Kotimaa

Helsinki-Vantaalla näkyi runsaasti kasvomaskeja, mutta kiinalais­matkustajat eivät olleet erityisen huolissaan: ”Voitimme sars-epidemian ja voitamme tämänkin”

Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli runsaasti sekä Kiinaan lähteviä että Kiinasta saapuvia matkustajia. Matkustajat olivat luottavaisia, että koronavirus saadaan kuriin.

Tavanomaista runsaammin kasvomaskeja, mutta muuten varsin normaalia. Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli paljon kiinalaisia matkustajia sunnuntaina iltapäivällä. Heitä sekä saapui Kiinasta Suomeen että oli lähdössä Suomesta takaisin Kiinaan.

Valtaosalla matkustajista oli maski kasvojensa suojana, mutta huolestuneelta ei tunnelma vaikuttanut.

Juuri Suomeen ja Norjaan kymmenen päivän lomalle tulleet Kate Xu, Frank Chen ja Erick Chen olivat rauhallisin mielin. He ovat hyvin perillä koronaviruksesta sekä Kiinan lauantaina asettamasta matkustuskiellosta. Maanantaista alkaen ryhmämatkailijat eivät pääse enää ulos Kiinasta.


Kate Xun mielestä ryhmämatkojen keskeytys ja viruksen leviämisen rajaaminen sen avulla oli Kiinan hallitukselta järkevä teko.

”17 vuotta sitten voitimme sars-epidemian ja voitamme tämänkin”, Xu sanoo.

Xun ja Chenin perhe matkustaa ryhmän kanssa, kuten monet muutkin Kiinasta Suomeen saapuvat turistit.

Mikäli Kiina pitää lauantaina asettamansa matkustuksen keskeytyksen voimassa, Xun ja Chenin ryhmä on viimeisten joukossa, jotka ainakaan vähään aikaan pääsevät matkustamaan Kiinasta ulkomaille.

Kiina on sulkenut Wuhanin kaupungin, jota kiinalaisviranomaiset ovat pitäneet koronaviruksen syntypaikkana. Xu muistuttaa, että Kiinan hallituksella on vastuu ja velvollisuus estää viruksen leviäminen.

”Kaikki menee hyvin”, hän sanoo luottavaisena.

Xu ja Chenit asuvat Shanghaissa. Maantietä pitkin sieltä Wuhaniin on matkaa yli 800 kilometriä, joten aivan naapurikaupungeista ei ole kyse. Koronaviruksen vaikutukset näkyvät silti Shanghaissakin.

”Kaikki kulkevat siellä kasvosuojukset naamallaan. Se ei ole aivan tavallista”, Xu sanoo.

Kasvosuojusten runsas määrä lentoasemalla oli asia, josta huomasi, että jotain tavallisesta poikkeavaa on meneillään. Pääasiassa niitä käyttivät juuri aasialaiset matkustajat.


HS jutteli myös muutamien saapuvia kiinalaisturisteja vastassa olleiden matkanjärjestäjien edustajien kanssa. Heidän viestinsä oli sama kuin Xulla ja Chenillä: Kaikki menee hyvin. Kiinan hallitus tietää, mitä on tekemässä.

Erään turistin mukaan lentoasemalla oli ihan normaali tunnelma. Hän kuitenkin kertoi myös peruneensa ensi kuun matkansa Kiinaan kotiseudulleen koronaviruksen takia.

Kahvin äärellä jatkolentoa Ivaloon odottaneet Xu ja Chen arvelevat, että he pääsevät palaamaan lomamatkansa jälkeen takaisin kotiinsa Shanghaihin suunnitellusti.

”Aiomme seurata tilanteen kehittymistä tarkasti ja tehdä ratkaisuja sen mukaan”, Xu sanoo.

”Emme ole erityisen huolissamme. Tärkeää on, että pidämme yhtä perheemme ja ystäviemme kanssa”, Frank Chen sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  3. 3

   Kuka on raiskaus­väitteisiin yhdistetty Peter Nygård ja miten hän keräsi satojen miljoonien varallisuutensa?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Vuoden päästä olet entisissä mitoissa”, Riku Saastamoinen kuuli laihduttuaan 50 kiloa – Elämänmuutos voi koetella ystävyyssuhteita, ja taustalla on monimutkaisten tunteiden vyyhti

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Jari Sillanpää astuu oikeuden eteen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää