Kotimaa

Kaatuminen aiheuttaa yhä useammalle vanhukselle aivovamman, kertoo tutkimus

Tutkijat laskivat, että aivovammojen määrä vanhuksilla liki kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä, jos nykyinen vauhti jatkuu.

Kaatumisista aiheutuneet aivovammat ovat lisääntyneet vanhuksilla viime vuosikymmenten aikana, kertoo UKK-instituutin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan tutkimus. Aivovammojen määrän arvioidaan jatkossakin kasvavan nopeasti, jos kaatumisia ei pystytä ehkäisemään ennalta.

Tutkimuksessa mukaan laskettiin kaikki 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, joita hoidettiin sairaaloissa aivovammojen takia. Kun vuonna 1970 iäkkäillä hoidettiin alle 100 kaatumisista johtuvaa aivovammaa, vuonna 2017 luku oli jo 2 600. Naisten osuus potilaista oli runsaat 60 prosenttia.

Tutkijat varoittavat, että aivovammojen määrä lisääntyy edelleen väestön nopean ikääntymisen takia, jos asiaan ei puututa.

”Kehityskulku on erittäin huolestuttava. Iäkkäillä kaatumisten aiheuttamien vakavien aivovammojen ilmaantuvuus näyttää kasvavan. Kun tähän lisätään ikäihmisten määrän nopea kasvu seuraavien kymmenen vuoden kuluessa, tilanne näyttää aika vakavalta”, sanoo tutkimusryhmän johtaja Pekka Kannus, joka työskentelee dosenttina ja tutkijana Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ortopedian ja traumatologian tutkimusyksikössä.

Tutkijat laskivat, että aivovammojen määrä vanhuksilla liki kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä, jos nykyinen vauhti jatkuu.

Vertaisarvioitu tutkimus on julkaistu Archives of Gerontology and Geriatrics -lehdessä. Aineistona tutkijat käyttivät muun muassa sairaalarekistereitä ja Tilastokeskuksen tilastoja.

Tarkalleen ei tiedetä, johtuuko aivovammojen määrän kasvu kaatumisten lisääntymisestä vai siitä, että kaatuminen aiheuttaa yhä useammin aivovamman. Se kuitenkin on ilmeistä, että ihmiset elävät pitempään kuin ennen mutta potevat usein samalla monia kroonisia sairauksia, jotka voivat altistaa heitä kaatumisille.

Tutkijat peräänkuuluttavat kiireellisiä ja laajoja toimia, joilla tapaturmia voitaisiin torjua. Kannuksen mukaan ohjelmat kaatumisen ehkäisyksi ovatkin tuoneet lupaavia tuloksia.

Parhaaksi keinoksi on todistettu säännöllinen liikunta, etenkin voima- ja tasapainoharjoittelu. Samoin keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden vähentäminen on tehokasta. Jonkin verran näyttöä on myös näön korjauksen, kodin vaaratekijöiden eliminoinnin ja talvella kenkien liukuesteiden käytön puolesta. Lonkkamurtumien ehkäisyssä myös tieteellisesti tutkitut lonkkasuojaimet ovat tehokkaita.

Vireyttä elämäänsä hakee UKK-instituutissa Tampereella kokoontuva liikuntaryhmä, joka harjoittelee paljon koko kehon lihashallintaa. Tunnin alussa voidaan tehdä vaikka painonsiirtoharjoittelua sauvojen kanssa nilkan vahvistamiseksi.

”Kävellessä tärkeää on, että nilkka ei jää tönköksi. Liike on samalla toiminnallinen tasapainoharjoite”, kertoo ryhmän vetäjä, fysioterapeutti Riia Mänttäri Fysio Riiasta.

Hän muistuttaa, että jalkatreenin lisäksi on tärkeää kehittää myös keskivartalon hallintaa ja ryhtiä. Virheasennot kuten etukeno tuovat helposti kolotusta ja vaivoja. Myöskään liikkuvuusharjoittelua ei kannata unohtaa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää