Kotimaa

Esitutkintamateriaali: Tällainen oli huumeliigan pomoksi syytetyn Janne ”Nacci” Tranbergin elämä – ”Huumepoliisi pyörtyisi jos tietäisi”

Syyttäjä pitää Tranbergia toisena massiivisen huumejutun pääarkkitehdeistä. Tranbergilta takavarikoiduilta puhelimelta ja muistiviholta on löytynyt poikkeuksellisia muistiinpanoja huumekauppiaan arjesta.

”On ylitetty jo ne rajat millä lehdissä on oltu ’suurimpia’ meillä on kaikki tavat käytettävissä lentokoneesta alkaen. Ketään ei ole koskaan tuottanut vuodessa tavaraa niin paljon maahan kuin me.”

Janne Tranberg toimi vuosikausia moottoripyöräjengi Cannonballin johtohahmona, eikä hän koskaan tullut tunnetuksi vaatimattomuudestaan. Tranberg on sittemmin riitautunut Cannonballin kanssa, mutta torstaina häntä alettiin syyttää Helsingin käräjäoikeuden historian suurimmassa huumejutussa.

Syyttäjän mukaan Tranberg ja yrittäjä Niko Ranta-aho ovat masinoineet Suomeen muassa yli 200 kiloa amfetamiinia ja kosolti muita huume- ja dopingaineita. Huumeita kuljetettiin Suomeen muun muassa kukkarekkojen lähetyksiin kätkettyinä.

Perjantaina julki tulivat Tranbergin puhelimelta ja vihosta taltioidut muistiinpanot, joita voi pitää ehkä jutun erikoisimpana todistusaineistona. Esimerkiksi viime toukokuussa Tranbergin puhelimelle on tehty merkintä, joka ylittää syyttäjänkin hahmotelmat.

”Tähän mennessä olin salakuljettanut kovia huumeita jo satoja kiloja, myynyt niitä ja vältellyt poliisia pitkään. Olin myynyt huumeita viimeisen vuoden aikana kahdella miljoonalla eurolla tukissa joka katuhintoina vastasi yli kymmentä miljoonaa.”Tranberg ehti pakoilla poliisia Espanjassa pitkään, mutta tiesi elävänsä jatkuvan kiinnijäämisuhan alla. Myös Tranbergilta takavarikoiduista merkinnöistä näkyy pelko kiinnijäämisestä, mikä saa muistiinpanot näyttämään yhä oudommilta.

Viime toukokuussa puhelimelle oli tehty merkintä, joka näyttää pelolta kiinnijäämisestä.

”Miljoonan huumelasti odottaa myymistä mut avain miehiä on napattu. Poliisi on jäljillä. Jo 500k edestä palanutta tavaraa, vei raha vaan miehet. Tilaan jo uutta lastia pomon kanssa, se ei jarruta.”

Tutkinnanjohtaja Toni Uusikivi sanoi HS:lle joulukuussa, että huumeliigan operaatioturvallisuus on pettänyt pahan kerran. Tranbergin puhelimesta onkin löytynyt kuvia huumeista, huumekätkön koordinaatit, valvontakamerakuvia huumeiden säilyttämiseen ja pakkaamiseen käytetyistä varastoista sekä kuvia tor-verkon huumekuvista.

Tästä kaikesta huolimatta eriskummallisimman materiaalin muodostavat puhelimesta ja muistivihosta taltioidut kertomukset huumekauppiaan stressistä.

”Myimme kaikkia huumeita tukussa kohdemaassa minne kuljetus kulloinkin meni. Jos kuljetukseen on pakattu 2 miljoonalla huumeita tukku hinnaltaan, pystyin unohtamaan kolmessa viikossa palaneen lastin. Sen kolme viikkoa sätin ja haukuin kaikki järjestelyt, tiesin että siellä oli tehty virhe. Perille meni silti 1,5 milliii vaarallisimpia ja kovimpia huumeita, jopa sellaisia mitä ko. maassa ei ollut tavattu kuin joitakin grammoja.”

