Fitnessmalli Sofia Belórf sai syyttäjän mukaan huumerahoilla ostetun 12 000 euron Rolexin – Janne Tranbergille ja Niko Ranta-aholle syytteet valtavista huumelasteista - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Fitnessmalli Sofia Belórf sai syyttäjän mukaan huumerahoilla ostetun 12 000 euron Rolexin – Janne Tranbergille ja Niko Ranta-aholle syytteet valtavista huumelasteista

Oikeudenkäynti järjestetään turvallisuussyistä käräjäoikeuden turvasalissa. Istunnot jatkuvat pitkälle kevääseen.

Julkaistu: 30.1. 2:00, Päivitetty 3.2. 15:25

Liikemies Niko Ranta-ahon ja entisen Cannonball-jengiläisen Janne ”Nacci” Tranbergin syytetään kontrolloineen Espanjasta huumeliigaa, joka tuotti syyttäjän mukaan Suomeen huomattavan suuren määrän huumausaineita.

Torstaina Helsingin käräjäoikeudessa luettiin syytteet huumeliigan päähaarasta. Samalla tuli julki ensimmäisen kerran kokonaiskuva massiivisesta huumerikosjutusta.

Syyttäjän käsityksen mukaan liigan alemmalta portaalta tehtiin huumeisiin liittyviä toimia nimenomaan Ranta-ahon ja Tranbergin toimeksiannoista. Huumeraha puolestaan liikkui syyttäjän käsityksen mukaan esimerkiksi muovipusseissa muun muassa Ranta-ahon ja Tranbergin lähipiirille, jolta se taas eteni kaksikolle.

Osa rahasta päätyi syyttäjien mukaan muun muassa lähipiirin omistamaan hevostalliin sekä muun muassa Ranta-ahon puolisolle Sofia Belórfille esimerkiksi yli 12000 euron Rolex-kellona. Belórf on tullut tunnetuksi muun muassa fitnessmallina, minkä lisäksi pari julkaisi päivityksiä elämästään Espanjassa ahkerasti Instagramissa.

Syyttäjien mukaan Tranbergin ja Ranta-ahon johtama liiga on salakuljettanut Suomeen muun muassa yli 200 kiloa amfetamiinia ja 15 kiloa kokaiinia, ekstaasitabletteja, lsd-lappuja ja dopingaineita. Oikeus myös asetti muun muassa Ranta-ahon omaisuutta aiemmin vakuustakavarikkoon neljän miljoonan euron arvosta, mikä kertoo jutun mittakaavasta.

Huume- ja dopingjutussa on yli 50 syytettyä elämän eri osa-alueilta. Mukana on esimerkiksi entisiä ja nykyisiä jengiläisiä, yrittäjiä, maajoukkuetasolle yltänyt kilpapurjehtija ja yksi Helsingin poliisin poliisi. Kaikkien syytteitä ei ehditty lukea vielä torstaina.

Sikäli kuin HS on tavoittanut rikoksesta epäiltyjä kommentoimaan asiaa, ovat kaikki kiistäneet syytteet. Vyyhdissä on kuitenkin myös syytettyjä, jotka myöntävät syyllistyneensä rikoksiin.

Torstaina oikeussalissa olivat äänessä ainoastaan syyttäjät, ja syytettyjen vastaukset kuullaan oikeudenkäynnin edetessä.

Ranta-ahon ja Tranbergin lisäksi eri rikoksista syytettyinä ovat muun muassa Sofia Belórf, yksi poliisimies, Helvetin enkelien johtohahmo, entisiä Cannonball-jengiläisiä sekä Sunrise Avenue -yhtyeen laulaja Samu Haber.

Belórfia syytetään kahdesta rahanpesusta ja huumausainerikoksesta. Syyttäjän mukaan hän otti vastaan Ranta-aholta kokaiinia ja luovutti sitä eteenpäin. Syyttäjien mukaan hän käytti itsekin kokaiinia ainakin kahdesti.

