Kotimaa

Raportti: Toimeentulotukea saavilla nuorilla paljon mielenterveysongelmia

Lasten ja nuorten mielenterveyteen kannattaa investoida, koska se ehkäisee myöhempää toimeentulotuen saantia, arvioi THL:n tutkimuspäällikkö.

Nuorilla toimeentulotukiasiakkailla on muihin saman ikäisiin verrattuna erityisen paljon mielenterveys- ja päihdeongelmia.

Esimerkiksi toimeentulotukea saavilla 18–34-vuotiailla miehillä on psykiatrinen diagnoosi kuusi kertaa yleisemmin kuin muilla samanikäisillä.

Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta raportista, jossa analysoitiin Helsingin, Espoon ja Vantaan asukkaiden rekisteritietoja vuosilta 2005–2016.

Mitä kauemmin nuori aikuinen oli saanut toimeentulotukea, sitä useammin hän oli käyttänyt erikoissairaanhoidon palveluita, ostanut reseptilääkkeitä ja kärsinyt mielenterveyden ongelmista.

”Kiinnostavaa oli, että yhteys löytyi myös lyhytaikaisesti toimeentulotukea saaneiden ryhmästä. Pitkäaikaisesti toimeentulotukea käyttäneillä mielenterveysongelmat korostuivat vielä enemmän”, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo.

Niistä nuorista aikuisista, jotka eivät saaneet toimeentulotukea, vain alle kolmella prosentilla oli psykiatrinen diagnoosi. Yli kymmenen kuukauden ajan vuodessa toimeentulotukea saaneista nuorista taas 18 prosentilla eli lähes joka viidennellä oli psykiatrinen diagnoosi.

Pääkaupunkiseudulla noin joka kymmenes 18–34-vuotias sai tutkimusjaksolla toimeentulotukea vuoden aikana. Heistä noin kolmannes sai tukea yli kymmenen kuukautta vuoden aikana.

Pitkäkestoinen tuen saanti on lisääntynyt 2000-luvun aikana.

Hallitusohjelmassa on tarkoitus uudistaa toimeentulotukea ja pohtia tekijöitä, jotka johtavat pidempiaikaiseen toimeentulotuen saantiin.

”Tärkeänä taustasyynä ovat isojen kaupunkien korkeat asumiskustannukset. Terveysongelmat ovat yksi syy, ja me tarkastelimme raportissamme niitä”, Vaalavuo kuvaa.

Toimeentulotukea saavien joukossa on paljon niitä, joilla ei ole vakavia terveysongelmia.

”Meidän analyysimme perusteella voidaan kuitenkin sanoa, että panostamalla mielenterveyteen varhaisessa vaiheessa, voidaan ehkäistä myöhempää toimeentulotuen saantia”, sanoo Vaalavuo.

Mielenterveysongelmilla voi Vaalavuon mukaan olla kauaskantoisia vaikutuksia nuoren myöhempään taloudelliseen ja sosiaaliseen asemaan.

Jos nuorella oli mielenterveysdiagnoosi hänen nostaessaan tukea ensimmäisen kerran, hän todennäköisesti sai tukea pidempään.

THL:n raportti löytää ilmiöstä myös ylisukupolvisuutta. Sekä toimeentulotuki että mielenterveysongelmat ovat yleisempiä pienituloisista perheistä tulevilla nuorilla aikuisilla.

”Voi olla, että mielenterveysongelmat ovat mekanismi siinä, miten pienituloisuus periytyy sukupolvelta toiselle”, Vaalavuo kuvaa.

”Toisaalta mielenterveysongelmat olivat yhteydessä toimeentulotuen lisääntyneeseen käyttöön perhetaustaan katsomatta”, Vaalavuo lisää.

Jos mielenterveysongelma diagnosoitiin jo 16–17-vuotiaana, se johti todennäköisemmin heikkoon koulutukseen ja syrjäytymiseen työmarkkinoilta kuin jos ongelma diagnosoitiin myöhemmin.

”Jos ongelma puhkeaa vasta aikuisena, niin henkilö on ainakin saattanut saada lukion tai ammattikoulun koulutuksen päätökseen, mikä voi auttaa työmarkkinoilla”, muistuttaa Vaalavuo.

THL:n raportin tärkeä viesti on, että lapsiin ja nuoriin kannattaa investoida, koska näin voidaan myös katkaista huono-osaisuuden periytymistä.

”Tärkeintä on, että koulut löytävät keinoja tukea oppilaita, joilla on mielenterveysongelmia”, Vaalavuo toteaa.

Nykyisen hallituksen yksi keskeinen tavoite on pyrkiä toimeentulotuen pitkäaikaisen tarpeen vähentämiseen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 18–34-vuotiaiden toimeentulotukiasiakkaiden terveys- ja kuntoutuspalveluiden sekä lääkkeiden käyttöä yhtenä tekijänä, joka selittää toimeentulotukeen turvautumista. Useiden rekistereiden aineistoja ei ole aiemmin yhdistetty näin laajasti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää