Kotimaa

Finnair sallii hengitysmaskit matkustamo­henkilö­kunnalle koronaviruksen takia – työntekijä kertoi lehdelle pelkäävänsä yskiviä matkustajia

Finnairin työntekijät Hongkongissa huolestuivat aiemmasta kiellosta.

Lentoyhtiö Finnair on antanut matkustamo­henkilökunnalleen luvan käyttää hengityssuojaimia kohonneen koronavirusriskin vuoksi.

Finnairin viestinnän mukaan käytäntö muuttui lauantaina päivällä. Viestintäpäällikkö Mari Rouvi kertoo, että henkilökunta voi halutessaan käyttää nyt suojaimia kaikilla lennoilla, mutta pakko ei ole.

Finnairilla oli esimerkiksi lauantaina useita lentoja lähdössä Aasiaan, jossa korona­virustartuntoja on havaittu.

”Suomen tilannetta johtaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja seuraamme myös [Maailman terveysjärjestö] WHO:n ohjeistuksia. Lisäksi Kiinan viranomainen on antanut uuden ohjeistuksen ja näin ollen päivitimme myös omat ohjeistuksemme hengityssuojaimista”, Rouvi kertoi lauantaina iltapäivällä.

Rouvi ei osannut arvioida, alkaako henkilökunta nyt käyttää suojaimia laajasti eri lennoilla. Ohje koskee myös lentäjiä.

”Hengityssuojaimia on saatavilla miehistökeskuksessa ja miehistö voi käyttää myös omia suojaimia, mutta emme ole keräämässä tilastoa niiden käytöstä. Aasialainen miehistö on todennäköisesti kiinnostuneempi käyttämään maskia, koska niiden käyttö on Aasiassa muutenkin arjessa melko yleistä”, hän kertoo.

Finnair kertoi jo aiemmin viikolla, että se seuraa nyt tarkasti viruksen aiheuttamaa tilannetta Kiinassa, jonne sillä on useita vuoroja. Se lentää muun muassa Pekingiin, Shanghaihin, Nanjingiin ja Guangzhouhon.Helsingin Sanomien tietojen mukaan ainakin osa Finnairin matkustamohenkilökunnasta on ollut huolissaan hengityssuojien käytöstä. Jo aiemmin Finnair on tosin antanut työntekijöilleen hengityssuojia käytettäväksi matkakohteissa.

Hongkongilainen sanomalehti South China Morning Postin mukaan asia ehti aiheuttaa huolta myös Finnairin Hongkongissa asemaansa pitävän matkustamo­henkilökunnan keskuudessa.

Jutussa yksi henkilökunnan edustaja kertoi pelkäävänsä aina, kun joku yskii koneessa. Hän myös kertoi pesevänsä käsiään jatkuvasti.

Henkilökunta oli sitä mieltä, että yhtiö rikkoo heidän ihmisoikeuksiaan suojainkiellollaan ja saattaa heidät vaaraan. Jotkut matkustajatkin olivat jutun mukaan kyselleet henkilökunnalta, miksi nämä eivät käytä suojaimia.

Jutussa Finnair kertoi syyksi kiellolle sen, että suojainta ei edellytä mikään terveysviranomainen. Mutta samaan aikaan kun juttu ilmestyi, Finnair oli jo ehtinyt muuttaa käytäntöään.

South China Morning Post kertoo myös, että lentoyhtiö Cathay Pacific muutti käytäntöään keskiviikkona ja salli suojaimet ja saman teki jo aiemmin China Airlines.

HS ei tavoittanut henkilöstön edustajaa kommentoimaan asiaa.

Koronavirus on levinnyt Kiinasta tähän mennessä muun muassa Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Ranskaan.

Ranska ilmoitti tartunnoista perjantaina ensimmäisenä Euroopan maana. Virus ei kuitenkaan ollut levinnyt eteenpäin Ranskassa, vaan kaikki kolme potilasta olivat vastikään vierailleet epidemian alkuperämaassa Kiinassa.

Finnair kertoo myös, että sillä on pysyvät toimintaohjeet vakavan tartuntatautiepäilyn varalle. Kaikkien Finnairin lentokoneiden normaalivarustukseen kuuluu niin sanottu Infection kit, jossa on hygieniavarusteita ja toimintaohjeita.

Tartuntaepäilytapauksessa matkustamohenkilökunta tekee lennon aikana järjestelyjä itsensä sekä muiden matkustajien suojaamiseksi, Finnair kertoo.

Matkustaja, jonka epäillään saaneen koronavirustartunnan, sijoitetaan istumaan mahdollisimman kauas muista matkustajista ja häntä pyydetään käyttämään suojaimia.

Mahdollisuuksien mukaan myös yksi WC-tila annetaan sairastuneen käyttöön. Lisäksi sairastuneen kanssa tekemisissä olevan henkilökunnan määrä supistetaan yhteen ja hänetkin suojataan asianmukaisesti.

Lue myös: Onko Kiina ”ketterä diktatuuri”, joka hoitaa kriisit länsidemokratioita tehokkaammin? Asiantuntija kommentoi Kiinan näyttäviä toimia viruksen torjunnassa

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää