Lapissa ollut korona­virus­potilas kotiutettiin oireettomana, Hubein maakunnassa Kiinassa vahvistettiin keskiviikkona yli 3 000 tartuntaa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Lapissa ollut korona­virus­potilas kotiutettiin oireettomana, Hubein maakunnassa Kiinassa vahvistettiin keskiviikkona yli 3 000 tartuntaa

Lapin keskussairaalassa eristyshoidossa olleen Wuhan-koronaviruspotilaan varmistusnäytteet on tutkittu, ja ne osoittautuivat negatiivisiksi.

Lapin keskussairaala Rovaniemellä. Kuva: Kaisa Siren

Julkaistu: 5.2. 5:14, Päivitetty 5.2. 20:24

Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä eristyshoidossa olleen Wuhan-koronaviruspotilaan varmistusnäytteet on tutkittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL). Niiden perusteella potilas on voitu kotiuttaa.

”Peräkkäisinä päivinä otettujen näytteiden tulokset ovat negatiiviset, ja potilas on oireeton, minkä johdosta eristys on purettu ja potilas kotiutettu. Kiinalaisnainen oli eristyksessä Wuhan-koronavirustartunnan vuoksi keskussairaalassa viime viikon tiistai-illasta lähtien”, sairaanhoitopiiri toteaa tiedotteessa keskiviikkona iltapäivällä.

Tartunta-altistumisen vuoksi karanteenissa on vielä muutamia henkilöitä Rovaniemellä ja Inarin kunnan alueella. Tähän mennessä karanteenissa olevilla ei ole ilmaantunut oireilua. Mikäli he pysyvät edelleen oireettomina, karanteeni voidaan lopettaa ohjeiden mukaisesti 14 päivän päästä altistumisesta, tiedotteessa todetaan.

Kolmesta virukselle pitkäaikaisesti altistuneesta ja karanteeniin määrätystä otettiin viime viikolla Wuhan-koronavirusnäytteet, jotka osoittautuivat negatiivisiksi.

Kolmen altistuneen tiedetään poistuneen maasta. Muutamia altistuneita ei ole tavoitettu. Altistuneiden henkilöllisyyden selvittäminen on osoittautunut vaikeaksi, koska sairastuneen kanssa samaan tapahtumaan osallistuneista henkilöistä osa on käyttänyt vain etunimeä tai nimimerkkiä, tiedotteessa todetaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivitti keskiviikkona ohjeensa uuden koronaviruksen epidemia-alueelta Suomeen matkustaville.

Koko Manner-Kiinan alueelta Suomeen saapuvia turisteja ja suomalaisia matkustajia kehotetaan ottamaan välittömästi yhteyttä terveydenhuoltoon, jos heillä on äkillisen hengitystieinfektion oireita. Aiemmin ohje koski vain Hubein maakuntaa, josta virus on lähtöisin.

”Tapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta torjuntatoimilla voidaan estää muiden ihmisten sairastuminen”, THL kirjoittaa tiedotteessa.

Lisäksi THL kehottaa sairastuneita suojaamaan suun ja nenän kertakäyttönenäliinalla yskiessä ja aivastaessa. Käytetty nenäliina tulee laittaa välittömästi roskiin. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, kannattaa käsien sijaan yskiä paidan hihan yläosaan.

Ohje päivitettiin, koska tautitapaukset ovat lisääntyneet eri puolilla Kiinaa, myös Wuhanin kaupungin ja Hubein maakunnan ulkopuolella.

Hubein maakunnassa, jossa Wuhankin sijaitsee, rekisteröitiin keskiviikkona yli 3 000 koronavirustartuntaa, mikä on suurin päivittäishyppäys koko viruskriisin aikana.

Virukseen on kuollut Manner-Kiinassa jo ainakin 490 ihmistä. Myös todettujen tartuntojen määrä kasvaa yhä ja on nyt yli 24 500, Kiinan viranomaiset kertovat.

Tartuntoja on tavattu myös Kiinan ulkopuolella yli 20 maassa. Muissa maissa on todettu yhteensä noin 200 tartuntaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Kiinan massiiviset eristystoimet antavat toiveita viruksen leviämisen rajoittamisesta – kasvavista tartuntaluvuista huolimatta. Järjestö julisti viime viikolla viruksen kansainväliseksi terveysuhaksi, mutta kertoi tiistaina, ettei määrittele koronavirusta tällä hetkellä pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi epidemiaksi.

WHO ei ole myöskään suosittanut matkustusrajoituksia. Niitä ovat sen sijaan asettaneet omatoimisesti useat valtiot. Tartunnoista ”99 prosenttia” on todettu Manner-Kiinassa, muistutti WHO:n edustaja tiistaina.

Kiinan Wuhanissa syntyneestä vauvasta on tullut nuorin koronavirustartunnan saanut potilas. Kiinan valtion televisio CCTV kertoi, että vauva oli vain 30 tunnin ikäinen, kun tartunta varmistui.

