Kotimaa

Psykoanalyytikot pyrkivät vuosikymmeniä muuttamaan homoja heteroiksi, ja nyt psykologi Gustaf Molander vaatii julkista anteeksipyyntöä

Psykoanalyytikoiden mielestä julkisella anteeksipyynnöllä voisi olla negatiivisia seurauksia.

Psykoanalyytikoiden yhdistys pyysi kesällä Yhdysvalloissa julkisesti anteeksi sitä, että se luokitteli aikanaan homoseksuaalisuuden taudiksi ja pahensi siten ihmisryhmän kokemaa syrjintää ja traumoja. Suomalainen erikoislääkäri, psykologi ja hoitotyön etiikkaa tutkinut dosentti Gustaf Molander päätti pyytää Suomen psykoanalyytikoiden yhdistystä toimimaan samoin.

Molanderin mielestä psykoanalyytikoiden tulisi täälläkin ammattikuntana pyytää anteeksi aiempaa suhtautumistaan seksuaaliseen vähemmistöön kuuluviin ihmisiin sekä hoitoja, joista tälle ryhmälle on koitunut haittaa.

”Vaadin julkista anteeksipyyntöä, sillä tiedän, miten moni ihminen on kärsinyt henkisesti. Haluan myös, että he pyytävät anteeksi sitä haittaa, mikä minulle on aikoinaan koitunut psykoanalyysistä”, Molander sanoo.

Suomessa on muun muassa yritetty muuttaa ihmisiä homoista heteroiksi psykoanalyysin keinoin.

Lue lisää: Eheytymishoidoissa vuosia käynyt homoseksuaali Olli Stålström sai kuulla olevansa rikollinen, sairas ja syntinen: ”Se repi minut kappaleiksi”

Molander kävi psykoanalyysissä vuosia 70-luvulla. Psykoanalyytikko teki selväksi, että hän ei ole sitä, mitä hänen pitäisi olla, ja hänen pitää muuttua.

Yhdistyksen vastaus yllätti Molanderin: yhdistys on pahoillaan yleisesti ja hänen puolestaan henkilökohtaisesti, mutta julkista anteeksipyyntöä ei olisi luvassa.

”Julkisen anteeksipyynnön osalta yhdistys tukeutuu ja tyytyy Ipa:n heinäkuussa 2019 ja Apsan kesäkuussa 2019 antamiin julkilausumiin sekä IPA:n eettisiin sääntöihin, joissa kielletään kaikenlainen syrjiminen sukupuolisen suuntautumisenkin osalta”, Suomen psykoanalyyttinen yhdistys kirjoitti Molanderille.

Ipa (International Psychoanalytical Association) on psykoanalyytikoiden kansainvälinen järjestö, Apsa (American Psychoanalytic Association) puolestaan oman anteeksipyyntönsä julkaissut Yhdysvaltojen yhdistys. Sekä Suomen yhdistys että Apsa ovat Ipan jäseniä.

Juuri julkinen anteeksipyyntö olisi Molanderin mielestä kuitenkin ollut paikallaan. Hän ihmettelee, miksi Suomen yhdistys ei sellaista halua tehdä, vaikka kertookin tukevansa yhdysvaltalaisia kollegoitaan heidän anteeksipyynnössään.

”Minusta on eettisesti arveluttavaa, että lymytään toisen anteeksipyynnön takana.”

Psykoanalyytikoiden ammattikunnassa menneisyyden virheet ovat hyvin tiedossa, eikä niitä kiistetä, vakuuttaa Suomen psykoanalyyttisen yhdistyksen hallituksen jäsen Eija Repo. Suomi tukee yhdysvaltalaisjärjestön anteeksipyyntöä, mutta se ei tarkoita, että täällä tarvittaisiin samanlaista.

”Heillä on oma historiansa ja erilainen tilanne”, Repo sanoo.

”Täällä Suomessa on ensisijaisesti kyse yksittäisistä ihmisistä. Olisi toki hyvä selvittää tarkemmin historiaa, kuinka monia ihmisiä tämä on koskenut ja mikä ongelman laajuus on ollut.”

Revon mukaan hän on lähettänyt yhdistyksen puolesta henkilökohtaisen anteeksipyynnön Molanderille. Sen sijaan julkisella anteeksipyynnöllä voisi hänen mielestään olla hämmentävä vaikutus.

”Pelkään, että julkinen anteeksipyyntö antaisi harhaanjohtavan ja kielteisen käsityksen nykypäivän psykoanalyysin suhtautumisesta sukupuolten moninaisuuteen ja seksuaaliseen suuntautumiseen. Se saattaisi levittää myös aiheetonta huolta, jos annetaan ymmärtää, että on tehty vain virheitä”, Repo sanoo.

”Tämä tuhoaisi sen työn, mitä olemme yrittäneet tehdä viime vuodet. Yhdistyksessä tehdään paljon työtä ymmärryksen lisäämiseksi näissä asioissa.”

Revon mukaan yhdistys on sen sijaan valmis kuuntelemaan yksilöllisesti niiden ihmisten kokemuksia, jotka kertovat tulleensa väärin kohdelluksi.

”Emme halua tästä oikeusistuntoa, että kuka on tehnyt mitäkin väärin, vaan hedelmällistä keskustelua.”

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavan Setan pääsihteerin Kerttu Tarjamon mukaan kipeän historian hyvittäminen ei ole yksinkertainen asia, ja keskustelu aiheesta on järjestössä vasta aluillaan. Maailmalla eri tahot valtioiden hallituksia myöten ovat esittäneet julkisia anteeksipyyntöjä, peruneet homoseksuaaleille annettuja rikostuomioita ja jopa maksaneet korvauksia.

Syksyllä Seta järjesti järjestön senioritoimijoille tilaisuuden, jossa keskusteltiin siitä, miten menneisyyttä pitäisi heistä Suomessa käsitellä.

”Kävi ilmi ainakin se, että kun arkkipiispa Kari Mäkinen aikanaan pyysi anteeksi, se oli koettu hyvin merkittävänä. Vääryyden huomioimista pidettiin tärkeänä”, Tarjamo kertoo.

”Sekin oli kiinnostavaa, että juuri lääkärikunta nousi esiin yhtenä ammattikuntana, kun seniorivaikuttajat pohtivat, mitkä tahot ovat aikanaan tuottaneet syrjäytymistä ja toiseutta. Ei ole yhdentekevää, ketkä yhteiskunnassa luokitellaan sairaiksi tai poikkeaviksi.”

Myös valtiolta kaivattiin anteeksipyyntöä. Anteeksipyyntöjen lisäksi olisi kuitenkin tärkeää selvittää, mitä kaikkea Suomessa on aiempina vuosikymmeninä tehty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, Tarjamo sanoo.

”Ensinnäkin tarvitsisimme lisää tietoa, jotta ymmärrämme, mitä pyydetään anteeksi.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää