Kotimaa

Pitkiä juomataukoja tulee joka tapauksessa – Lähihoitajaopiskelijoille ei ole tarvetta tipattomalle tammikuulle

Jopa 13 prosenttia alkoholia juovista suomalaisista viettää tipatonta tammikuuta.

Tipattoman tammikuun hyödyt ovat kiistattomat. Kuukauden pituinen tauko alkoholin juomisesta antaa mahdollisuuden maksan palautumiselle. Tauko voi pudottaa painoa jopa toista kiloa, ja samalla kolesteroli- ja paastoverensokeriarvot laskevat. Kaiken lisäksi alkoholittomuus parantaa tutkitusti unen laatua.

A-klinikan lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki painotti HS:n jutussa vuosi sitten tammikuussa, että tipattoman tammikuun suurin hyöty on kuitenkin psykologinen. Tärkeintä on pysähtyä miettimään omaa alkoholinkäyttöään.

Tämä ajatus on ollut kirkkaana raisiolaisessa Olkkari-kohtaustilassa, jossa on vietetty tipaton tammikuu -teemakuukautta. Kuukauden aikana Raision keskustassa, pankin entisessä tiloissa on järjestetty niin vertaisryhmiä kun alustuksia alkoholin käytöstä.

Teeman nimestä huolimatta keneltäkään ei ole kysytty, että ”oletko nyt tipattomalla tammikuulla.”

”Keskusteluissa on pyritty antamaan tukea hyvin matalalla kynnyksellä. Niissä on puhuttu alkoholin vaikutuksista elimistöön sekä sosiaalisiin suhteisiin. Halukkaat saavat myös henkilökohtaisia keskusteluaikoja”, sosionomiopiskelija Susanne Peltonen kertoo.

HS kävi tutustumassa teemakuukauden toimintaan perjantaina, jolloin oli Raision seudun koulutuskuntayhtymän lähihoitajaopiskelijoiden vuoro vetää teemakuukauden mukaista päivää. Opiskelijoiden ideana ei ollut alkoholista saarnaaminen vaan sopivan toiminnan järjestäminen. Opiskelijat ovat järjestäneet Olkkarissa bingoa ja visailuja.

Perjantaina oli jumpan vuoro.

Reilut parikymmentä opiskelijaa ja suurin osa Olkkarin asiakkaista olivat tarttuneet jumppakeppeihin. Kuntovalmentaja Teemu Näreoja veti ryhmälle sopivaa jumppataukoa.

Eräs rollaattorilla kulkeva rouva nosteli jalkojaan Näräojan ohjeiden mukaan. Välillä hän piti taukoa ja otti kulauksen kahvistaan. Pariliikkeen ajaksi rouva sai parikseen lähihoitajaopiskelija Heikki Tolosen.

”Ideana on ollut, että tipaton tammikuu -teemalla houkutellaan jokainen miettimään omaa alkoholinkäyttöään. Pakotettu käyttötauko voi olla jopa haitaksi, jos juominen repeää tammikuun jälkeen”, Tolonen sanoi.

Samaa mieltä on Teemu Näreoja. Hänen mielestään ehdottomuus minkä tahansa nautintoaineen kanssa voi aiheuttaa ongelmia.

”Jos asettaa itselleen tiukkoja rajoja, alkoholin tai vaikka sokerin käyttö voi lähteä käsistä jo ennen taukoa. Sama tilanne on sitten tauon jälkeen”, Näreoja puntaroi.

Tipatonta tammikuuta on vietetty Suomessa jo 1940-luvulta asti. Ehkäisevän päihdetyön (EHYT) mukaan alkoholia käyttävistä suomalaisista noin 13 prosenttia vietti viime vuonna tipatonta tammikuuta.

Tauko näkyy vuosittain niin Alkon myyntitilastoissa kuin Valviran kokoamissa alkoholin vähittäiskauppa- ja ravintolatilastoissa.

Jos myyty alkoholi muutetaan sataprosenttiseksi, niin viime vuonna Alkossa myytiin kuukausittain keskimäärin 1,2 miljoonaa litraa alkoholia. Tammikuussa myynti oli kuitenkin vain 927 000 litraa.

Aiempien tutkimusten mukaan valtaosa tipattomaan tammikuuhun mukaan lähteneistä pysyy koko kuukauden juomatta ja iso osa jatkaa tipatonta helmikuun puolelle. Tämä näkyi Alkon helmikuun tilastoissa, sillä myös helmikuun myynti oli alle keskiarvon.

Myös alkoholin ravintola ja vähittäiskauppamyynti notkahtaa tammikuussa. 100-prosenttiseksi muutettuna viime vuoden tammikuussa alkoholia myytiin 2,4 miljoonaa litraa. Viime vuoden kuukausikeskiarvo oli noin 3,1 miljoonaa litraa.

Jumpan jälkeen Olkkarissa nautittiin shotteja. Opiskelijoiden tekemät shotit sisälsivät muun muassa avokadoa ja minttua.

”Makua voi kuvailla ’terveelliseksi’”, Tolonen vakuutti.

Tipaton tammikuu on ollut suosittu erityisesti opiskelijoiden keskuudessa. Pikagallup Olkkarissa paljasti sen, että vain harva lähihoitajaopiskelija viettää tipatonta. Opiskelijat antoivat tälle kaksi perustetta.

Toiset eivät käytä alkoholia ollenkaan.

Toiset taas käyttävät niin vähän, että suunnitelmalliselle tauolle ei ole tarvetta. Kuukauden pituisia taukoja tulee luontaisesti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää