Kotimaa

MV-sivuston perustaja Ilja Janitskin on kuollut

Janitskin oli kuollessaan 42-vuotias.

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on kuollut. Hän oli kuollessaan 42-vuotias.

Asian vahvisti HS:lle perjantaina Janitskinin asianajaja.

Janitskin oli aiemmin kertonut, että hänen suolistostaan löytyi heinäkuussa 2017 nelostason suolistosyöpä. Sairautensa loppuaikoina hän oli välillä sairaalassa ja välillä kotona.

Viime viikon maanantaina hän kirjoitti Facebookissa joutuneensa jälleen sairaalaan. Kirjoituksen mukaan lääkäri oli todennut, että tilanne oli erittäin kriittinen.

Janitskin perusti nettijulkaisu MV-lehden vuoden 2014 lopulla, joskin aluksi julkaisulla oli toinen nimi.

Jyrkän maahanmuuttovastaisen julkaisun lukijakunta kasvoi nopeasti suureksi, mutta suosio kääntyi myöhemmin laskuun.

Julkaisuun kirjoitti Janitskinin itsensä lisäksi joukko muita henkilöitä.

MV-lehden toiminta johti moniin rikosepäilyihin. Oikeus määräsi syksyllä 2016 Janitskinin vangittavaksi heti tavattaessa, koska häntä ei ollut saatu kuulusteltua rikosepäilyistä.

Janitskin ilmoitti tammikuussa 2018, että hän oli jättänyt perustamansa nettijulkaisun lopullisesti. Helsingin Sanomien haastattelussa hän sanoi saaneensa tarpeekseen MV-lehdestä.

HS haastatteli Janitskinia laajassa MV-lehteä käsitelleessä kirjoituksessa helmikuussa 2018. Voit lukea kirjoituksen tästä: Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä. Asioita ei osata hoitaa, on hirveitä ristiriitoja, mä joudun kuuntelemaan 24/7 hirveitä löpinöitä. Kaikki valittaa sitä ja tätä toisistaan. En halua enää kuulua tähän rinkiin”, Janitskin kertoi tuolloin.

Janitskin pakoili viranomaisia Espanjassa ja Andorrassa, josta hänet luovutettiin Suomeen mutkikkaan oikeusprosessin päätteeksi huhtikuussa 2018.

Pakomatkansa loppuvaiheessa hänet oli määrätty kotiarestiin Sant Julià de Lórian vuoristokylässä Andorrassa.

Suomessa mies istui vielä joitakin kuukausia tutkintavankeudessa, kunnes Helsingin käräjäoikeus laski hänet oikeudenkäynnin pääkäsittelyn päätteeksi vapaaksi odottamaan tuomiota.

Käräjäoikeus tuomitsi lokakuussa 2018 Janitskinin yhdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Tuomio tuli 16 eri rikoksesta, kuten törkeistä kunnianloukkauksista ja kiihottamisista kansanryhmää vastaan. Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland oli yksi oikeudenkäynnin asianomistajista.

Käräjäoikeuden mukaan MV-lehti julkaisi sekä rasistista että useiden henkilöiden kunniaa loukkaavia kirjoituksia. Toiminnan motiivina oli käräjäoikeuden mukaan henkilöiden maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen julkisuudessa.

Janitskin valitti tuomiosta Helsingin hovioikeuteen, jossa hän osallistui oikeudenkäyntiin vielä viime vuoden lopulla.

Hän vaati hovioikeudessa lähes kaikkien syytteiden hylkäämistä. Hän kiisti toimineensa MV-lehden päätoimittajana ja olleensa vastuussa sen julkaisemista kirjoituksista.

Hovioikeus ei ehtinyt antaa tuomiota ennen Janitskinin kuolemaa.

Hovioikeudesta kerrottiin kuolinuutisen jälkeen, että ratkaisu on tarkoitus antaa kevään aikana. Tuomioistuin ei kommentoinut sitä, miten syytetyn kuolema vaikuttaa asian ratkaisemiseen.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi, ettei tuomioistuin voi tuomita kuollutta henkilöä rangaistukseen.

Hänen mukaansa hovioikeus saattaa todeta tulevassa ratkaisussaan, että lausunnon antaminen Janitskinia koskevaan rangaistusvaatimukseen raukeaa.

”Perusteena on se, että syyteoikeus on kuoleman myötä rauennut”, Nuotio sanoo.

Myös Helsingin käräjäoikeudessa oli vireillä Janitskinia vastaan uudet syytteet törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja tekijänoikeusrikoksesta. Ne oli tarkoitus käsitellä maaliskuussa.

Janitskinin kuolemasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää