Kotimaa

United Brotherhoodin toiminta kiellettiin väliaikaisesti, ja nyt jo jengin punamustien värien käyttö saattaa olla laitonta

Esimerkiksi väriyhdistelmän käyttäminen vankilassa tai muuten painostus- tai tehostuskeinona voi olla Poliisihallituksen mukaan kiellettyä jo ilman tunnuksiakin.

Poliisihallituksen mukaan jo pelkkä United Brotherhoodin väriyhdistelmien käyttäminen esimerkiksi vankilassa voi nyt olla kiellettyä toimintaa. Poliisihallitus antoi maanantaina kirjallisen ohjeistuksen siitä, miten jengin väliaikaisen toimintakiellon toteutumista tulee valvoa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi viime viikolla United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Unionin väliaikaiseen toimintakieltoon. Kielto on Suomessa poikkeuksellinen. Myöhemmin oikeus käsittelee sitä, pitääkö jengit lakkauttaa kokonaan.

Poliisihallituksen ohjeistus määrittää puolestaan sitä, miten poliisit toimintakieltoa käytännössä valvovat.

Poliisihallitus listaa käytännön esimerkeiksi kielletystä toiminnasta muun muassa jengitunnusten käyttämisen, jengin kokoontumistilojen käyttämisen ja eri sivustojen ylläpitämisen sosiaalisessa mediassa. Joissain tilanteissa jo pelkkien jengin värien käyttäminen voidaan kuitenkin Poliisihallituksen mukaan tulkita vaikutusvallan ilmaisemisena tai painostuksena.

Poliisihallituksen mukaan asiayhteydestä riippuen punamustan väriyhdistelmän käyttäminen voidaan tulkita laittoman yhdistystoiminnan harjoittamiseksi samoin perustein kuin varsinaisten tunnusten käyttö.

”Esimerkkinä tästä voidaan mainita väriyhdistelmän käyttäminen vankilassa tai vaikka sellaisen rikoksen tekemisen tai sillä uhkaamisen yhteydessä, jossa väriyhdistelmän käyttäminen voidaan tulkita painostus- tai tehostuskeinoksi”, Poliisihallitus linjaa.

”Poliisihallitus katsoo, että United Brotherhoodin ja Bad Unionin tunnuksien tai niiden muunnelmien käyttäminen erityisesti yleisillä paikoilla voidaan katsoa sellaiseksi yhdistysten edustamiseksi tai sen puolesta toimimiseksi, jossa on lähtökohtaisesti syytä epäillä laittoman yhdistystoiminnan harjoittamista. Edellä mainittu koskee myös United Brotherhoodin muodostaneiden – Rogues Gallery (RG), Natural Born Killers (NBK) ja Me olemme rikollisten eliittiä (M.O.R.E) – jengitunnuksia”, Poliisihallitus linjaa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus piti asiantuntijalausuntojen perusteella väliaikaiseen toimintakieltoon riittävällä tavalla näytettynä, että UB:n toiminnassa on tehty suuri määrä rikoksia, pyritty hallitsemaan muuta vankiyhteisöä ja hankkimaan jäsenille hyötyä laittomin keinoin.

”Käräjäoikeus katsoo tässä vaiheessa riittävällä todennäköisyydellä näytetyksi, että kyse ei ole ollut yksittäisistä teoista, vaan jatkuvasta ja järjestelmällisestä toiminnasta, joka ilmentää piittaamattomuutta lain pakottavista säädöksistä”, oikeus perusteli ratkaisuaan.

Myöhemmin oikeus käsittelee sitä, pitäisikö jengi lakkauttaa oikeuden päätöksellä kokonaan. United Brotherhoodin johtajaksi on kanteessa ilmoitettu Tero Holopainen, joka on kirjallisessa vastauksessaan vastustanut lakkauttamista.

Poliisihallitus ja syyttäjä perustelevat kanteessaan lakkauttamisvaatimusta sillä, että United Brotherhood on järjestäytynyt sotilaalliseen tapaan ja sen tarkoituksena on hankkia taloudellista hyötyä rikosten avulla.

Vastauksessa Holopainen kiistää, että United Brotherhoodin tai Bad Unionin tarkoitus olisi tehdä rikoksia tai ne olisi järjestetty sotilaallisesti.

”Kumpikaan lakkautettavaksi vaadituista ei ole osinkaan sotilaallisesti järjestetty. Löydetyt ampuma-aseet liittyvät yksittäisiin rikosasioihin, joista tuomitut ovat kantaneet rikosoikeudellisen vastuun. Kanteessa kuvatuista rikosilmoituksissa nimetyistä henkilöistä valtaosa ei kuulu kumpaankaan lakkautettavaksi vaadittuun [kerhoon].”

Valmisteluistunnossa Holopainen myös kiisti, että olisi itse United Brotherhoodin jäsen.

Holopainen on itse ollut viimeiset kuukaudet tutkintavankeudessa rikosepäilyjen takia. Viime viikon maanantaina keskusrikospoliisi tiedotti, että se on tutkinnan kanssa loppusuoralla.

Holopaista on epäilty tutkinnassa ainakin neljästä törkeästä huumerikoksesta, törkeästä rahanpesusta ja järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Poliisin tiedotteen mukaan miestä epäillään myös useista törkeistä ampuma-aserikoksista, törkeästä pahoinpitelystä, ryöstöstä, törkeästä petoksesta ja petoksesta.

Poliisi kertoi epäilevänsä Holopaista muun muassa 60 aseen hallussapidosta, joista 55 on poliisin takavarikossa. MTV Uutisille tutkinnanjohtaja kertoi Holopaisen kiistäneen rikokset.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle ja kokonainen kortteli ei ollut saada unta

  3. 3

   Lidl tekemässä täyskäännöstä: Valmistelee omaa etuohjelmaa vastaukseksi S-etukortille ja Plussa-kortille

  4. 4

   Koronavirus on jo levinnyt Pohjois-Koreaan, kertovat lähteet: Epidemia suljetussa valtiossa voisi olla tuhoisa

  5. 5

   Pitäisikö Helsingin paraatipaikalle perustaa huumeiden käyttöhuoneita? Poliitikot pitävät Oodin tapahtumia osana laajempaa ilmiötä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  5. 5

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  6. Näytä lisää