Kokaiinin järjesti Turkuun Ranta-aho yhdessä toisen miehen kanssa. Kokaiinia vietiin syytteiden mukaan festivaalialueelle ja jatkopaikkaan. Sitä oli kätketty muun muassa teepusseihin.

Syytteen mukaan Belórf on myös ottanut vastaan 8 000–10 000 euroa rikoksilla hankittuja varoja, kätkenyt ne matkalaukkuun ja vienyt Suomesta Espanjaan. Syytteen mukaan hän on tiennyt, että rahat ovat peräisin hänen avopuolisonsa Niko Ranta-ahon rikoksista.

Moottoripyöräjengi Helvetin enkelien johtajana pidettyä miestä syytetään törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjien mukaan hän osti Ranta-aholta ainakin 210 000 eurolla huumeita, jotka oli kätketty Karkkilaan. Viranomaiset kuitenkin takavarikoivat syyttäjien mukaan huumeet ennen kuin hän sai ne.

Tämän jälkeen Helvetin enkeleiden johtajaksi epäilty mies sai kuitenkin korvaavan kahden kilon kokaiinierän Vihdin kätköstä. Osa siitä takavarikoitiin syyttäjien mukaan myöhemmin Helvetin enkelien kerhotilasta.

Erikoissyyttäjä Heli Vesaaja sanoi ennen istunnon alkua, että kyseessä on Helsingin käräjäoikeuden historian laajin huumausainejuttu huumeiden ja vastaajien määrän perusteella.

”Vaadimme hyvin usealle maksimirangaistuksia”, hän sanoo.

Ranta-aho kiistää kaikki syytteet, hänen puolustuksensa totesi viestimille istuntotauolla. Ranta-aho ei ole puolustuksen mukaan osallistunut huume- ja dopingrikoksiin. Puolustus sanoi, että Ranta-aho ja Tranberg ovat olleet kavereita keskenään.

HS on seurannut aamuyhdeksältä alkanutta istuntoa oikeustalolla hetki hetkeltä. Koko istuntopäivän ajan päivittyvän seurannan oikeussalin tapahtumista löydät oikeudenkäynnin alettua tämän uutisen lopusta.

Oikeudenkäynti järjestetään turvallisuussyistä käräjäoikeuden turvasalissa. Syytteet koskevat törkeiden huume- ja dopingrikosten lisäksi muun muassa törkeää rahanpesua, tapon yritystä ja näitä lievempiä rikoksia.

Rikollisorganisaation epäillään aloittaneen vuonna 2016 dopingrikoksilla ja laajentaneen toimintaansa vuonna 2018 huumeiden ja lääkeaineiden maahantuontiin ja levitykseen.

Jo pelkästään päähaarassa oli pitkälti yli sata syytekohtaa. Oikeudenkäynnin on arvioitu jatkuvan pitkälle kevääseen.

Oikaisu 30.1.2020: Toisin kuin käräjäoikeuden lähettämissä tiedoissa kerrottiin, Belórfia ei epäillä törkeästä huumerikoksesta, vaan huumerikoksesta ja kahdesta rahanpesusta. Muokkaus 3.2.2020 kello 15.25. Uutista on täydennetty tiedolla, että vyyhdissä on myös sellaisia syytettyjä, jotka myöntävät tehneensä rikoksia.

53:lle syytteet Janne Tranbergin ja Niko Ranta-ahon epäillyn huumeliigan massiivisessa rikosjutussa

Poliisi epäilee Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin liigan salakuljettaneen Suomeen 200 kiloa amfetamiinia ja 15 kiloa kokaiinia – Aineita myytiin Silkkitiellä pimeässä verkossa

Syyttäjä vahvistaa: Samu Haberin huumesyyte liittyy vyyhtiin, johon ovat sotkeutuneet myös Helvetin enkeleiden johtaja ja ex-jengipomo Janne Tranberg