CCTV:n mukaan lapsi on saattanut saada tartunnan äidiltään, joka oli saanut virustartunnan ennen synnytystä.

Kiinan kansallisen terveyskomission mukaan vanhin koronaviruksen saanut henkilö on 90-vuotias. Tautiin kuolleista potilaista yli 80 prosenttia on yli 60-vuotiaita.

Kahden risteilyaluksen matkustajat ja miehistö ovat joutuneet karanteeniin koronavirustartuntojen takia.

Japanin Jokohamassa eristetyllä Diamond Princess -risteilijällä on noin 3 700 ihmistä, jotka joutuvat jäämään alukselle karanteeniin 14 päiväksi eli viruksen oletetun itämisajan ajaksi.

Aluksella oli ainakin kymmenen tartunnan saanutta ihmistä, jotka on siirretty maihin saamaan hoitoa.

Hongkongin satamassa on eristetty Dream World -alus, joka viime kuussa risteili Kiinasta Vietnamiin. Sen miehistön jäsenistä noin 30:llä on koronatartuntaan viittaavia oireita, kuten kuumetta. Alukselta löydettiin aiemmin kolme varmistettua tartuntaa. Aluksella on 3 600 matkustajaa ja miehistön jäsentä, kertoo South China Morning Post. Alus joutui palaamaan Hongkongiin, kun Taiwan kielsi sitä saapumasta maahan.

Kaikki Manner-Kiinasta Hongkongiin saapuvat matkustajat joutuvat kahden viikon karanteeniin koronaviruksen vuoksi, kertoo Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam. Määräys tulee voimaan lauantaista lähtien.

Terveydenhoitohenkilökunta Hongkongissa on lakkoillut viime päivinä, koska hallinto ei ole heidän mielestään estänyt tarpeeksi tehokkaasti koronaviruksen leviämistä. Lakkoilijat ovat vaatineet, että Kiinan ja Hongkongin välinen raja suljetaan kokonaan.

Useat maat ovat kiristäneet valvontaa rajoillaan koronaviruksen vuoksi. Italia kertoi tänään aloittavansa kaikilta kansainvälisiltä lennoilta saapuvien matkustajien tarkistuksen koronaviruksen varalta. Määräys koskee myös Euroopasta saapuvia lentoja.

Amerikkalaiset lentoyhtiöt United ja American Airlines ilmoittivat keskeyttävänsä lennot Hongkongiin väliaikaisesti koronaviruksen takia. United ilmoitti, että sen lennot jäävät tauolle ainakin 20. helmikuuta asti, koska matkustajamäärä on romahtanut.

Molemmat yhtiöt ilmoittivat jo aiemmin keskeyttävänsä lennot Manner-Kiinaan. Hongkongissa on todettu 18 koronavirustartuntaa, ja yksi ihminen on kuollut.

Yhdysvallat on tiistaina evakuoinut yli 300 ihmistä kahdella lennolla Kiinan Wuhanista. Evakuoitujen määrä on ulkoministeriön mukaan noussut jo yli 500:n. Tarkoitus on järjestää vielä ainakin yksi evakuointilento torstaina.

Koronaviruksen takia evakuoidut on määrätty pakolliseen karanteeniin. Näin tiukkoihin toimiin ei hallitus ole ryhtynyt sitten 1960-luvun.

Yhdysvallat kehotti viime viikolla kansalaisiaan pyrkimään pois Kiinasta kaupallisilla lennoilla. Yhdysvalloissa on todettu 11 koronavirustartuntaa.

Hongkongin suurin lentoyhtiö Cathay Pacific on pyytänyt 27 000:ta henkilöstönsä jäsentä ottamaan kolme viikkoa palkatonta vapaata koronaviruksen takia. Toimitusjohtaja Augustus Tang pyysi videoviestissä kaikkia yhtiön työntekijöitä osallistumaan.

Lentoyhtiön talous on jo valmiiksi ollut heikoissa kantimissa Hongkongin mielenosoitusten takia. Tang sanoi, että tilanne on vähintään yhtä vaikea kuin finanssikriisin aikana vuonna 2009.

”Me emme tiedä, kuinka kauan tämä kestää. Tässä epävarmassa tilanteessa on kassamme suojeleminen avain yhtiömme suojelemiseen”, Tang sanoi.

Kiinalaisen uudenvuoden aika on yleensä Aasiassa toimiville lentoyhtiöille erityisen tuottoisaa aikaa, sillä ihmiset matkustavat silloin ahkerasti. Tänä vuonna kausi on mennyt koronaviruksen takia koko matkailualalla täysin penkin alle.

Diamond Princess -risteilyalus seisoi Jokohaman satamassa keskiviikkona. Kuva: Kazuhiro Nogi

Ihmiset rekisteröityivät sunnuntaina Shanghaissa, jotta saisivat ostaa kupongeilla kasvosuojuksia apteekista. Kuva: CHINA DAILY

Seuraa uutisia tästä aiheesta