Lämpöennätykset menivät rikki Lapin eteläpuolella tammikuussa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Lämpöennätykset menivät rikki Lapin eteläpuolella tammikuussa

Tammikuun keskilämpötila vastasi monilla alueilla tyypillisiä maalis–huhtikuun vaihteen olosuhteita.

Siuntion Pickala Golgin kentällä pystyi hyvin pelaamaan golfia vielä tammikuussakin. Kuva otettiin 15. tammikuuta. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Julkaistu: 1.2. 11:47, Päivitetty 1.2. 13:11

Lämpöennätykset menivät rikki Lapin eteläpuolella tammikuussa. Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuu oli ennätyksellisen leuto sekä keskilämpötilojen että ylimpien lämpötilojen osalta Oulun korkeudelle asti.

Tammikuu oli ennätysalueilla yleisesti 7–8 astetta tavanomaista leudompi. Vertailujaksona on käytetty vuosien 1981‒2010 keskiarvoa. Noin 60 prosentilla Suomen pinta-alasta päättynyt tammikuu oli mittaushistorian leudoin.

”Tammikuun keskilämpötila vastasi monilla alueilla tyypillisiä maalis–huhtikuun vaihteen olosuhteita”, meteorologi Pauli Jokinen sanoo tiedotteessa.

Myös Lapissa oli lauhempaa kuin tavallisesti, mutta Ilmatieteen laitoksen mukaan tämä ei kuitenkaan ollut poikkeuksellista.

Maan etelä- ja keskiosissa mitattiin useilla paikkakunnilla ennätyksellisiä tammikuisia lämpötiloja. Tammikuun ylin lämpötila 9,2 astetta mitattiin Turussa, Kruunupyyssä ja Jomalassa kuun 21. päivänä.

Kuukauden alin lämpötila oli 38,8 astetta pakkasta, ja se saavutettiin Utsjoella kuun lopulla.

Kaikkien aikojen lämpimin tammikuu koko Suomessa on mitattu vuonna 1925, jolloin lauhaa oli myös Lapissa. Koko maan keskilämpötila ylsi nyt päättyneessä tammikuussa toiselle sijalle. Vertailukelpoisia tilastoja löytyy 1900-luvun alusta alkaen.

Tammikuu oli myös tavanomaista sateisempi. Manner-Suomessa osassa läntisiä ja pohjoisia alueita sademäärät olivat puolitoista- tai kaksinkertaisia tavanomaiseen verrattuna.

Näin suuret sademäärät toistuvat Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai tätä harvemmin.

Kuukauden suurin sademäärä, 88,9 millimetriä, mitattiin Ikaalisissa. Vähiten satoi Lappeenrannassa. Tiedot ovat vielä alustavia.

Lumitilanteen perusteella tammikuussa oli kaksi Suomea. Maan etelä- ja keskiosissa lunta oli poikkeuksellisen vähän, sillä esimerkiksi etelä- ja länsirannikko olivat pääosin lumettomia. Lapissa lunta oli ennätyksellisen paljon. Esimerkiksi Lapin keskiosassa oli tammikuun lopussa paikoin lunta 110 senttimetriä.

Helsingissä oli mittaushistorian lämpimin tammikuu

Seuraa uutisia tästä aiheesta