Kotimaa    |   HS-analyysi

Suomen uudet sotalaivat saavat huipputarkat vedenalaiset korvat, ja jatkossa sukellusveneiden piileskely Suomen vesillä vaikeutuu huomattavasti

Merivoimia vaivanneesta vakavasta puutteesta ollaan vähitellen pääsemässä eroon.

Suomen valtion ja norjalaisen Kongsbergin yhdessä omistama puolustustarvikeyhtiö Patria tiedotti tällä viikolla, että sen valmistama Sonac DTS on valittu Suomen uusiin taistelualuksiin sukellusveneiden kaikumittainjärjestelmäksi.

Merivoimien kyky havaita sukellusveneitä tehostuu selvästi, kun sen neljä tällä vuosikymmenellä valmistuvaa Pohjanmaa-luokan sotalaivaa saavat nämä sensorit.

Merivoimat onkin vähitellen pääsemässä eroon yhdestä suurimmista puutteistaan.

Sonac DTS on hinattava sonarjärjestelmä, joka sisältää sekä aktiivisen syvyytettävän kaikumittaimen että passiivisen hinattavan kuunteluantennin. Patrian mukaan niitä voidaan käyttää joko yhdessä tai erikseen.

Käytännössä Sonac DTS:ssä sotalaivojen perään asennetaan vinssi, josta lähtee kaapeli. Se haarautuu meressä kahdeksi eri kaapeliksi, joista toinen on pinnan tuntumassa kulkeva passiivinen kuunteluantenni ja toinen on halutulle syvyydelle sijoitettava aktiivinen kaikumittain.

Tästä käytetään militaarislangissa nimitystä dual tow eli kaksoishinaus.

Passiivinen kuunteluantenni sisältää hydrofoneja eli vedessä toimivia mikrofoneja, jotka kuuntelevat vedenalaista liikennettä. Passiivisuus tarkoittaa sitä, että ne eivät lähetä mitään signaaleja. Tällöin vastapuolen on vaikea havaita niitä.

Kuunteluantennin kaapeli on vähintään satoja metrejä pitkä, mutta periaatteessa se voi olla jopa kilometrien mittainen. Patria ei kerro Sonac DTS:n kaapelien pituuksia.


Syvyytettävä kaikumittain on taas aktiivinen laite, joka lähettää signaaleja meren alla ja tarkkailee kohteita niistä palaavien kaikujen avulla. Laitteen pitää olla syvyytettävä eli päästä eri syvyyksiin, koska meriveden niin sanotut harppauskerrokset vaikeuttavat tai jopa estävät kaikujen kulun eri vesikerrosten välillä.

Merivoimien Rauma-luokan ohjusveneissä on tällä hetkellä Kongsbergin valmistamat syvyytettävä Simrad ST2400 -kaikumittaimet, joita ollaan parhaillaan siirtämässä Hamina-luokan ohjusveneisiin niiden peruskorjauksen myötä.

Patria ei paljasta syvyytettävän kaikumittaimensa suorituskykyä. Julkisuudessa on ollut kuitenkin tietoja, että esimerkiksi Merivoimien Kongsbergiltä hankkimat mittaimet voidaan sijoittaa lähes 200 metrin syvyyteen.

Pohjanmaa-luokan valmistuttua Merivoimilla on kaikissa tärkeimmissä taistelualuksissaan syvyytettävät kaikumittaimet, jotka ovat keskeisiä välineitä sukellusveneiden etsinnässä.

Tämä huomattiin viisi vuotta sitten keväällä, kun Merivoimien valvontajärjestelmä teki Helsingin edustalla äänihavainnon mahdollisesta sukellusveneestä. Se yritettiin pakottaa pintaan muun muassa käsisyvyyspommeilla.

Sukellusvenettä ei kuitenkaan koskaan löydetty. Yksi syy oli se, ettei paikalle lähetetyissä kahdessa Merivoimien taistelualuksessa ja Rajavartiolaitoksen vartiolaivassa ollut silloin syvyytettäviä kaikumittaimia.

Liiketoimintajohtaja Jonas Geust Patrialta kertoo, että Sonac DTS on täysin Patrian omaa kotimaista kehitystyötä.

Patria toimittaa kaikumittainjärjestelmät alihankkijana Saabille, joka on valittu Pohjanmaa-luokan taistelujärjestelmien vastaavaksi toimittajaksi eli integraattoriksi. Tarkoitus on markkinoida Sonacia yhdessä Saabin kanssa myös kansainvälisille markkinoille.

Patrian toimittama kaikumittainjärjestelmä on kokonaisratkaisu.

”Siihen sisältyy analyysipuoli ja käyttöliittymäpuoli. Se ei ole enää ainoastaan sitä perinteistä, että istutaan luurit korvilla ja kuunnellaan, mitä ääniä sieltä kuuluu”, kertoo Geust.

”Sonac sisältää sekä softaa, rautaa että käyttöliittymän. Yksi asia on herkkyys, millä pystytään kuuntelemaan, mutta vähintään yhtä tärkeää on analyysi, että ymmärretään, mitä sieltä sitten kuuluu.”


Patriasta on vähitellen kehittynyt Suomen vedenalaisten valvontajärjestelmien luottotoimittaja.

Yhtiön vedenalaisen teknologian ja akustiikan osaaminen voidaan jäljittää kymmeniä vuosia taaksepäin Hollmingin ja Rauma-Repolan telakoiden idänkauppoihin.

Tuolloin myytiin Neuvostoliittoon merentutkimusaluksia ja pienoissukellusveneitä, joissa oli suomalaisten suunnittelemia hydroakustisia laitteita.

Patrialla on ollut myös tärkeä rooli Suomen merialueilla olevien hydrofonikenttien rakentamisessa. Nämä sensorikentät ovat yksi Merivoimien tarkimmin varjeltuja sotasalaisuuksia.

Ne on rakennettu toimimaan yhdessä sotalaivoihin asennettujen järjestelmien kanssa. Näin pyritään muodostamaan reaaliaikainen merenalainen tilannekuva.

Patrian yhteistyö Merivoimien kanssa alkoi 1980-luvulla, kun yhtiö kehitti Puolustusvoimille hinattavan akustisen vedenalaisen valvontajärjestelmän Sonac PTA:n (Passive Towed Array).

1990-luvun puolivälissä alettiin kehittää erityisesti Suomen oloihin suunniteltua Sonac PFA:ta (Passive Fixed Array), joka on Merivoimien keskeinen merenalainen valvontajärjestelmä nykyään.

Sen valokuitukaapeleilla rantaan yhdistetyt kiinteät hydrofoniantennit välittävät tietoa reaaliaikaisesti. Ääninäytteiden avulla voidaan tunnistaa jopa yksittäiset alukset.

Patria kehitti ja toimitti Merivoimille vuonna 2015 myös niin sanotun Sura-järjestelmän eli siirrettävän uravalvontajärjestelmän.

Se on nopeasti siirrettävä kohdevalvontaan tarkoitettu järjestelmä, joka voidaan laskea mereen pieniltä ja nopeilta aluksilta. Sitä voidaan käyttää joustavasti merialueiden tai esimerkiksi satamien valvontaan.

Merialueilta voikin löytyä joskus yllättäen hydrofonikaapeleita. Näin kävi muun muassa silloin, kun Suomesta Saksaan johtavan Sea Lion -tietoliikennekaapelin reittiä tutkittiin.

HS uutisoi kesällä 2015, että Sea Lionin reitiltä löytyi kolme mystistä kaapelia, joista kahdessa oli hydrofoneja ja yksi oli ilmeisesti tietoliikennekaapeli. Puolustusvoimat kertoi HS:lle, ettei sillä ollut tietoa tuntemattomista kaapeleista.

Oli totuus sitten niin tai näin, niin Sea Lion risteää Suomen aluevesillä yhteensä seitsemän muun kaapelin kanssa. Kaapeleista peräti viisi on Puolustusvoimien rakentamia.

Niiden sijainti on salaista tietoa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää