Kotimaa

Tartunta varmistui koronavirukseksi Suomessa – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

Tartunta todettiin 32-vuotiaalla kiinalaisnaisella, jonka oireet alkoivat Saariselällä sunnuntaina. Hänet kuljetettiin ambulanssilla Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle.

rac
Suomessa on todettu ensimmäinen koronavirustapaus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronavirusepäilyksestä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä saatiin vahvistus laboratoriotutkimuksissa keskiviikkona.

HS kokosi yhteen, mitä tapauksesta tiedetään nyt.


Sairastunut on eristyksissä

Tartunnan saanut on 32-vuotias kiinalainen nainen, joka saapui Suomeen 23. tammikuuta. Saariselälle majoittuneen naisen hengitystieinfektio-oireet ja kuume alkoivat sunnuntain.

Hänet kuljetettiin Saariselältä ambulanssilla Lapin keskussairaalaan, jonne hän saapui tiistai-iltana.

”Hän on tilannut ensihoidon, kun hänellä on ollut erittäin korkea kuume, 39 astetta ja nämä hengitystieoireet. Siellä on tehty riskiarvio ja todettu, että parempi viedä suoraan keskussairaalaan”, Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas kertoo.

Nainen asetettiin eristykseen, koska hän oli lähtenyt viisi päivää sitten matkaan Kiinan Wuhanista, josta maailmalla leviävä koronavirus on lähtenyt liikkeelle.

Ryhdyttiinkö eristäviin toimenpiteisiin heti, kun ensihoito oli saapunut naisen luokse?

”Kyllä näin on tehty. Siinä on ihan pieni, muutaman minuutin aika, jona on arvioitu, että tämä vaatii suojautumista. Muutaman minuutin arviointiaikana on siis toimittu normaalityöasussa”, Broas sanoo.

Naisen liikkeistä Suomessa voi lukea lisää tästä jutusta.


Altistuneita voi olla useita

Tartunnalle mahdollisesti altistuneita on arviolta 24, kerrottiin Lapin sairaanhoitopiiristä torstaina. Lapin sairaanhoitopiiri seuraa altistuneiden terveydentilaa 14 vuorokauden ajan. Kaikkia mahdollisesti altistuneita ei ollut tosin vielä torstaina aamupäivällä tavoitettu.

Jotta henkilö katsotaan virukselle altistuneeksi, hänen on pitänyt olla tartuttajan kanssa samassa tilassa vähintään 15 minuuttia korkeintaan vuorokausi ennen tämän oireiden alkamista. Nainen oli alkanut oirehtia sunnuntaina.

Sairastunut nainen matkusti Helsingistä Ivaloon, mutta Broasin mukaan Helsinki-Vantaan lentoasema ei kuulu altistusalueeseen.

”Altistukseen täytyy olla riittävän pitkä aika. Vähintään 15 minuuttia pitää olla tartunnan saaneen kanssa samassa tilassa”, Broas sanoo.

Nainen on ollut matkalla kahden perheenjäsenen kanssa. Broas ei osannut vielä keskiviikkona illalla sanoa varmaksi, ehtikö perhe poistua lentokentältä ja liikkua Helsingissä.


THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että hengitystieinfektiot voivat tarttua jo ennen tartuttajan oireiden puhkeamista. Tartuttamisaika on yleensä noin vuorokausi oireiden ilmaantumisesta.

”Alustavien tietojen mukaan Kiinan virus ei ole erityisen tarttuva. Emme vielä tiedä, tarttuuko se oireettomasta ihmisestä ollenkaan”, Puumalainen sanoi.

Lapin keskussairaalan infektiotautien torjuntayksikkö on kartoittanut potilaan kertoman ja hänen päiväohjelmansa perusteella altistuneita ja yrittää ottaa heihin yhteyttä. Yksikkö on selvittänyt eristetyn potilaan reittiä ja koonnut listaa niistä ihmisistä, jotka ovat mahdollisesti olleet hänen kanssaan kontaktissa. Osa mahdollisesti altisuneista on jo tavoitettu, Broas kertoo.

”Meillä on ollut suoraa kontaktointia [mahdollisesti altistuneisiin] ja olemme tiedottaneet, että teemme tällaista kartoitusta. Siinä vaiheessa emme vielä tienneet diagnoosia eli se oli enemmän yleisluontoista.”


Leviämisen riski Suomessa pieni

Tieto viruksen leviämisestä myös Suomeen ei tullut terveysviranomaisille kuitenkaan täytenä yllätyksenä.

”Oli odotettavissa, että matkailijoiden mukanaan tuomia tautitapauksia voi tulla ilmi myös Suomessa. Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua”, sanoo johtaja Mika Salminen THL:n keskiviikkoillan tiedotteessa.

Lapin Ivalossa havaittiin jo viime viikon lopulla kaksi epäiltyä tautitapausta, jotka eivät kuitenkaan osoittautuneet koronavirukseksi.

Koronaviruksen oireet ovat samantyyppisiä kuin influenssassa ja eri flunssissa. Nainen täytti kuitenkin kolme kriteeriä varotoimenpiteille, eli hän on tulossa Wuhanista, hänellä on hengitystieinfektio-oireita sekä kuumetta.

”Ensimmäisenä riskinarvioijana toteaisin sen, että suurimmassa osassa näissä joita on Kiinan ulkopuolella todettu, ne eivät ole johtaneet laajaan tartuntojen määrään näissä maissa”, Salminen sanoi.

”Vaikka Kiinassa on vähän päälle 6 000 varmennettua tapausta toistaiseksi todettu, pitää muistaa, että suhteutettuna Kiinan väestömäärään tämä on kohtuullisen pieni määrä.”

”Tämä yksittäinen tapaus – tai vaikka niitä tulisi muutama lisää – ei muuta oikeastaan huolenpitoa. Ei ole täysin odottamatonta, että tällainen tapaus Suomessa todetaan. Suomalaiset voivat suojautua sillä, että huolehtivat käsihygieniastaan. Huolehtivat siitä, että hengityshygienia on kohdallaan. Muuten voidaan elää ihan tavallista elämää”, Salminen sanoi.

”Suomessa on varauduttu mahdollisiin tapauksiin. Terveydenhuollolla ja laboratorioilla on toimintamallit olemassa. Sairaaloissa on valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa”, Salminen kertoo.

Salmisen mukaan Kiinan ulkopuolella tavatut koronavirustartunnat ovat vain harvoin johtaneet jatkotartuntoihin.

Suomalaisviranomaiset ovat THL:n Salmisen mukaan varautuneet siihen, että koronavirustapauksia saattaa tulla lisää. Hänen mukaansa Suomessa tämänkaltaisten tapausten hoitoon on ylipäänsä olemassa rutiini.

Mikäli nyt on suunnittelemassa lähtöä kiinalaismatkailijoiden suosimaan Lappiin, tulisiko harkita matkan siirtoa tai peruuttamista, jos kuuluu esimerkiksi riskiryhmään?

”Kuten sanottu kyseessä on yksi ainoa tapaus. Meillä ei ole mitään epidemiaa Lapissa. Ei ole mitään syytä, miksi matka pitäisi perua. Lähtisin itsekin mielelläni Lappiin hiihtämään”, Salminen sanoo.”Ihan normaalisti tämä henkilö, jolla on oireet, otetaan hoitoon, eristykseen ja tarkkailuun”, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas.

Tulokkaan mukaan Suomella on hyvä varautuminen tämän tyyppisiin tilanteisiin.


Korona on levinnyt Kiinasta useaan maahan

Suomen tartunta on EU-maiden kymmenes. Saksassa tapauksia on aiemmin vahvistettu neljä. Ranska kertoi viidennestä havaitusta tartunnasta keskiviikkoiltana.

