Papukaija katosi keskellä yötä Heinolan lintutarhasta, hoitaja tuimana: ”Ei ole koskaan tällaista tapahtunut, että varastetaan lintu” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Papukaija katosi keskellä yötä Heinolan lintutarhasta, hoitaja tuimana: ”Ei ole koskaan tällaista tapahtunut, että varastetaan lintu”

Heinolan lintutarha kaipaa palmuaratti Axelia, jonka ilmeisesti lintuvaras vei yön selkään.

Palmuaratti Axel. Palmuaratit ovat kotoisin Etelä-Amerikasta. Kuva: Heinolan lintutarha

Julkaistu: 3.2. 18:33

Lintutarhan hoitaja Olli Vuori oli maanantaina iltapäivällä tuimana.

”Ei ole koskaan tällaista tapahtunut, että varastetaan lintu”, hän harmitteli vihaisena.

Heinolan lintutarhasta varastettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä palmuaratti nimeltä Axel. Vuori epäilee vahvasti, että papukaija on viety tarhasta myyntiä varten.

”Se on yksi oletus, se on viety meiltä omilla avaimilla.”

Se on yhä arvoitus, että kenen avaimilla. Lintutarhassa on liikkunut ja työskennellyt vuosien mittaan paljon erilaisia hoitajia. Mukana on ollut myös sellaisia, joiden mukana on voinut hävitä avaimia.

Vuorta odotti maanantaina aamulla järkytys, kun hän tuli seitsemältä töihin. Lintutarhan kolme ovea olivat auki ulos asti ja Axelin häkin ovi oli auki. Sisällä oli kylmä, sillä lämmintä oli enää vain yhdeksän astetta.

Huoneessa on normaalisti 12 papukaijaa. Vuori kuvaa, että kaikki muut papukaijat olivat kylmissään ja peloissaan. Kaikkiaan Heinolan lintutarhassa on yli sata papukaijaa.

Oli onni onnettomuudessa, että Heinolassa oli tavallista lämpimämpi yö. Muuten vahinko olisi voinut olla paljon suurempi.

Vuori vakuuttaa, etteivät ovet olleet voineet jäädä vahingossa yöksi auki.

”Ovet ovat takalukossa ja meillä on tuplaovet. Ovet eivät jää missään nimessä auki, ne tarkistetaan joka ikinen ilta”, hän sanoo.

Linnun katoamista tutkii nyt poliisi, joka kävi jo aamulla paikalla.

Axel on pirteä, iloinen ja itsenäinen lintu, kuvaa Vuori. Sen paras kaveri on naapurihäkin valkokakadu Rambo.

”Vaikka Axel ei ole iso, se on hyvin äänekäs lintu. Tämä oli ainoa palmuaratti, joka meillä on”, Vuori sanoo.

Palmuaratti on noin 30 senttiä korkea lintu, jolla on kirkkaankeltainen pää, vihreä selkä ja oranssinpunainen rinta.

Axel otettiin lintutaloon toukokuussa 2001. Sen todellista ikää ja aikaisempia vaiheita ei tiedetä. Palmuaratit elävät helposti 30–40 vuotta vanhoiksi

Axel on ollut Heinolassa jo kohta 19 vuotta, joten siitä on tullut henkilökunnalle läheinen lintu.

”Kun nyt aamulla menee sinne häkkiin, niin ei ole siellä iloinen huuto vastassa. Kyllä se ottaa henkilökunnalle koville. Se on kuin perheenjäsen lähtisi”, Vuori kertoo.

”Papukaijat ovat kaikki omia persoonia. Kaikilla on omat leikkinsä ja vaatimuksensa. Niiden kanssa touhutaan paljon, toisin kuin luonnonlintujen, joiden kanssa touhutaan mahdollisimman vähän, etteivät ne kesyynny ja ne voidaan vapauttaa.”

Heinolan lintutarha hoitaa päätyökseen luonnonvaraisia loukkaantuneita lintuja. Lisäksi sinne tuodaan lintuja eläinsuojelun kautta.

”Ihmiset ovat ottaneen papukaijan ja sitten joku tulee allergiseksi tai muuten joutuu luopumaan niistä. Niitä tulisi paljon enemmän kuin pystymme ottamaan. Otamme niin monta kuin meille mahtuu”, Vuori kertoo.

Jos joku näkee jossain palmuaratin olevan kaupan, niin Vuori pyytää ilmoittamaan siitä Heinolan lintutarhaan tai poliisille.

Seuraa uutisia tästä aiheesta