Suomalaiset eivät ole erityisen huolissaan koronaviruksesta, selviää HS:n teettämästä kyselytutkimuksesta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Suomalaiset eivät ole erityisen huolissaan koronaviruksesta, selviää HS:n teettämästä kyselytutkimuksesta

Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista ei ollut huolissaan koronaviruksesta. Vastaajat myös pitivät koronaviruksen maailmanlaajuista epidemiaa epätodennäköisenä.

Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä todettiin Suomen ensimmäinen koronavirustapaus tammikuun lopussa. Kuva: Laura Haapamäki

Julkaistu: 8.2. 2:00, Päivitetty 8.2. 6:36

Suomalaiset suhtautuvat koronavirukseen rauhallisin mielin.

Asia selviää HS:n teettämästä kyselytutkimuksesta. Sen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista ei ole huolissaan koronaviruksesta. 39 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi, ettei ole koronaviruksesta kovinkaan paljon huolissaan, ja 28 prosenttia ei taas pitänyt sitä lainkaan huolestuttavana.

Joka kolmas vastaaja arvioi, että koronavirus on huolestuttava. Vain viisi prosenttia vastanneista katsoi, että virus aiheuttaa paljon huolta. Naiset pitivät virusta hieman huolestuttavampana kuin miehet. Naisvastaajista 40 prosenttia kertoi olevansa ainakin jonkin verran huolestunut koronaviruksesta, kun miesvastaajista näin arvioi 27 prosenttia.

Kantar TNS:n toteuttama kysely tehtiin internetpaneelissa tammi–helmikuun vaihteessa, ja siihen vastasi 1 306 henkilöä. Tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 2,7 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa koronavirustapaus todettiin 29. tammikuuta Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Koronavirukseen on sairastunut yhteensä yli 31 000 ihmistä, ja virustartuntoja on varmistettu lähes 30:ssä maassa. Kaikkiaan virukseen kuolleita on ainakin 638.

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronaviruksen terveysuhaksi. Tällä hetkellä on kuitenkin vaikea ennustaa, tuleeko koronaviruksesta maailmanlaajuinen epidemia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Jussi Sanen mukaan kukaan ei voi ennustaa myöskään sitä, milloin koronaviruksen epidemiahuippu koittaa. Hongkongilaiset tutkijat ovat arvioineet, että kiinalainen tautiepidemia saavuttaa huippunsa huhti–toukokuun vaihteessa.

HS:n teettämästä kyselystä selviää, että suomalaiset ovat toiveikkaita koronaviruksen leviämisen estämisen suhteen. He myös luottavat suomalaisviranomaisten toimintaan viruksen torjunnassa.

58 prosenttia vastanneista uskoi, että koronavirus saadaan suhteellisen pian kuriin. 28 prosenttia taas arvioi sen leviävän maailmanlaajuiseksi epidemiaksi tai pandemiaksi.

Vastaajilta kysyttiin myös sitä, miten suuri luottamus heillä on suomalaisviranomaisten toimintakykyyn koronaviruksen leviämisen torjunnassa.

Vastanneista valtaosa, 83 prosenttia, kertoi luottavansa viranomaisten toimintakykyyn. 25 prosenttia kertoi kokevansa erittäin suurta ja 58 prosenttia melko suurta luottamusta viranomaisiin koronaviruksen leviämisen torjumisessa. Epäilevästi viranomaisten toimintakykyyn suhtautui 12 prosenttia vastaajista.

Valtaosa oli myös tyytyväisiä siihen, miten suomalaisviranomaiset ovat tiedottaneet koronaviruksesta. 32 prosenttia vastanneista oli erittäin tyytyväisiä ja 54 prosenttia jokseenkin tyytyväisiä viranomaistiedotukseen.

Näin kysely tehtiin

Kysely toteutettiin internetpaneelissa 31.tammikuuta – 5. helmikuuta 2020.

Haastattelujen kokonaismäärä oli 1 306. Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 2,7 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa 15–74-vuotiaita pois lukien Ahvenanmaalla asuvat.

Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS oy Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Tanskaan Suomen kautta matkustaneella kiinalais­naisella ei ole korona­virusta – Helsinki-Vantaalla puhdistettiin naisen käyttämiä reittejä

Kiinassa korona­virukseen on sairastunut yli 31 000 ihmistä, Japanissa eristyksissä olevalla risteilyaluksella todettiin yli 40 uutta tartuntaa

THL: Koronavirus ei uhkaa suomalaisten suosittuja talvilomakohteita kuten Thaimaata

Seuraa uutisia tästä aiheesta