Kiinan mukaan tauti on havaittu noin 6 000 ihmisellä. Koronavirukseen on kuollut noin 130 ihmistä. Jo todettujen tartuntatapausten lisäksi kiinalaisviranomaiset tarkkailevat tuhansia epäiltyjä tapauksia.

Suurin osa koronavirustartunnoista on peräisin Wuhanin kaupungista Kiinasta ja sen ympäristöstä.

Yli 50 miljoonaa ihmistä on jumissa Wuhanissa ja sen ympäristössä, sillä liikenneyhteydet kaupungista muualle Kiinaan ovat poikki viruksen leviämisen estämiseksi. Myös turistimatkoja Kiinasta ulkomaille on vähennetty ja koulujen ja yliopistojen lomakautta on jatkettu.Paras tapa torjua tartunta on pestä kädet

Tavanomaista kausi-influenssaa on Lapissa tällä hetkellä liikkeellä tavanomaista talvea vähemmän.

Markku Broas haluaa rauhoittaa kansalaisia ja sairaalassa olevia, että sairaala on edelleen turvallinen paikka potilaille ja asiakkaille.

Hän muistuttaa, että käsihygienian tärkeydestä, kuten normaalin kausi-influenssan aikana.

Myös THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen painotti tiistaina HS:n haastattelussa käsihygienian ja etenkin käsien huolellisen pesun merkitystä. Sen avulla voi ehkäistä tehokkaasti hengitystievirusten leviämistä esimerkiksi lentokenttien kaltaisilla vilkkailla paikoilla.

”Esimeriksi rinovirukseen tai norovirukseen käsidesi ei tehoa. Sen sijaan influenssaviruksen ja koronaviruksen pintarakenne on sellainen, että käsidesistä on hyötyä”, Ikonen sanoi.

Lue lisää: Lentokentän pahin pöpöpesä on turvatarkastuksen tavarakaukalo – näillä asiantuntijan neuvoilla vältät virustartunnan

Virus ei ole kaikille vaarallinen

Valtaosalla potilaista tauti on ollut lievä. Vakavaan sairastumiseen virus on johtanut noin 17 prosentilla.

Tämäkään ei välttämättä tarkoita, että potilaat olisivat hengenvaarassa. Heillä voi olla esimerkiksi hengitysvaikeuksia.

Arvio uuden taudin vaarallisuudesta lievenee, jos otetaan huomioon tartunnan todennäköisesti saaneiden lukumäärä eikä vain sairaalahoitoon hakeutuneita, joiden virus on varmistettu kokein.

”On todennäköisesti runsaasti ihmisiä, jotka ovat saaneet infektion ja jääneet vähäoireisiksi. Joidenkin arvioiden mukaan heitä voi olla kymmeniätuhansia. Jos heidät lasketaan mukaan, kuolleisuus vähenee huomattavasti”, sanoo zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Kuolleet ovat enimmäkseen yli 60-vuotiaita, joilla on muitakin sairauksia ja heikentynyt vastustuskyky. Riskiryhmä on siis samanlainen kuin influenssassa.

Oikaisu 29.1. klo 7.26: Koronavirukseen kuolleiden määrä on 132, ei 32 kuten uutisessa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

HS-työryhmä: Kaisa Hakkarainen HS, Elli-Alina Hiilamo HS, Pauliina Grönholm HS, Tuomas Niskakangas HS, Sara Vainio HS, Anne Viljamaa HS
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Työhaalareissa ei pitäisi olla asiaa julkiseen liikenteeseen

  4. 4

   Juha Marin alkoi seurustella unelmiensa naisen kanssa, ja neljän päivän päästä hän kosi – Asiantuntijat kertovat, miksi osa ihmisistä rakastuu salamannopeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Koronavirus voisi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  3. 3

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  4. 4

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää