Ravintolaillan jälkeiset kokaiinijatkot johtivat Ranta-ahon ja Tranbergin epäillyn huumevyyhdin paljastumiseen – yhdelle luettiin syyte tapon yrityksestä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Ravintolaillan jälkeiset kokaiinijatkot johtivat Ranta-ahon ja Tranbergin epäillyn huumevyyhdin paljastumiseen – yhdelle luettiin syyte tapon yrityksestä

Suuren huume- ja dopingvyyhdin käsittely jatkui torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeuden historian suurimman huumevyyhdin oikeudenkäynti alkoi viime viikolla. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva, poliisi ja Lassi Rinne

Julkaistu: 6.2. 6:56, Päivitetty 6.2. 15:03

Millainen oli ensimmäinen rikos, jonka perusteella poliisi pääsi alun perin liikemies Niko Ranta-ahon ja entisen Cannonball-jengiläisen Janne ”Nacci” Tranbergin epäillyn huumeliigan jäljille?

Se oli päihdehuuruisissa olosuhteissa tapahtunut väkivallanteko, joka ei liittynyt mitenkään huumeliigan toimintaan.

Sen sijaan väkivaltaan liittyi ravintolayön jälkeiset jatkot, juopottelu, kokaiinin käyttö ja mahdollisesti jopa rikkoontunut vessanpönttö.

Tämä kävi ilmi torstaina Helsingin käräjäoikeudessa, jossa jatkui ennätyssuuren huume- ja dopingvyyhdin syytteiden käsittely.

Ankarimpana rikosnimikkeenä torstain istunnossa oli tapon yritys. Siitä syytetään 27-vuotiasta miestä, joka myöntää syyllistyneensä tapon yrityksen sijasta pahoinpitelyyn.

Syyte koskee tapahtumia Katiskapolulla Helsingin Meri-Rastilassa joulupäivänä 2018. Tapahtumapaikan vuoksi viranomaiset alkoivat myöhemmin käyttää huume- ja dopingvyyhdin tutkinnasta nimitystä ”Katiska”.

Syyttäjien mukaan 27-vuotias mies vietti ensin jouluyötä yhdessä 26-vuotiaan avopuolisonsa ja kolmen muun henkilön kanssa Lännen Kulta -nimisessä ravintolassa Vantaalla.

Seurueeseen kuului vantaalaismies, joka joutui myöhemmin väkivallan uhriksi.

Seurue lähti ravintolasta taksilla 27-vuotiaan miehen ja avopuolison asunnolle Katiskapolulle hieman ennen aamuneljää. Asunnolla juotiin alkoholia ja käytettiin kokaiinia.

Syytteen mukaan 27-vuotias mies suuttui asunnossa vantaalaismiehelle ja löi häntä ainakin kolmesti teräaseella ylävartaloon. Lisäksi 27-vuotiaan miehen syytetään lyöneen uhria kädellä ja potkaisseen sukuelimen alueelle.

”Vammat ovat olleet hengenvaarallisia”, syyttäjä Erkki Huhtala sanoi oikeussalissa.

Myös syytteessä olevan miehen 26-vuotiasta naisystävää syytetään saman uhrin pahoinpitelystä. Hän kiistää syytteen.

HS.fi julkaisi joulupäivänä 2018 tuoreeltaan lyhyen uutisen epäillystä puukotuksesta. Lue lisää: Miestä puukotettiin Itä-Helsingissä joulupäivänä.

27-vuotiaan miehen mukaan kyse ei ollut niin vakavasta väkivallasta kuin syyttäjät esittävät.

Miehen puolustuksen mukaan ennen väkivallantekoa vantaalaismies rikkoi asunnon vessanpöntön. Hän saattoi puolustuksen mukaan aiheuttaa vahingossa itse vakavat vammansa vessanpöntön rikkoutumisen yhteydessä.

Sen jälkeen syytetty ja uhri painivat ja tappelivat keskenään, puolustus katsoo.

Uhri ei itse muistanut oikeussalissa, mistä tilanteista hän sai vakavat vammansa. Hän arveli voineensa kaatua wc-istuimen päälle ja saada siinä yhteydessä vammoja.

Hän kertoi heränneensä rikkoutuneen vessanpöntön vierestä lattialta ja vuotaneensa tuolloin runsaasti verta.

Uhrin mukaan vessanpöntön rikkoontumisen jälkeen 27-vuotias mies muun muassa kuristi ja löi häntä. Mies ei kuitenkaan käyttänyt uhrin mukaan teräasetta missään vaiheessa.

”En nähnyt minkäänlaista teräasetta, jolla minua olisi uhattu”, hän sanoi.

Poliisipartio sai hälytyksen Katiskapolulle kello 11.28 joulupäivänä, kun sivulliset havaitsivat verisen uhrin kävelevän ulkona.

Poliisi löysi verisen vantaalaismiehen ja teki kotietsinnän asuntoon, josta vantaalaismies oli tulossa.

Poliisi otti paikalla olleet henkilöt kiinni. Asunnosta löytyi myös noin 64 300 Ksalol-tablettia, jotka luokitellaan huumausaineeksi.

Kun poliisi tutki huumelääkkeiden tapausta, rikosepäilyt laajenivat huomattavasti. Helsingin poliisin rikoskomisario Jari Nikosen mukaan kotietsintä käynnisti siten Ranta-ahon ja Tranbergin epäillyn vyyhdin tutkinnan.

Huume- ja dopingliigan epäillään järjestäneen Suomeen muun muassa yli kaksisataa kiloa amfetamiinia sekä erittäin paljon muita huume- ja dopingaineita.

Koko huume- ja dopingvyyhtiä koskeva oikeudenkäynti alkoi viime viikolla Helsingin käräjäoikeudessa. Syytettyjä on yhteensä 54. Voit lukea lisää oikeudenkäynnin alkamisesta tästä jutusta.

Katiskapolun asunnossa asuneet mies ja nainen ovat syytteessä myös huumeiden ja dopingaineiden levityksestä. Syyttäjät vaativat heille lain sallimia enimmäisrangaistuksia eli 13 vuoden vankeustuomioita.

Pantattuja Ferrareita ja isän varoilla elettyä luksus­elämää – poliisi­tutkinta paljasti fitness­malli Sofia Belórfin ja liikemies Niko Ranta-ahon some­loiston kääntöpuolen

Esitutkintamateriaali: Tällainen oli huumeliigan pomoksi syytetyn Janne ”Nacci” Tranbergin elämä – ”Huumepoliisi pyörtyisi jos tietäisi”

Puoliso laittoi rahat matkalaukkuun, kirjatuottoja tuli bitcoineina ja huumeet täytyi siirtää pois puolison läheltä – Näin epäillyn ison huumeliigan syytetyt vastaavat

Poliisi epäilee Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin liigan salakuljettaneen Suomeen 200 kiloa amfetamiinia ja 15 kiloa kokaiinia – Aineita myytiin Silkkitiellä pimeässä verkossa