Kotimaa

Presidentti Niinistö: Turun synagogan sotkeminen Auschwitzin muisto­päivän alla on hyvin huolestuttavaa

Maanantaina tuli kuluneeksi 75 vuotta Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleirin vapauttamisesta. ”Ideologiat, jotka vaikuttivat yli 70 vuotta sitten julmuuden takana, elävät edelleen”, sanoo synagogan esimies.

Turun synagogan ulkoseinässä havaittiin tänään aamulla punaisia väritahroja. Synagogan esimies Aharon Tähtinen arvelee, että ne on ammuttu väriaseella yön aikana.

Tähtisen mukaan Turun juutalaiseen seurakuntaan kohdistuva ilkivalta ei nykyisin ole harvinaista, mutta poikkeuksellisen tästä tapauksesta tekee ajankohta.

”Jonkinlainen ilkivalta- tai terrori-isku voi tapahtua joka päivä. Tänään se menee kuitenkin ihon alle vielä vähän enemmän, kun on juuri 27. tammikuuta, juhlapäivä”, Tähtinen sanoo HS:lle.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi tapausta toimittajille Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen muistojuhlassa Puolassa. Niinistö sanoi STT:n mukaan synagogan sotkemisen olevan hyvin huolestuttavaa.

”Todellakin näyttää näin Turussa käyneen – se on hyvin huolestuttavaa. Meillä on oikeuslaitoksessa käsitelty asiaa, ja minunkin on tarkoitus asiasta vielä puhua”, presidentti vastasi kysymykseen siitä, pitäisikö julkisen vallan kitkeä antisemitismin leviämistä tiukemmin.

Presidentin mukaan kyse on laajemmasta rasismista. Niin rasismin kuin antisemitismin kasvu on huolestuttavaa ja ne ovat ilmiöinä hyvin lähellä toisiaan, hän sanoi.

”Jos palataan 1930-luvulle, niin minua askarruttaa valtavasti, miten tavallisista ihmisistä tulee julmia tappajia. Se prosessi, miten ihmismieli voi kääntyä näin, on äärimmäisen tärkeä tunnistaa, koskien myös nykyaikaa”, presidentti sanoi.

Natsi-Saksan Puolaan perustaman Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleirin vapauttamisesta on tänään kulunut 75 vuotta. Natsit tappoivat Auschwitzissa yli miljoona ihmistä toisen maailmansodan aikana. Tapettujen joukkoon kuului muun muassa juutalaisia, poliittisia vankeja, seksuaalivähemmistöjen edustajia, vastarintaliikkeiden jäseniä ja sotavankeja.

HS kertoi Auschwitzin kuolemanleiristä laajassa jutussa sunnuntaina.

Lue juttu: Kuoleman­tehdas

Turun juutalaisella seurakunnalla oli tapahtumaan liittyvä tilaisuus eilen iltapäivällä, jolloin yksityinen turva-alan yritys oli turvaamassa rakennusta.

Yön aikana synagogaan kohdistunut ilkivalta tuo Tähtisen mukaan tämän päivän muistotilaisuuksiin konkretiaa.

”Tässä ei puhuta vain historian julmuuksista. Ideologiat, jotka vaikuttivat yli 70 vuotta sitten julmuuden takana, elävät edelleen. Se on huolestuttavaa.”

Tähtisen mukaan asiasta on ilmoitettu poliisille. Lounais-Suomen poliisilaitoksesta kerrotaan, ettei rikosilmoitusta näkynyt poliisin järjestelmässä vielä maanantaina kahden aikoihin. Sähköisesti tehty rikosilmoitus saattaa näkyä järjestelmässä vasta muutaman päivän jälkeen, poliisilaitokselta kerrotaan.

Turun synagogan kohtaamasta ilkivallasta kertoi ensimmäisenä Åbo Underrättelser.


Suomen juutalaiset seurakunnat ovat kokeneet ilkivaltaa myös muualla Suomessa viime vuosina.

HS kertoi joulukuussa, että esimerkiksi eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mielestä Helsingin juutalaisen seurakunnan sijainti kaupungin ydinkeskustassa lisää väkivallan uhkaa myös sen naapurustossa.

Juutalainen synagoga ja seurakunnan tilat sijaitsevat Helsingin Kampissa. Välittömässä läheisyydessä on esimerkiksi Radisson Blu -hotelli sekä asuinrakennuksia.

Eduskunnan arvion mukaan uhkatilanteiden mahdollisuus on lisääntynyt merkittävästi.

”Uhat eivät ole pienentyneet, vaan monissa maissa lisääntynyt juutalaisvastaisuus vaikuttaa myös suomalaiseen juutalaisyhteisöön”, valiokunta toteaa mietinnössään.

Lue lisää: Synagogaiskun uhka vaarantaa myös naapuruston Helsingin Kampissa: juutalainen seurakunta on saamassa valtiolta pysyvää rahaa turvallisuuden takaamiseen

Helsingin juutalainen seurakunta on kohdannut muun muassa vihamielisiä tarroja. Marraskuussa porttien taakse oli liimattu useita antisemitistisiä tarroja. Tarroissa oli juutalaisten symboli Daavidin tähti ja sen sisään kirjoitettu sana ”Jude”.

Helsingin juutalaisen seurakunnan tulkinta on, että tarrojen liimaaminen samana yönä eri maissa liittyy kristalliyöhön. Natsit hyökkäsivät Saksassa juutalaisia vastaan marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä vuonna 1938. Yön aikana natsit muun muassa rikkoivat kauppojen ikkunoita.

Juutalaisvastaisuus näkyy myös poliisin tietoon tulleessa rikollisuudessa. Vuonna 2018 poliisille tehtiin 21 rikosilmoitusta juutalaisuuteen tai juutalaisiin kohdistuneista epäillyistä viharikoksista. Ilmoituksia tehtiin 11 enemmän kuin vuonna 2017.

Tiedot selviävät Poliisiammattikorkeakoulun Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2018 -raportista.

Juutalaisiin kohdistuneista rikosilmoituksista 15 koski sanallisia loukkauksia, uhkailuja ja häirintää. Neljässä tapauksessa oli kyse omaisuusrikoksista ja kahdessa yksisuuntaisesta pahoinpitelystä.

Juutalaisseurakuntiin kuului vuoden 2018 lopussa 0,02 prosenttia Suomen väestöstä.

Poliisiammattikorkeakoulun raportin mukaan eri uskontoryhmiin ja vakaumuksiin kohdistuneet viharikosilmoitukset vähenivät hieman vuonna 2018 vuoteen 2017 verrattuna. Vuonna 2018 ilmoituksia tehtiin 155, kun vuonna 2017 ilmoituksia tehtiin 235 kappaletta.

Vuoden 2017 lukema on tämän vuosikymmenen korkein. Esimerkiksi vuonna 2012 uskontoryhmiin tai vakaumukseen kohdistuneista rikoksista tehtiin 45 rikosilmoitusta.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  4. 4

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  5. 5

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää