Kotimaa

Tutkimus: Suomessa sekä yhteiskunta että asiakkaat maksavat lääkkeistä enemmän kuin muut Pohjoismaat

Potilaiden keskimääräiset vuotuiset omavastuut olivat Suomessa selvästi kalliimpia.

Suomessa sekä yhteiskunta että potilas maksavat lääkkeistä enemmän kuin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Tulos selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Kelan sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) tutkimuksesta.

Tutkimuksessa arvioitiin Ruotsin, Norjan ja Tanskan taksajärjestelmien vaikutuksia sairausvakuutuksesta korvattavien lääkkeiden kustannuksiin yhteiskunnan, potilaan ja apteekin näkökulmista.

Tutkimuksessa hinnoittelua on verrattu niin sanotun taksajärjestelmän näkökulmasta. Taksajärjestelmällä tarkoitetaan menettelyä, jolla lääkkeen tukkuhinnasta lasketaan sen vähittäismyyntihinta eli hinta, jolla apteekki myy sen asiakkaalle.

Tukkuhinta on puolestaan hinta, jolla tukkuliike myy valmisteen apteekille. Tukkuhinta on Suomessa säädelty niillä valmisteilla, jotka ovat korvattavia.

Tutkimuksen simuloinneissa lääkkeiden vähittäismyyntihinnat laskettiin uudelleen käyttäen kussakin maassa käytössä olevaa taksajärjestelmää ja reseptilääkkeiden arvonlisäveroa.

Simuloinnit osoittivat, että korvattujen lääkeostojen vähittäismyyntihintaiset kustannukset olisivat Ruotsin, Norjan ja Tanskan taksajärjestelmissä 68–392 miljoonaa euroa pienemmät kuin Suomen taksajärjestelmässä.

Kun simuloinnissa käytetään kunkin maan taksajärjestelmää mutta Suomen 10 prosentin arvonlisäveroa, ovat simuloidut kokonaiskustannukset 222–323 miljoonaa euroa pienemmät kuin Suomen taksajärjestelmän mukaiset kustannukset.

Myös potilaiden vuotuiset omavastuut jäävät Suomen omavastuita pienemmiksi muiden maiden taksajärjestelmää käytettäessä.

Potilaiden keskimääräiset vuotuiset omavastuut pienenisivät simulointien mukaan 164 eurosta aina 140 euroon.

”Simulointitulosten perusteella muiden maiden taksajärjestelmät näyttävät edullisemmilta tavoilta järjestää lääkejakelu ja valtaosa lääkkeen käyttäjistä hyötyisi, jos simuloidut järjestelmät vietäisiin käytäntöön”, kirjoitetaan tutkimuksen johtopäätöksissä.

Tilanne ei ole kuitenkaan aivan yksiselitteinen. Tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että joillain lääkkeenkäyttäjäryhmillä kustannukset olivat verrokkimaissa kalliimpia kuin Suomen nykyjärjestelmässä.

”Esimerkiksi toimitusmaksun määräytyminen pakkaus- tai toimituseräkohtaisesti vaikuttaa lääkkeiden käyttäjien kustannuksiin ja kannustaa hakemaan tietyn kokoisia lääkepakkauksia”, tutkimus summaa.

Suomen nykyjärjestelmässä apteekkien avohoidon palveluista saama korvaus perustuu lääkkeen tukkuhintaan. Lääketaksa on nykyisin regressiivinen. Se tarkoittaa, että apteekin saama kate pienenee suhteellisesti lääkkeen hinnan kasvaessa.

”Absoluuttinen kate on kuitenkin sitä suurempi, mitä kalliimmasta lääkkeestä on kyse, joten käytännössä järjestelmä kannustaa myymään kalliimpia lääkkeitä. Apteekkien velvoitetta tarjota aina halvempaa valmistetta, mikäli sellainen on olemassa, ei systemaattisesti valvota”, tutkimuksessa kirjoitetaan.

Vuonna 2018 lääkkeiden kokonaismyynti oli Suomessa noin 3,3 miljardia euroa. Siitä noin 2,2 miljardia syntyi avohoidon resepti- ja itsehoitolääkkeiden myynnistä. Maksajina ovat yhteiskunta sairausvakuutusjärjestelmän kautta sekä lääkkeiden käyttäjät itse.

”Vuonna 2018 yksityisten apteekkien liikevaihto oli 2 403 miljoonaa euroa, ja siitä 93 prosenttia oli lääkemyyntiä. Samana vuonna apteekkien liiketoiminta oli keskimäärin erittäin kannattavaa, ja vain kaksi prosenttia apteekeista oli tappiollisia”, tutkimuksessa kirjoitetaan.

Simulaatio tehtiin osana sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemaa esiselvitystä lääkehuollon kokonaiskustannuksista ja apteekkitaloudesta.

Selvityksen johtopäätösten mukaan Suomessa pitäisi arvioida, voisiko apteekkien saama korvaus perustua esimerkiksi apteekin neuvontapalveluihin, lääkkeen halvempaan hintaan tai vaihtokelpoisuuteen.

”Hinnan edullisuuteen perustuva taksa kannustaisi apteekkeja toimittamaan ja pitämään varastossa halvempia lääkkeitä.”

Tutkimuksen mukaan myös lääketaksajärjestelmää pitäisi arvioida perusteellisesti uudelleen.

”Lääketaksan muutoksilla voidaan vaikuttaa lääkkeiden hintoihin nopeastikin. Tehtyjä muutoksia tulisi arvioida säännöllisesti.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perus­suomalaisten nuoriso­järjestö kaatoi emo­puolueen vaatiman sääntö­uudistuksen, puolue katkaisee siteensä PS-nuoriin ja perustaa uuden nuoriso­järjestön

  2. 2

   Trump: Koronavirus on demokraattien uusi huijaus

  3. 3

   Koronavirus on voinut levitä Italiassa jo viikkoja ennen ensimmäisten tartuntojen havaitsemista, sanovat asiantuntijat

  4. 4

   Marita Salmikiven kirppari­löytö paljastui Helene Schjerfbeckin nuoruuden­työksi – muutaman kympin maksaneen teoksen hinta noussee liian korkeaksi suomalais­museoille

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Lepakkomies astuu ovesta ja haluaa piikittää heroiinia, Jani Keto auttaa löytämään suonen – Tältä näyttää tanskalaisessa huumeiden­käyttö­huoneessa, jossa suomalainen Keto työskentelee

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

  2. 2

   ”Ex-poikaystäväni nykyinen tyttöystävä on Lady Gaga”, yhdysvaltalaisnainen kirjoitti New York Timesiin erikoisesta tilanteestaan

  3. 3

   Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoito­piirissä todettu toinen koronavirus­tartunta

  4. 4

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  5. 5

   Britti Aaron Barris ihmetteli, miksi suomalaiset kaivavat pulloja roskakoreista – Nyt hän esittelee keksinnön, joka voi mullistaa pullojen kierrätyksen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  6. Näytä lisää