Tranberg ja Ranta-aho ovat molemmat olleet myös sosiaalisen median julkkiksia, joiden elämää on voinut seurata Instagramista. Yleensä sekä vanhan koulukunnan rikolliset että moottoripyöräjengiläiset ovat pitäneet matalaa profiilia ja vaitonaisuutta hyvänä ohjenuorana, mutta Tranberg toimi myös moottoripyöräjengissä toisin.

Hänestä tuli Suomessa näyteikkuna tyyliin, jossa jengiläiset pukeutuvat rasvabuutsien ja pitkien hiusten sijaan pipoihin, muotivaatteisiin ja tennareihin. Ainakin hänen elämänsä pintakarheutta pystyi seuraamaan sosiaalista mediasta.


Esitutkintaan on päätynyt kuva rahaa tursuavasta muovikassista ja viestittelyä kymmenientuhansien eurojen rahavarannoista. Tranberg on tutkinnan mukaan kuvannut itsensä myös poseeraamassa rahojen kanssa.

Myös toisenlaista kuvausta rahatilanteesta kuitenkin löytyy. Yksi viesti kuvaa sitä, kuinka Ranta-ahon Rolex-kello on joutunut pantiksi rahapulassa.


”Lunastin nikon kellon ku se oli panttina yhest velasta. Sen iskä kävi hakee sen tänää ku olin maksanu”, Tranberg viestitti nimimerkille Janna.

Poliisi taltioi myös Ranta-ahon keskustelua siitä, kuinka on ”ollu kuivaa” ja kellonkin joutui viemään pantiksi. Esitutkinnassa kellon panttaaminen ja äkillinen rahapula on kytketty yli 60 000 euron rahakuljetukseen, jonka poliisi oli onnistunut samaan takavarikkoon.

Miksi valtavasta huumekaupasta epäillyltä Tranbergilta sitten on löytynyt todistusaineistoksi merkintöjä huumekauppiaan stressaavasta elämästä?

Yksi selitys voi olla kirjalliset ambitiot. Tranbergilta löytyneen muistikirjan päällä oli teksti ”Kirja 2, Muistiinpanot, Ei saa hävittää.”

Tranbergilta on jo aiemmin tullut omaelämäkerta, jonka MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen toimitti.

Kustantaja Jouni Tervo CrimeTimesta kertoo HS:lle, että Tranberg ilmeisesti oli tehnyt jotain valmisteluja kirjansa jatko-osalle.

”Olen tietoinen, että hän on kirjoittanut jotain, mutta mitään sopimusta ei ole.”

Ensimmäisellä kirjallaan Tranberg on myös perustellut käräjäoikeudelle kirjallisessa vastauksessaan sen, miksi hän on syytteessä.

Vastauksen mukaan erinäiset ihmiset alkoivat lähetellä Tranbergille kuvia asioistaan sen jälkeen, kun omaelämäkerta tuli julki.

”Koska poliisi näki tarpeelliseksi kansainvälisen julkisuuden luomisen osaltani, niin päädyin Suomessa otsikoihin ja tämä lisäsi kirjani kysyntää, mikä oli hyvä asia, mutta lisäksi minulle tuntemattomat ihmiset ottivat minuun yhteyttä erilaisissa asioissaan.”

Tranberg perustelee myös hänelle siirrettyjä bitcoin-maksuja sillä, että hän on vastaanottanut maksuja kirjastaan sähköisen kirjakauppansa vuoksi.

Tranberg on kuulusteluissa ja vastauksessaan käräjäoikeudelle kiistänyt syytteet täysin. Ranta-aho on myöntänyt ainoastaan hankkineensa omaan käyttöön pienen määrin dopingaineita ja huumeita.

Olivatpa Tranbergilta takavarikoidut poikkeukselliset merkinnät uutta kirja-ainesta tai eivät, löytyy vihon muistiinpanoista mielenkiintoinen virke huumekauppiaan stressaavasta elämästä:

”Huumepoliisi pyörtyisi jos tietäisi, takaan sen.”

Oikaisu 31.1.2020 klo 18:35: Jutussa sanottiin aluksi, että Tranbergin puhelimesta löytyi viime toukokuussa merkintä, joka näyttää pelolta kiinnijäämisestä. Todellisuudessa puhelimeen tehtiin merkintä tuolloin. Kursivoidut kohdat ovat suoria lainauksia esitutkintamateriaalista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  4. 4

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää