Kotimaa

Koronavirus huolettaa matkustajia, mutta matkatoimistot eivät ole toistaiseksi peruneet Kiinan-matkojaan – ”Jos tilanne pahenee, me peruutellaan ryhmiä heti”

Ryhmämatkan Kiinaan varanneilta tulee huolestuneita kyselyitä.

Suomalaiset matkatoimistot seuraavat tarkkaan koronaviruksen etenemistä ja ovat valmiina perumaan keväälle aiottuja Kiinan-matkoja, jos tarve vaatii.

Uutistoimisto Reuters kertoi maanantaina useiden eurooppalaisten matkatoimistojen peruneen Kiinan-matkojaan. Suomessa Finnair antoi asiakkailleen oikeuden perua tai siirtää Kiinan-lentonsa.

Sekä Olympia-matkojen että Lomalinjan ensimmäiset lähdöt Kiinaan ovat vasta huhtikuussa, joten matkatoimistoissa toivotaan tautitilanteen siihen mennessä rauhoittuvan.

Asiakkailta on tullut viime päivinä yhteydenottoja, joissa on kysytty esimerkiksi jo varatun matkan toteutumisesta.

”Ihmiset ovat odottavalla kannalla ja seuraavat tilannetta, samoin kuin mekin matkatoimistossa. Jos tilanne pahenee, me tietysti peruutellaan ryhmiä heti”, sanoo Lomalinjan tuotantopäällikkö Laura Grönmark-Simula.

”Mitään päätöksiä ei ole tehty”, Grönmark-Simula korostaa.

Suomessa ulkoministeriö on ohjeistanut, että matkustamista Wuhanin kaupunkiin sekä muualle Hubein maakuntaan Kiinassa tulee välttää.

Lue lisää: EU-maat pohtivat yhteisiä evakuointeja korona­virus­alueelta – Suomi ja suomalaisyritykset kehottavat pysymään poissa Wuhanista

Kiinassa viranomaiset ovat sulkeneet tärkeimpiä nähtävyyksiä, peruneet tapahtumia ja asettaneet matkustusrajoituksia sekä maan sisäiselle että maasta ulos suuntautuvalle ryhmäliikenteelle.

Matkatoimistot Suomessa ovat tyytyväisiä Kiinan viranomaisten toimintaan.

Olympia-matkatoimiston toimitusjohtaja Matti Palermaa toivoo, että Kiina saa järeillä keinoillaan viruksen nopeasti hallintaan.

”Kiina sai 2000-luvun alussa satikutia sars-epidemian peittelystä. Nyt sosiaalinen media, jonka käyttäjinä kiinalaiset ovat aktiivisia, pakottaa osaltaan avoimuuteen. Tilanteen vakavuus on selvillä, ja se hillitsee viruksen leviämistä”, sanoo Palermaa.

Olympia-matkat on tehnyt säännöllisiä matkoja Kiinaan vuodesta 1974. Sadat suomalaiset matkustavat yhä Kiinan kiertomatkoille joka vuosi kevät- ja syysaikaan, jolloin ilmasto on parhaimmillaan.

Matkat kohdistuvat pääsääntöisesti Pekingin ja Shanghain alueille, ja tänäkin vuonna iso osa matkoista on jo varattu.

”Aina kun puhutaan terveydestä, ihmiset ovat tarkkaavaisia. Uskon että viikon, kahden sisällä olemme viisaampia, mitä tilanne käytännössä tarkoittaa ja miten Kiinassa saadaan tilanne kuriin”, sanoo Palermaa.

Sars-epidemian aikaan vuonna 2003 Olympia-matkat joutui perumaan useita Kiinan-lähtöjään.

”Finnair peruutti lentojaan ja useat matkanjärjestäjät matkojaan. Sinne ei ollut turvallista lähettää, eivätkä ihmiset halunneet lähteä. Noin 3–4 kuukauden kuluttua eli aika nopeasti matkailu palautui sen jälkeen entiselleen”, Palermaa kuvaa.

Virusuhat vaikuttavat Palermaan mukaan voimakkaasti matkailuun, ja siksi oikean tiedon jakaminen on tärkeässä roolissa.

”Olen tyytyväinen Kiinan avoimuuteen ja nopeuteen tällä kertaa”, hän toteaa.

Lomalinjalla on isoja ryhmiä lähdössä Kiinaan huhtikuusta alusta alkaen. Vuosittain ryhmiä lähtee 10–15 ja yleensä kohteena on kolmio Peking-Xian-Shanghai.

”Tällä hetkellä nähtävyydet on näissä kaupungeissa suljettu. Kiina ottaa tilanteen vakavasti, mikä on hyvä asia. Toimenpiteet tähtäävät siihen, että tilanne on mahdollisimman nopeasti ohi”, sanoo Grönmark-Simula.

Muiden Aasiaan suuntautuvien matkojen osalta koronavirukseen liittyviä kyselyitä ei ole juurikaan tullut. Suomalaiset matkustavat talvilomakaudella paljon esimerkiksi Thaimaahan.

”Matkustajat varmasti tarkkailevat tilannetta ja me toki tiedotamme heti, jos jokin määräys muuttuu. Ainakaan tällä hetkellä ei näy Thaimaan osalta viitteitä siitä”, sanoo TUI Finlandin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump: Koronavirus on demokraattien uusi huijaus

  2. 2

   Perus­suomalaisten nuoriso­järjestö kaatoi emo­puolueen vaatiman sääntö­uudistuksen, puolue katkaisee siteensä PS-nuoriin ja perustaa uuden nuoriso­järjestön

  3. 3

   Marita Salmikiven kirppari­löytö paljastui Helene Schjerfbeckin nuoruuden­työksi – muutaman kympin maksaneen teoksen hinta noussee liian korkeaksi suomalais­museoille

   Tilaajille
  4. 4

   Erdoğan vaati Venäjää vetäytymään syrjään Syyriassa Turkin joukkojen tieltä

  5. 5

   Koronavirus on voinut levitä Italiassa jo viikkoja ennen ensimmäisten tartuntojen havaitsemista, sanovat asiantuntijat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ex-poikaystäväni nykyinen tyttöystävä on Lady Gaga”, yhdysvaltalaisnainen kirjoitti New York Timesiin erikoisesta tilanteestaan

  2. 2

   Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoito­piirissä todettu toinen koronavirus­tartunta

  3. 3

   Kun Lepakkomies astuu ovesta ja haluaa piikittää heroiinia, Jani Keto auttaa löytämään suonen – Tältä näyttää tanskalaisessa huumeiden­käyttö­huoneessa, jossa suomalainen Keto työskentelee

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

  5. 5

   Britti Aaron Barris ihmetteli, miksi suomalaiset kaivavat pulloja roskakoreista – Nyt hän esittelee keksinnön, joka voi mullistaa pullojen kierrätyksen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  6. Näytä lisää