Suomi antoi uuden koronavirusohjeen: Vältä matkoja Kiinaan - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Suomi antoi uuden koronavirusohjeen: Vältä matkoja Kiinaan

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia välttämään tarpeetonta matkustamista Kiinaan.

Hengityssuojaimet ovat olleet todella kysyttyjä Hubein maakunnasta Kiinasta levinneen koronaviruksen takia. Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista koko Kiinaan. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Julkaistu: 7.2. 14:40

Ulkoministeriö päivitti perjantaina Kiinaa koskevaa matkustustiedotettaan. Siinä kehotetaan välttämään tarpeetonta matkustamista koko Kiinaan sekä välttämään kaikkea matkustamista Hubein maakuntaan.

Syynä tähän on koronavirus. Viruksen aiheuttamat kuolleisuusluvut ovat jatkaneet Kiinassa nousuaan. Virukseen on kuollut Kiinassa ainakin 634 ihmistä ja siihen on sairastunut yli 31 000 henkilöä.

Pekingin suurlähetystö seuraa koronavirustilannetta yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. THL määrittelee koko Manner-Kiinan koronaviruksen epidemia-alueeksi.

Ulkoministeriön mukaan Kiinan sisäisiä matkoja tulisi harkita koronaviruksen takia erityisen tarkkaan, jos sairastaa perussairauksia tai on muuten alentunut vastustuskyky.

Ulkoministeriön matkustustiedotteessa huomautetaan, että kiinalaisviranomaiset ovat rajoittaneet merkittävästi liikkumista Kiinan sisällä ja esimerkiksi Hubein ja Zhejiangin maakunnissa on eristettyjä alueita.

”Viranomaiset laajentavat jatkuvasti toimenpiteitä viruksen leviämisen ehkäisemiseksi koko Kiinassa”, matkustustiedotteessa kerrotaan.

Ulkoministeriö arvioi, että jotkut leviämisen ehkäisemiseen tähtäävät toimenpiteet saattavat jatkua vielä pitkään. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi kuumemittaukset, julkisten tilaisuuksien peruminen sekä tilojen sulkeminen.

Epidemian keskuksessa Wuhanin kaupungissa on ollut vaikeuksia löytää sairaalapaikkoja kaikille tarvitseville. Kaupungissa on huutava pula muistakin sairaalamateriaaleista ja -välineistöistä. Myös matkustustiedotteessa kerrotaan Hubein sairaaloiden olevan ylikuormitettuja.

Monet yksityiset sairaalat eivät saa ottaa vastaan kuumepotilaita, vaan kaikki kuumepotilaat ja koronavirusepäilyt ohjataan matkustustiedotteen mukaan tiettyihin kiinalaissairaaloihin.

”Englanninkielistä palvelua ei voida niissä aina taata”, matkustustiedotteessa sanotaan.

Ulkoministeriö päivitti perjantaina myös Hongkongia koskevan matkustustiedotteen. Matkailijoita kehotetaan noudattamaan Hongkongissa erityistä varovaisuutta.

Myös Hongkongissa viranomaiset ovat ottaneet käyttöön toimia koronaviruksen leviämisen taltuttamiseksi. Lauantaista alkaen kaikki Manner-Kiinan puolelta Hongkongiin saapuvat matkustajat määrätään karanteeniin.

”Kiristyneet turvallisuusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä ja matkustaessa muutenkin”, Hongkongia koskevassa matkustustiedotteessa sanotaan.

Useat muutkin maat ovat kehottaneet kansalaisiaan välttämään Manner-Kiinaan matkustamista koronavirusepidemian vuoksi. Moni maa, kuten Yhdysvallat, Ranska, Turkki ja Iso-Britannia, ovat evakuoineet kansalaisiaan Wuhanista. Sunnuntaina myös kolme suomalaista ja yksi muunmaalainen perheenjäsen tulivat evakuointilennolla Kiinan Wuhanista Ranskaan.

Kiinalaiset raivostuivat koronaviruksesta varoittaneen lääkärin kuolemasta: ”Wuhanin hallinto on anteeksipyynnön velkaa”

Kolme suomalaista evakuoitiin Kiinan Wuhanista Ranskaan – Koronaviruksen kaltaisista oireista kärsineillä matkustajilla ei todettu tautia

Kiinassa korona­virukseen on sairastunut yli 31 000 ihmistä, Japanissa eristyksissä olevalla risteilyaluksella todettiin yli 40 uutta tartuntaa

Tanskaan Suomen kautta matkustaneella kiinalais­naisella ei ole korona­virusta – Helsinki-Vantaalla puhdistettiin naisen käyttämiä reittejä