Kotimaa

Suomalaisia yritetään evakuoida Kiinan Wuhanista EU-lennoilla: helsinkiläis­opiskelijalle näyttäisi olevan paikka, vantaalaisnainen ei ole kuullut suunnitelmasta

Suomalaisopiskelijalle kerrottiin, että häntä odottaa todennäköisesti kahden viikon karanteeni Ranskassa.

Euroopan unionin ensimmäinen koronaviruksen takia tehtävä evakuointilento hakee Kiinan Wuhanista 250 ranskalaista.

Toisen evakuointilennon on tarkoitus lähteä kohti Wuhania myöhemmin tällä viikolla. Tällä lennolla haetaan komission tiedotteen mukaan yli sata EU-kansalaista.

Wuhanissa jumissa oleva helsinkiläisopiskelija Markus Tietäväinen, 33, kertoo, että häneen oltiin keskiviikkona yhteydessä Suomen suurlähetystöstä EU:n evakuointilentoihin liittyen. Tietäväiselle kerrottiin, että hänelle näyttäisi olevan paikka jollakin kotiuttamislennolla, mutta asian varmistavat lentoja hoitavat Ranskan viranomaiset.

”Ainakin nämä pari ensimmäistä lentoa taitavat olla Ranskan koordinoimia. Ihan hirveästi ei tässä vielä mitään konkreettista uutta tietoa ole tarjota, muuta kuin että kotiutuminen on jo hieman varmempaa”, Tietäväinen kertoo Wuhanista, jossa hän on opiskellut kiinan kieltä viime syksystä lähtien.


Tietäväinen ei tiedä vielä, millaisia käytännön toimia ja mahdollisia terveystarkastuksia lennolle pääsy edellyttäisi. Hänelle on kerrottu, että Wuhanista pois lennätettäviä odottaisi todennäköisesti kahden viikon karanteeni Ranskassa.

”Kyllähän tämä mielialaa on nostanut. Ei toki liikaa pidä innostua ennen kuin olen itse koneessa ja kone ilmassa”, Tietäväinen sanoo.

Tietäväinen oli tiistaina itse yhteydessä suurlähetystöön ja kuuli silloin alustavasti, että jokin suunnitelma on tekeillä.Ulkoministeriö ei toistaiseksi kommentoi, onko EU:n toisella evakuointilennolla mukana suomalaisia. Syy tähän on ulkoministeriön mukaan yksityisyyden suojaaminen.

Wuhanissa on alle kymmenen matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista. Ulkoministeriöistä ei myöskään kerrota, ovatko alueella oleskelevat suomalaiset toivoneet, että heidät evakuoidaan.

”Meidän Pekingin suurlähetystömme on tavoitellut heitä kaikkia [matkustusilmoituksen tehneitä]. Lähtökohtaisesti pyrimme auttamaan heitä ja saamaan heitä näille lennoille. Se on sitten henkilön oma päätös, haluaako osallistua vai ei”, sanoo ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön vastuuvirkamies Raimo Pahkasalo.

Mikäli jokin jäsenmaa järjestää evakuointilennon, muiden EU-maiden kansalaisten auttaminen perustuu Pahkasalon mukaan konsulisuojeludirektiiviin. Direktiivin mukaan lennon järjestävä maa voi pyytää suomalaisten paluuta koskevat kustannukset takaisin Suomelta.

”Lähtökohtaisesti jokainen vastaa matkasta aiheutuvista kustannuksista. Henkilöllä voi tietenkin olla vakuutus, joka korvaa sen”, Pahkasalo sanoo.

Ulkoministeriö on vastuussa suomalaisten mahdollisista evakuointilennoista ja niiden järjestelyistä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaavat taas siitä, miten alueelta palanneiden suomalaisten suhteen toimitaan Suomeen tulon jälkeen.

Australia ilmoitti keskiviikkona suunnittelevansa kansalaistensa evakuoimista Hubein maakunnasta. Australia suunnittelee sijoittavansa evakuoidut ihmiset karanteeniin Joulusaarelle 14 päivän ajaksi.

STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokkaan mukaan tämäntyyppinen järjestely ei missään nimessä ole ollut esillä suomalaisten mahdollista evakuoimista koskevissa suunnitelmissa.

”Suomalaisissa sairaaloissa on yllättävänkin paljon tiloja, joissa voidaan ihan normaalisti tämäntyyppisiä tilanteita hoitaa. Ei ole syytä erikoisjärjestelyihin”, Tulokas sanoo.

”Teemme hyvässä yhteistyössä selvittelyä ulkoministeriön kanssa.”

EU:n evakuointilennoille saavat matkustusluvan ainoastaan terveet henkilöt, joilla ei ole hengitystieoireita tai kuumetta. EU:n hätäavun koordinointikeskus on komission tiedotteen mukaan tiiviissä yhteydessä jäsenmaihin evakuointilennoilla saapuvien kotiinpaluun ja mahdollisten karanteenien järjestämisessä.

”Yleisesti voin sanoa, että Suomessa oireettomia henkilöitä, jotka ovat oleskelleet aikaisemmin Wuhanissa, ei erikseen tarkasteta tai määrätä karanteeniin”, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Wuhanissa niin ikään jumissa oleva vantaalainen Chen Hui, 45, ei ollut keskiviikkona kuullut vielä lainkaan EU:n evakuointisuunnitelmista. Hän on wuhanilaistaustainen Suomen kansalainen, kuten ovat myös kaksi hänen sukulaistaan, jotka ovat myös jääneet karanteenissa olevaan Wuhaniin.

Chen sanoi, että hän ottaa heti torstaina yhteyttä Suomen suurlähetystöön kuullakseen lisää asiasta. Hän suhtautui epäillen siihen, että Suomi alkaisi lennättää pientä määrää kansalaisiaan pois, mutta innostui hieman kuullessaan EU-tason suunnitelmista.

Äitinsä luona vieraileva, 20 vuotta Suomessa asunut Chen kertoi, ettei ole käynyt ulkona kuuteen päivään. Häntä pelottaa mennä edes kerrostalon hissiin.

”Vanha koulukaverini on sairaanhoitajana. Hän kertoi, että tilanne on todella vaarallinen. Hän sanoi, että älä mene ulos”, kertoo Chen, jonka aviomies ja kolme lasta ovat Suomessa.

Chenin mukaan hoitajaystävä oli sanonut, että sairaalat ovat täynnä ihmisiä ja hoitajat ja lääkärit ovat lähes tauotta töissä.

”Hän ei saa kertoa ulkopuolisille mitään, mitä sairaalassa tapahtuu”, Chen sanoo.

Chenin mukaan hän istuu päivisin parvekkeella ja katselee kaupunkia, jonka kadut ovat täysin autiot.

”Kaksi naapuria ulkoiluttaa koiriaan. Heidän on pakko käydä ulkona.”

Ajatus poispääsystä herättää Chenissä ristiriitaisia tuntemuksia.

”Minulla on huoli omasta äidistäni, joka ei pääse käymään ulkona.”

Samaan aikaan Chen ajattelee perhettään Suomessa. Vantaalaisessa päiväkodissa avustajana työskentelevän Chenin pitäisi palata töihinsä ensi viikolla, mutta siitä ei tule nyt mitään.

Keskiviikkoiltapäivään mennessä koronavirukseen oli viranomaistilastojen mukaan kuollut 132 henkilöä ja vahvistettuja tartuntoja oli noin 6 000:lla ihmisellä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronavirus on jo levinnyt Pohjois-Koreaan, kertovat lähteet: Epidemia suljetussa valtiossa voisi olla tuhoisa

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Vakuutus ei välttämättä korvaa Tampereella romahtavaa asuintaloa, joka asetettiin tänään asumiskieltoon

  4. 4

   Michelin-opas tunnetaan tähdistä, mutta se palkitsee myös hyvän hinta-laatusuhteen ravintoloita: nämä suomalaisravintolat pääsivät listalle

  5. 5

   Yli vuoden merellä ajelehtinut 77-metrinen aavelaiva huuhtoutui Irlannin rannikolle Dennis-myrskyn jäljiltä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  5. 5

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää