THL: Koronavirus ei uhkaa suomalaisten suosittuja talvilomakohteita kuten Thaimaata - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

THL: Koronavirus ei uhkaa suomalaisten suosittuja talvilomakohteita kuten Thaimaata

Epidemian huippua ei pystytä vielä ennustamaan. Suomen toistaiseksi ainoa potilas voi hyvin, ja hänen kotiuttamisestaan saatetaan päättää keskiviikkona.

THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane ja ylilääkäri Taneli Puumalainen puhuivat tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Julkaistu: 4.2. 11:14, Päivitetty 4.2. 16:15

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Kiinasta lähtenyt koronavirusepidemia ei tämänhetkisen tiedon mukaan uhkaa suomalaisten suosittuja talvilomakohteita kuten Thaimaata.

Muihin Aasian maihin kuin Kiinaan matkustavien riski saada tartunta on pieni, sanoi THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Lehtitietojen mukaan virus on tähän asti tarttunut ihmisestä toiseen Kiinan lisäksi ainakin Yhdysvalloissa ja Thaimaassa. Maailman terveysjärjestö WHO pitää epätodennäköisenä, että oireettomat levittäisivät virusta.

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan jotkut maat ovat kuitenkin vastoin WHO:n suositusta asettaneet liikkumis- ja matkustuskieltoja. Hän kehottikin matkailijoita tarkistamaan ennen matkaa mahdolliset rajoitukset ja ohjeet ulkoministeriön verkkosivuilta.

Kukaan ei voi Sanen mukaan tällä hetkellä ennustaa, milloin epidemian huippu koittaa. Todennäköisyys sille, että virus leviää edelleen Kiinassa, ja myös sille, että sitä todetaan muissa maissa, on hänen mukaansa yhä korkea.

Tällä hetkellä on kuitenkin vaikea ennustaa, tuleeko koronaviruksesta maailmanlaajuinen epidemia.

Uudenlaisen koronaviruksen tartuntoja on tähän mennessä todettu yhteensä noin 20 500. Suurin osa tapauksista on todettu Kiinassa, Wuhanin kaupungissa ja Hubein maakunnassa.

Kiina eristi Wuhanin kaupungin, josta virus sai alkunsa, kymmenen päivää sitten. Viruksen itämisaika on tämänhetkisen tiedon mukaan noin viisi päivää.

Suomenkin viranomaisten on siksi Puumalaisen mukaan otettava huomioon, että jatkossa tartuntatapaukset voivat tulla Kiinan muista maakunnista kuin Hubeista. THL:n asiantuntijat käyvät hänen mukaansa päivittäin keskusteluja suomalaisten sairaanhoitopiirien ja eurooppalaisten kollegojensa kanssa siitä, miten epäillyt tautitapaukset saadaan kiinni.

Kiinan ulkopuolella tapauksia on todettu noin 160, joista valtaosalla on yhteys epidemia-alueella oleskeluun. Näistä tapauksista suurin osa on todettu Aasian maissa.

Euroopassa yksittäisiä tapauksia on todettu useissa maissa.

Suomessa Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä on hoidettavana yksi koronaviruspotilas. Hänen vointinsa on hyvä. Potilaan eristyksen tarvetta arvioidaan tänään tiistaina.

Sairaanhoitopiirin tiedottaja Päivi Posio kertoi Helsingin Sanomille, että potilaalle tehtävien testien tulokset valmistuvat keskiviikkoaamuna.

Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas kertoi maanantaina HS:lle, että eristyksen purkamista voidaan harkita, kun potilaalta on otettu kaksi viruksetonta näytettä.

Noin 30-vuotias nainen on ainoa, jonka on Suomessa varmistettu sairastuneen Kiinan Wuhanista peräisin olevaan koronavirukseen.

Sairaala ja THL etsivät edelleen neljää koronavirukselle altistunutta matkailijaa, jotka osallistuivat samaan tapahtumaan kuin sairastunut nainen. Karanteenissa on 14 virukselle altistunutta. Karanteeniaika loppuu 10. helmikuuta.

Kiinan Wuhanista kotoisin oleva nainen saapui Suomeen lomalle kahden perheenjäsenensä kanssa torstaina 23. tammikuuta. Oireet ilmaantuivat saman viikon sunnuntaina, ja nainen kuljetettiin Rovaniemelle sairaalahoitoon.

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan koronaviruksen hoidossa on kokeiltu influenssoihin ja hiv:n hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, ja tutkimuksia lääkitysten vaikutuksista on käynnissä ympäri maailmaa. Varmuudella toimivaa lääkehoitoa sairauteen ei tällä hetkellä ole.

Koronavirukseen tepsivää rokotetta kehitetään, ja epidemioiden torjuntaa edistävä kansainvälinen järjestö CEPI (the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) rahoittaa kolmea rokotusohjelmaa koronavirusta vastaan. Britannian hallitus on myöntänyt CEPI:lle kahden miljoonan punnan eli noin 2,3 miljoonan euron avustuksen rokotteen kehittämiseen. Myös Yhdysvaltojen kansallinen terveysinstituutti NIH rahoittaa rokotteen kehittämistä.

Oikaisu 4. helmikuuta kello 16.13: Jutusta poistettu väite, että koronavirus olisi tarttunut ihmisestä toiseen vain Kiinassa. Tartunnoista on raportoitu myös Yhdysvalloissa ja Thaimaassa.

Suomen koronapotilaan eristys puretaan aikaisintaan tiistaina – osa altistuneista yhä kateissa

Seuraa uutisia tästä aiheesta