Kotimaa

Pantattuja Ferrareita ja isän varoilla elettyä luksus­elämää – poliisi­tutkinta paljasti fitness­malli Sofia Belórfin ja liikemies Niko Ranta-ahon some­loiston kääntöpuolen

Fitnessmalli Sofia Belórf on poliisin kuulusteluissa kertonut puolisonsa huolehtineen pariskunnan elämän rahoittamisesta.

Poliisin esitutkintamateriaali paljastaa lisätietoja Suomen mittakaavassa historiallisen suuren huumevyyhdin keskeisistä toimijoista.

Syyttäjien mukaan liikemies Niko Ranta-aho ja entinen Cannonball-jengiläinen Janne ”Nacci” Tranberg ovat salakuljettaneet johtamansa liigan kautta Suomeen muun muassa yli 200 kiloa amfetamiinia ja kokaiinia sekä ekstaasitabletteja, lsd-lappuja ja dopingaineita.

Lue lisää: Tällainen oli huumeliigan pomoksi syytetyn Janne ”Nacci” Tranbergin elämä

Syytettynä on myös Ranta-ahon puoliso, fitnessmalli Sofia Belórf. Häntä syytetään kahdesta rahanpesusta ja huumausainerikoksesta.

Yksi syytteistä kohdistuu Belórfin hallussa olleeseen yli 12 000 euron arvoiseen Rolex-kelloon. Kertomansa mukaan Belórf ei ollut tietoinen, että kello olisi hankittu huumerahoilla, kuten syyttäjä epäilee.

Poliisille hän on kertonut saaneensa kellon joululahjaksi Ranta-aholta sen jälkeen, kun hänen edellinen Rolexinsa oli varastettu.


Julkisuudessa vuosia esillä ollut Sofia Belórf muutti Espanjaan Ranta-ahon luokse loppuvuodesta 2018. Hän on esitellyt sosiaalisessa mediassa luksuselämää, johon kuului paljon merkkivaatteita, hulppeita asuntoja, autoja sekä matkoja.

Kuulusteluissa hän on kertonut tippuneensa tyhjän päälle muutettuaan Espanjaan, sillä töitä ei ollut. Hänen puolisonsa on huolehtinut asumiskuluista ja hankkinut Belórfille rinnakkaiskortin omalle suomalaisella pankkitililleen. Belórf kertoo myös saaneensa käteistä rahaa käyttöönsä.

Ranta-aho on kertonut poliisille päinvastaista. Hänen mukaansa Belórf on elättänyt itsensä omilla tuloillaan. Kuitenkin Ranta-aho on lyhyen tuttavuuden jälkeen muun muassa suostunut maksamaan Bélorfin toiminimelle kertyneet veromätkyt. Yhteensä Belórf kertoo niiden olleen yli 50 000 euron suuruiset.

Belórf on omien sanojensa mukaan pitänyt puolisoaan keskimääräistä paremmin toimeen tulevana ihmisenä, jolla on useita bisneksiä, ja joka tulee varakkaasta perheestä.

Pariskunta on muun muassa ollut hankkimassa Belórfille omaa erikoisvalmistettuna tilattua autoa.Belórf alkoi kuitenkin epäillä, ettei Ranta-ahon rahatilanne välttämättä ole niin hyvä kuin hän oli ajatellut.

”Luulin tietäväni jonkin verran, että hänellä on isoja bisneksiä ja rahaa käytännössä enemmän kuin keskivertoihmisellä”, Belórf kertoo poliisin kuulusteluissa.

”Mutta nyt tässä esitutkinnan aikana on selvinnyt, että Nikon isä on ollut hyvin paljon rahoittamassa meidän elämää.”

Ranta-aho oli päätynyt lainaamaan liike-elämässä ja kiinteistöalalla pitkään toimineelta isältään merkittäviä summia rahaa ja isä maksoi pariskunnan asumismenoja yli 40 000 eurolla. Belórfille paljastui myös, että todellisuudessa pariskunnan käyttörahat tulevatkin Ranta-ahon isän tililtä, johon Niko Ranta-aholla oli käytössä rinnakkaiskortti.

”Koskaan en ole tiennyt Nikon vuosi- tai kuukausituloja tai pankkitilin saldoa. Joskus mietin että onko tämä outoa kun en tiedä miehen asioita, mutta sitten annoin asian olla.”

Ranta-aho on myös joutunut rahapulan takia esimerkiksi panttaamaan Rolex-merkkisen rannekellonsa. Belórf kertoo lisäksi poliisille, että Ranta-aho on ”saattanut viedä jonkun Ferrarin paperit pantiksi” tarvitessaan lainaa.

Ranta-aholla on oman kertomuksensa mukaan ollut vuoden 2010 jälkeen 15 eri luksusautoa omissa nimissään. Kuulustelujen aikaan hänellä ei ollut enää yhtään autoa. Ranta-aho itse syytti tilanteesta Espanjan korkeaa autoveroa ja kertoi siksi ajavansa autoja leasing-kilvillä.


Belórf ja Ranta-aho otettiin kiinni 16. heinäkuuta. Ranta-aho on ollut tutkintavankeudessa kiinniotosta lähtien, Belórf vapautettiin heinäkuun lopussa.

Tutkintavankeudesta vapauduttuaan Belórf on jatkanut arjestaan raportoimista sosiaalisessa mediassa. Videoiden perusteella pariskunta on edelleen yhdessä, vaikka he eivät ole saaneet tavata toisiaan yli puoleen vuoteen.

Poliisin esitutkintamateriaaleista voi kuitenkin päätellä, että pariskunta ei ole elänyt täysin sopuisaa arkea. Belórf on muun muassa lähettänyt Ranta-aholle vihaisia viestejä siitä, että hän viettää aikaa Janne Tranbergin kanssa pariskunnan kotona.

Erään riidan aikana hän on uhannut lähteä saman tien, mikäli Ranta-aho sekaantuisi huumeiden myyntiin. Belórf on myöntänyt tienneensä puolisonsa huumeiden viihdekäytöstä, mutta ei ollut epäillyt mitään muuta ennen poliisin pidätystä.

Belórfin mukaan Ranta-ahon lähipiiriin on kuulunut ”linnakundeja”, joista hän on nimennyt Tranbergin lisäksi Helvetin enkeleiden johtohahmona pidetyn miehen.

Poliisin esitutkinnan mukaan Ranta-aho on tavannut tämän miehen useita kertoja Helsingin keskustassa keväällä 2019. Ranta-ahon omien sanojen mukaan kyseessä on hänen hyvä ystävänsä, jonka hän on tuntenut vuosia. Myös Belórf on kuulusteluissa kertonut tuntevansa miehen ja olleensa tämän kanssa juhlimassa ja festareilla.

Syytetyt olivat juhlimassa yhdessä viime vuoden heinäkuussa Turun Ruisrockissa. Viikonlopun aikana pariskunnan vuokraamassa asunnossa on syyttäjän mukaan välitetty ja käytetty kokaiinia.

Syyttäjien mukaan Ranta-aho toi tuolloin toisen miehen kanssa kokaiinia Turkuun. Belórfin syytetään ottaneen kokaiinia vastaan Ranta-aholta ja luovuttaneen sitä eteenpäin. Syyttäjien mukaan Belórf käytti itsekin kokaiinia ainakin kahdesti. Ranta-aho ja Belórf kiistävät välittäneensä huumeita.

Belórf kertoo kuulusteluissa majoittuneensa ystävänsä kanssa omassa huoneessaan erillään Ranta-ahosta. Hän kertoo myös suuttuneensa puolisolleen, kun sai kuulla tämän valvoneen koko yön. Belórf kertoo myös ottaneensa Ranta-aholta pois pussin, jossa hän oletti olevan kokaiinia.

Pariskunta oli riidellyt kokaiinin käytöstä festarialueella. Heidän lisäkseen asunnolla on ollut muitakin ihmisiä, muun muassa laulaja Samu Haber, jota syytetään viiden kokaiinigramman hankkimisesta ja käyttämisestä. Haber on myöntänyt pitäneensä hallussaan 0,2 grammaa kokaiinia. Hän kiistää syyllistyneensä huumausainerikokseen, josta häntä syytetään.

Belórf ja Tranberg ovat kuulusteluissa ja vastauksessaan käräjäoikeudelle kiistäneet syytteet täysin. Ranta-aho on myöntänyt hankkineensa omaan käyttöön pienen määrän dopingaineita ja huumeita, mutta kiistänyt muut syytteet.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää