Kotimaa

Kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi keräsi tarvittavat alle­kirjoitukset vuoro­kaudessa – ”Emme halua vesi­huollosta uutta Carunaa”, sanoo ministeri Leppä

Kyseessä oleva kansalaisaloite on valmisteluun tähtäävä, eli allekirjoittaneet esittävät, että eduskunta ryhtyy valmistelemaan lakia, joka estäisi julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myymisen kaupallisille yksityisille toimijoille. Maa- ja metsätalousministerin mukaan ”Suomen vesivarat eivät ole kaupan”.

Perjantaina perustettu kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi keräsi vaadittavan määrän kannatusilmoituksia ja etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloite rikkoi 50 000 allekirjoituksen rajan lauantaina kello 10.53 eli vain hieman yli vuorokausi sen käynnistämisen jälkeen.

Kansalaisaloite voi sisältää joko lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä.

Nyt kyseessä oleva kansalaisaloite on valmisteluun tähtäävä, eli allekirjoittaneet esittävät, että eduskunta ryhtyy valmistelemaan lakia, joka estäisi julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myymisen kaupallisille yksityisille toimijoille.

Aloitteen allekirjoittajat katsovat, että vesihuoltotoimintojen omistus on pidettävä julkisen sektorin hallussa. Kansalaisaloitteessa katsotaan, että vesihuollon yksityistäminen Suomessa johtaisi kustannusten nousuun ja palvelutason heikentymiseen.

Vastaavalla tavalla tapahtunut luonnollisen monopolin myynnistä aiheutunut kustannusnousu on näkynyt jo nyt Suomessa sähkönsiirtohinnoissa Caruna-kauppojen myötä.

Aloitteen pani alulle kuusi vasemmistoliittolaista aktiivia. Yksi heistä on Joona Mielonen Kotkasta. Mielosen mukaan kysymys vesihuollon yksityistämisestä on ylittänyt puoluerajat.

”Olemme täällä aika fiiliksissä. Emme missään nimessä osanneet odottaa, että se saisi näin nopeasti vastakaikua. Uskoimme kyllä, että se ylittäisi rajan puolen vuoden aikana, koska ihmisiltä on tullut vahvaa viestiä aloitteen puolesta yli puoluerajojen”, Mielonen kertoo.

Mielonen näkee aloitteen suosion kertovan samaa viestiä kuin kaivoslakia koskevan aloitteen suosio.

”Kyse on siitä, kenelle kuuluu maanpinnan alla olevien luonnonvarojen omistajuus. Tämä resonoi vahvasti suomalaisten halua pitää omistamansa luonnolliset monopolit yhteisessä omistuksessa.”

Vesihuolto on niin sanottu luonnollinen monopoli, koska olemassa olevan vedenjakeluverkon rinnalle ei ole taloudellisesti kannattavaa rakentaa kilpailevaa verkkoa.

Taustalla vaikuttavat Mielosen mukaan myös kokemukset sähkönsiirtohinnoista. Verkkoyhtiö Caruna kertoi vuonna 2016 nostavansa siirtohintoja 27 prosenttia. Sähkön siirtohintojen korotukset ovat saaneet kuluttajilta paljon kritiikkiä, ja lainsäätäjiä on vaadittu puuttumaan hinnankorotuksiin.

Vaikka aloite ylitti eduskuntakäsittelyyn vaadittavan rajan, allekirjoitusten keräystä jatketaan edelleen.

”Haluamme antaa kaikille mahdollisuuden osallistua. Toisaalta aloitteen painoarvo kasvaa, mitä enemmän ihmisiä sen allekirjoittaa”, Mielonen kertoo.

Lauantaina asiaan otti kantaa myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk). Leppä on hallituksessa vesihuollosta vastaava ministeri.

”Emme halua vesihuollosta uutta Carunaa”, ministeri Leppä sanoi tiedotteen mukaan.

Monopoliaseman vuoksi maksujen tasoa ja palvelun laatua on Lepän mukaan myös valvottava. Vesihuollon järjestämisestä kullakin alueella vastaa kunta riippumatta vesilaitoksen omistuksesta.

Lepän mukaan vesihuollon yksityisomistusta koskevaa sääntelyä selvitetään osana maa- ja metsätalousministeriössä valmisteltavaa kansallista vesihuoltouudistusta. Sen tavoitteena on turvata puhdas juomavesi jatkossakin.

Keskustelussa on noussut esiin myös yksityisten ja ulkomaisten tahojen mahdollisuus ottaa haltuunsa pohjavesiä. Suomen lainsäädännössä vesi on jatkuvassa kierrossa, eikä sitä omista kukaan.

”Suomen vesivarat eivät ole kaupan”, Leppä sanoo.

Keskustelu vesihuollon yksityistämisestä käynnistyi, kun julkisuuteen tuli tietoa, että Jyväskylä valmistelee kauppaa, jossa iso osuus kaupungin vesihuollosta siirtyisi yksityiseen omistukseen osana energiayhtiötä.

Jyväskylän vesihuolto on keskitetty kaupungin omistamaan monialayhtiöön, johon kuuluu myös esimeriksi lämmöntuotantoa.

Kaupunki suunnittelee vähemmistöosuuden myymistä tästä yhtiöstä. Se toivoo, että mahdollinen ostaja kehittäisi vesihuollosta vastaavaa yhtiötä ja parantaisi sen kannattavuutta.

HS:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että vesihuollon kaltaisten luonnollisten monopolitoimintojen yksityistämiseen tulisi suhtautua varovaisesti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puu kaatui linjalla olleen bussin päälle Espoossa, toinen puu kaatui Turun moottoritielle

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  4. 4

   Koululaisten talviloma alkaa Etelä-Suomessa, jossa talvi on jättänyt tulematta: ”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut”

  5. 5

   Talvimyrsky saapui Suomeen: tuulet voimistuvat yöksi, yli 10 000 ihmistä vailla sähköä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  4. 4

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardööri lähetti kolme toimittajaa tutkimaan venäläisiä palkka­sotilaita – toimittajat tapettiin, ja nyt virallisen totuuden takaa aukeaa hyytävä tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  3. 3

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää