Kotimaa

Pakkaset ja lumisade antoivat toivoa saimaan­norpan pesinnälle, apukinosten teko onnistunee lähes koko Saimaalla

Saimaannorpat synnyttävät kuuttinsa helmikuun loppupuolella ja maaliskuun alussa.

Viikonvaihteen pakkaset ja lumisade tulivat tarpeeseen Itä-Suomessa. Ne loivat toivoa uhanalaisen saimaannorpan helmikuussa alkavaan pesintään.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa, kuutin, helmi-maaliskuun taitteessa jään päälle lumikinokseen kaivamaansa pesään. Tähän saakka leutona edennyt talvi on vaarantanut norpan pesinnän, sillä lunta on ollut vähän – jos lainkaan – ja kinoksista puhumattakaan.

Useana vuonna Metsähallituksen koulutetut vapaaehtoiset ovat kolanneet Saimaalle apukinoksia varmistaakseen norpan pesintäolosuhteet. Toistaiseksi jäät ovat olleet liian heikkoja apukinosten tekoon.

Viime viikon loppupuolella sää kuitenkin kylmeni Itä-Suomessa. Se oli hyvä uutinen norppanaaraille.

”Nyt näyttäisi siltä, että lähes koko Saimaalla, ihan eteläisintä Saimaata lukuun ottamatta, pystyttäisiin tekemään apukinoksia”, sanoo Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Vapaaehtoisilla on Ely-keskusten lupa tehdä apukinoksia 15. päivä helmikuuta asti. Sen jälkeen alkaa pesintärauha: kuutit syntyvät helmikuun loppupuolella ja maaliskuun alkupuolella.

Sääennusteet lupaavat tälle viikolle lisää lumisateita. Jos lumi sataa kovan tuulen kanssa, rannoille ja luodoille saattaa syntyä norpan tarvitsemia kinoksiakin.

”Sekin on mahdollista, että luonto hoitaa jäälle vielä luonnonkinoksetkin. Kaikki on mahdollista: se, että luonto hoitaa asian tai että joka puolella Saimaata ei pystytä edes apukinoksia kolaamaan, koska jäät ovat niin heikot”, Koskela sanoo.

Alueelliset erot Saimaalla ovat suuria. Koskelan mukaan suunnilleen Puumalan pohjoispuolelle sijoittuvalla Saimaalla jäät ovat vahvistuneet ja lunta on tullut niin, että apukinoksia voidaan kohta alkaa kolata.

Sen sijaan Saimaan eteläosien suuret selät olivat ainakin maanantaina yhä sulia.

Jos täysimittaisten apukinosten teko ei siellä onnistu, norpille tarjotaan pienempiä kinoksia, jotka peitetään esimerkiksi kuusen latvuksilla. Järeämpiäkin rakennelmia voidaan kehitellä.

Itä-Suomen yliopistossa on kehitelty usean vuoden ajan erilaisia vaihtoehtoja norppien keinopesiksi.

Yhdenlainen keinopesä on luonnonmateriaalista kuten järviruo’osta tehty kuhilasmainen rakennelma, johon on koottu myös sen verran lunta kuin sitä on saatavilla. Itä-Suomen yliopistossa on rakennettu myös erilaisia kelluvia, iglumaisia keinopesiä.

Lumipesä suojaa kuuttia kovalta pakkaselta ja nisäkäspedoilta, joista kettu on kuuteille suurin uhka.

Se tiedetään jo, että apukinokset norppa hyväksyy pesäpaikoiksi. Niihin on syntynyt kuutteja useina vuosina.

Norppa saattaa hyväksyä myös keinopesät. Itä-Suomen yliopiston norppatutkimuksen vastuullisen johtajan Mervi Kunnasrannan mukaan tähän mennessä keinopesiin on syntynyt kaksi kuuttia: yksi kelluvaan igluun ja toinen ruokopesärakennelmaan.

Kunnasrannan mukaan keinopesien kehitystyö on vielä kesken, joten keinopesät eivät pelasta norpan pesintää tänä keväänä. Tämä talvena norppien pelastus ovat apukinokset, jos niitä päästään kolaamaan.

”Mutta tulevaisuudessa, kun ilmastoennusteet näyttävät siltä, että tämmöisiä talvia tulee enemmän ja enemmän, pitää löytää muitakin ratkaisuja”, Kunnasranta sanoo.

”Keinopesät ovat tulevaisuutta varten, ja apukinokset ovat tätä päivää.”

Norppatutkijat toivovatkin nyt lumisateita, ja mielellään kovan tuulen kanssa, jotta lumi kinostuisi norpalle sopiviksi pesäkinoksiksi.

Tänäkin vuonna Saimaalla odotetaan syntyvän noin 80 kuuttia. Tällä hetkellä saimaannorppia arvioidaan olevan reilu 400 yksilöä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bellingcat: Puhelu­tiedot paljastivat Berliinin puisto­murhaajan kytkökset Venäjän turvallisuus­palvelu FSB:hen

  2. 2

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Suomi sai uuden Michelin-ravintolan: Inarille yksi tähti

  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

  5. 5

   Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää