Kotimaa

Puoliso laittoi rahat matkalaukkuun, kirjatuottoja tuli bitcoineina ja huumeet täytyi siirtää pois puolison läheltä – Näin epäillyn ison huumeliigan syytetyt vastaavat

Syytettyjen kirjallisten vastausten kautta myös yleisö pääsee ensimmäistä kertaa näkemään, kuinka syytetyt aikovat puolustautua oikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus toimitti pitkän istuntopäivän ehtoopuolella vielä haastehakemukset eli syytekirjelmät ja syytettyjen vastaukset massiivisesta huumevyyhdestä, jonka käsittely alkoi torstaina.

Syytettyjen vastausten kautta myös yleisö pääsee ensimmäistä kertaa näkemään, kuinka syytetyt aikovat puolustautua oikeudessa. Torstaina oikeussalissa äänessä oli ainoastaan syyttäjä.

Esimerkiksi huumeliigan toiseksi johtajaksi epäilty Janne Tranberg perustelee saaneensa syytteet omaelämäkertansa vuoksi. ”Nacci” Tranberg kuului moottoripyöräjengi Cannonballin päällystöön, mutta riitautui ja tuli erotetuksi jengistä.

Tran­bergiin mukaan hänen laitteis­toltaan löytynyt kuva­materiaali ei todista, että hän olisi osallistunut mahdolliseen huumekauppaan. Hänen mukaansa erityisesti omaelämäkerran julkaisun jälkeen erinäiset ihmiset ovat yhä enemmän lähetelleet hänelle kuvia erilaisista asioista.

Tranberg pakoili poliisia pitkään Espanjasta, kunnes jäi kiinni viime vuoden puolella.

”Koska poliisi näki tarpeelliseksi kansainvälisen julkisuuden luomisen osaltani, niin päädyin Suomessa otsikoihin ja tämä lisäsi kirjani kysyntää, mikä oli hyvä asia, mutta lisäksi minulle tuntemattomat ihmiset ottivat minuun yhteyttä erilaisissa asioissaan”, Tranbergin vastauksessa sanotaan.Tranberg perustelee myös hänelle siirrettyjä bitcoin-maksuja sillä, että hän on vastaanottanut maksuja kirjastaan sähköisen kirjakauppansa vuoksi.

Tranbergin laitteilta löytyneitä kuvia huumeista on hänen mukaansa ollut puolestaan saatavilla täysin avoimesti verkossa.

Tranbergin laitteilta on löytynyt kuvia myös rahoista. Tranbergin mukaan pakomatkalla Espanjassa pankissa käyminen ei ollut mahdollista.

”Rahat ovat minun, olen ne nostanut Suomessa pankista omalta tililtäni ennen lähtöäni Espanjaan.”

Toinen pääsyytetty Niko Ranta-aho kiistää lähes täysin sekaantuneensa huumeisiin. Ranta-aho on yrittäjä, jolla on ollut muun muassa kiinteistö- ja ravintolabisneksiä Espanjassa.

Ranta-aho myöntää ainoastaan tuoneensa viisi grammaa kokaiinia festivaalille majoituspaikkaan, jatkaneensa sitä kalkkitableteilla, vieneensä sitä festivaalialueelle ja käyttäneensä ainetta itse.

Niko Ranta-ahon puoliso Sofia Belórf puolestaan kiistää kaksi rahanpesua ja huumausainerikoksen. Hän ei ollut vastauksensa mukaan tietoinen siitä, että hänen matkalaukussaan oli rahaa. Vastauksen mukaan ne oli laittanut sinne puoliso Niko Ranta-aho.


Myös Ranta-aho on sanonut vastauksessaan, että pakkasi rahat laukkuun.

Belórf ei kertomansa mukaan myöskään ollut tietoinen siitä, että hänen Rolexinsa olisi hankittu huumerahalla.

”Esitutkinnassa ei ole myöskään selvitetty kellon ostotapahtumaa, jotta voitaisiin pohdiskella, mistä rahat on saatu”, vastauksessa sanotaan.

Myös kellon arvo on määritelty Belórfin mukaan liian korkeaksi. Syyttäjä arvioi kellon yli 12 000 euron arvoiseksi.

Syyttäjän mukaan Belórf myös tarjoili muille teepussukoita, joissa oli kokaiinia. Belórfin puolustuksen mukaan kyse ei kuitenkaan ollut huumerikoksesta, vaan yrityksestä viedä aineet pois Ranta-ahon saatavilta.

Vastauksesta päätellen puolustus pitää toimintaa enemmänkin yrityksenä estää huumerikoksen tapahtuminen.

”Vallinneissa olosuhteissa ei voida edellyttää, että hän olisi tätä paremmin kyennyt torjumaan meneillään ollutta huumausainerikosta”, Belórfin asianajaja Paul Perovuo on vastannut.

Myös muut pääsyytettyjen lähipiiriin kuuluvat kiistävät, että olisivat ainakaan tahallaan osallistuneet tai avittaneet missään rikollisessa toiminnassa.

Vastauksesta löytyy myös erilaista suhtautumista syyttäjän vaatimuksiin. Esimerkiksi aiemmin Cannonballin johtajistoon aiemmin kuulunut mies myöntää, että piti hallussaan 1,6 kiloa amfetamiinia sekä 350 grammaa kokaiinia. Toisessa syytekohdassa hän myöntää pitäneensä hallussa kilon amfetamiinierää, joka tuli myöhemmin toisen syytetyn haltuun.

Jotkut syytetyistä tyytyivät kirjallisessa vastauksessa puolestaan lakoniseen ilmaisuun. Esimerkiksi Helvetin enkelien pomona pidetyn mies kiisti yhdellä virkkeellä, että olisi ollut ostamassa yli 200 000 eurolla huumeita Ranta-aholta.

”[Helvetin enkelien pomona pidetty mies] kiistää syytteet ja vaatii niiden hylkäämistä kokonaan toteennäyttämättöminä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  3. 3

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää