna niitä tuli ulkoministeriön tietoon kaksi.

Vuonna 2017 ulkoministeriön edustaja kertoi Ylelle, että ongelmia henkilökortin hyväksymisessä oli tuolloin ilmennyt erityisesti uusissa EU-maissa ja Britanniassa. Kyse oli ollut nimenomaan rajaviranomaisen tietämättömyydestä.

”Kunhan henkilökortti on voimassa, se on osassa Euroopan maista virallisesti yhtä vahva matkustusasiakirja kuin passi”, Ritola sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Passit ja henkilökortit halpenivat vuodenvaihteessa


  Passin ja henkilökortin hinnat halpenivat 2–6 eurolla vuodenvaihteessa.

 Passi maksaa nykyisin 51 euroa poliisiasemalta haettuna ja 45 euroa sähköisesti haettuna. Henkilökortti maksaa 54 euroa poliisiasemalta ja 48 euroa sähköisesti haettuna.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää